Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Rajd Gnomów
szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-05-09, 14:44   Rajd Gnomów

Witam,

jako, że zapisałem sie na pierwszy rajd w życiu, zastanawiam się czy ktoś może jeszcze startuje?

http://www.motoblotolodz.pl/

Pozdrawiam,

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-05-09, 14:52   

Gratuluję decyzji :D like

kliknąłem zakładkę Ekipa i już myślałem, że to jakiś żeński klub off!

blisko, jakbym się wybierał kibicować zapowiem się wcześniej i zdradzę jaki kolor kominiarki założę ;)

bart9018 
stały bywalec

Wysłany: 2016-05-09, 17:32   Re: Rajd Gnomów

[quote="szymszym"]Witam,

jako, że zapisałem sie na pierwszy rajd w życiu, zastanawiam się czy ktoś może jeszcze startuje?

http://www.motoblotolodz.pl/

Pozdrawiam,[/quote

mozesz powiedziec gdzie dokladnie to bedzie? bo pisza ze szczegóły podaja po zapisaniu sie
Moze bym się wybrał

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-05-09, 18:42   Re: Rajd Gnomów

bart9018 napisał/a:

mozesz powiedziec gdzie dokladnie to bedzie? bo pisza ze szczegóły podaja po zapisaniu sie
Moze bym się wybrał

na razie nie podali. Jak podadzą to się podzielę.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2016-05-09, 22:14   Re: Rajd Gnomów

bart9018 napisał/a:

Moze bym się wybrał

Wybierz się. Nie możesz pozwolić wygrać imprezy "przypadkowemu społeczeństwu" :lol:

rumun 
mechanik

Wysłany: 2016-05-10, 14:37   

lepiej barcie tydzień wcześniej byś ze mną na rasząg wybrał :D

bart9018 
stały bywalec

Wysłany: 2016-05-10, 20:34   

rumun napisał/a:
lepiej barcie tydzień wcześniej byś ze mną na rasząg wybrał :D

chetnie bym pojechal rumun ale tydzien wczesniej mlody ma komunie wiec nie dam rady

a na tego gnoma mozna by sie wybrac rozruszac sie przed Wisłą :mrgreen: :mrgreen:

Zawias 
Expert

Wysłany: 2016-05-10, 21:07   

No to w Raszągu kogoś zobaczę ?

rumun 
mechanik

Wysłany: 2016-05-10, 22:04   

Zawiasie jest plan zeby jechac ale czy sie wyrob8e to nie wiem bo troche samochod ogarniam :-) bede sie staral przyjechac. A ty czym przyjezdzasz?
samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2016-05-10, 22:28   

Albo czarnym,albo nowym nabytkiem.

rumun 
mechanik

Wysłany: 2016-05-11, 07:41   

Co zakupiles? Pochwal sie :-) zmota sie buduje?
samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-06-06, 14:36   

Hej hej!

Pierwszy rajd za mną. I coś myślę, że nie ostatni :)

Chciałem podziękować Rumunowi i Zajxtowi w poparcie pomysłu jazdy w klasie wyczyn, ale przede wszystkim Kostuchowi, za wybicie mi z głowy pierwotnego pomysłu startu w turystyku. Dziękuję także serdecznie Jemu i Jego Żonie za wspólną jazdę, pomoc, naukę, stoicki spokój i cierpliwość w niańczeniu początkującego :)
Organizacyjnie rajd mi się podobał (acz nie mam z czym porównać), tereny bardzo fajne i dość urozmaicone. Z zaciekawieniem oglądałem różnice w podejsciu uczestników do imprezy. Fascynowali mnie 'ciśnieniowcy', którym cały czas się śpieszyło, przepychali się i wprowadzali chaos. Pasjonujęce też było obserwowanie kierowców aut również japońskich, acz troche cięższego kalibru, którzy stosowali metody dość czołgowe: gaz i nap....ać (niczym kapitan Bomba) a potem myśleć i się windą wyciągnąć. A czasami wystraczyło pomyśleć najpierw i pieczątka była łatwo i szybko.
Wydaje mi się, że na własnej skórze zweryfikowałem kilka mitów.Po pierwsze seryjny samurai na MT na prawdę radzi sobie całkiem fajnie. Po drugie BFG MT MK2 w błocie są zaskakująco skuteczne - na własne oczy widziałem jak sroga zmota na klockowych (nie simex) oponach z trudem jechała po czymś po czym ja przejechałem dość swobodnie mimo zdewastowania terenu przez patrole wcześniej.

Reasumując: 30 pieczątek na 70 (liczyłem na jakieś 5, pilot na 10 :))
z uszkodzeń - urwany przewód hamulcowy przy tylnym będnie (kto wymyśłił w santanie cylinderki na dole???) - zanim znalazłem 11-tke Kostuch już mi zaślepił tył w pompie - wystarczyło dolać DOT-4 i jechać dalej
- urwane mocowanie drążka stabilizatora z przodu - jeszcze się nie przyjżałem dokładnie co puściło
- wypadnięty bez powodu wkład lusterka - na szczeście na miękkie, więc bez ofiar.

Pozdrawiam,

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-06-06, 14:42   

Gratulacje Szymonie i Ekipo wspierająca like

szymszym napisał/a:

- urwane mocowanie drążka stabilizatora z przodu - jeszcze się nie przyjżałem dokładnie co puściło

bardzom ciekaw co Ci puściło :)
szymszym napisał/a:

- wypadnięty bez powodu wkład lusterka - na szczeście na miękkie, więc bez ofiar.

a chociaż było tak złośliwe jak kanapki z masłem i upadło "roboczym widokiem" w jakie łajno? ;>

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2016-06-06, 21:15   

szymszym napisał/a:

Pozdrawiam,

Jeśli chcesz zostać przy resorach zamiast stabilizatora załóż drążki reakcyjne. W przeciwieństwie do staba trzyma przednią oś przed ruchami przód tył, dzięki czemu nie wyrywa fajerki i resory dłużej żyją :)

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-06-07, 12:35   

SamNaSamZSam napisał/a:

szymszym napisał/a:

bardzom ciekaw co Ci puściło :)
szymszym napisał/a:

a chociaż było tak złośliwe jak kanapki z masłem i upadło "roboczym widokiem" w jakie łajno? ;>

Samie, obawiam się, że sprawię Ci zawód. Otóż po wstępnej inspekcji mocowanie stabilizatora ostało się w całości - jest bolec, jest nakrętka, tylko dużej podkładki trzymającej uchwyt stabilizatiora brakuje. Kwestia czy pękła na pół i spadła czy jakiś geniusz karpat jej nie założył. W związku z tym nie możesz wykrzyknąć: "to tak jak u mnie!"

A lusterko - spadło ptulnie zwierciadłem ku górze na trawę :) (tyle razy wydłubywałem ramkę, że widać zdestabilizowała się. Odrobina kleju załatwi sprawę, a i da się to potem wydłubać w razie potrzeby.

[ Dodano: 2016-06-07, 12:37 ]
DUŻY napisał/a:
szymszym napisał/a:

Pozdrawiam,

Jeśli chcesz zostać przy resorach zamiast stabilizatora załóż drążki reakcyjne. W przeciwieństwie do staba trzyma przednią oś przed ruchami przód tył, dzięki czemu nie wyrywa fajerki i resory dłużej żyją :)

Duży,

a czy mozesz podlinkować coś o takim rozwiązaniu?

Dziękuję,

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-06-07, 13:03   

szymszym napisał/a:

Samie, obawiam się, że sprawię Ci zawód. Otóż po wstępnej inspekcji mocowanie stabilizatora ostało się w całości - jest bolec, jest nakrętka, tylko dużej podkładki trzymającej uchwyt stabilizatiora brakuje. Kwestia czy pękła na pół i spadła czy jakiś geniusz karpat jej nie założył. W związku z tym nie możesz wykrzyknąć: "to tak jak u mnie!"

Jeśli okazałoby się, że jednak brakowało tej dużej podkładki to śmiało mógłbym krzyczeć, że tak jak u mnie (zanim rozpękło się samo mocowanie) i podejrzewać, że wcześniej nasze auta miała tego samego serwisanta :D

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-06-07, 14:57   

SamNaSamZSam napisał/a:
szymszym napisał/a:

Jeśli okazałoby się, że jednak brakowało tej dużej podkładki to śmiało mógłbym krzyczeć, że tak jak u mnie (zanim rozpękło się samo mocowanie) i podejrzewać, że wcześniej nasze auta miała tego samego serwisanta :D

Mogło jej nie być bo rozpęknięcie i zniknięcie wydaje się dość wydymanym scenariuszem.
Ale ale, czy aby nie powinnismy się przenieść z dywagacjami do innego działu?

[ Dodano: 2016-06-07, 20:45 ]
Film z rajdu:

https://www.youtube.com/watch?v=R3vp_JuFe3E

Odpowiedz do tematu