Wysłany: 2016-05-09, 20:28 1.3 wtrysk - jak sensownie uruchomić pozaustrojowo
potrzebuje sprawdzić w jakiej kondycji jest silnik który od blisko 2 lat nie był odpalany.
Jak mogę go odpalić? Silnik jeszcze na ramie z podpiętą wiązka silnikowa. Pompę paliwa planuje wrzucić do wiadra z benzyną i poprowadzić jakiś wężyk pod przepustnice.
Jak zrobić żeby silnik odpalił?
_________________ Suzuki Samurai 1.3i '94 - seria
Radość zaczyna się tam gdzie kończy się rozsądek.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
Jakiegoś zaprzyjaźnionego motocykliste z silnikiem na wtrysku można poprosić, bak zdjąć, pompę na krótko. Tylko sprawdzić trzeba czy ciśnienie się zgadza.
Pomysł z pompą w wiadrze... bombowy ;). Zwłaszcza jak obok będzie iskrzyło przy zapinaniu rozrusznika.
Weź Pan butlę gazową i odkręć na tyle żeby delikatnie syczało, jeden do rozrusznika a drugi wężyk nad przepustnicę.
Wąż z gazem tak około 10 cm nad przepustnicą, musi zapalić, jak będzie się dławił odsuń wąż żeby gazu mniej dostawał.
Tylko z głową, nie macie wysadzić siebie i silnika!
Samostart na stary nieruszany motor to dosyć radykalny sposób, to zawsze wygląda tak samo... napsikaj mu jeszcze... jebudup
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
[ Dodano: 2016-06-04, 22:11 ]
no i nie odpaliłem, nie było iskry. Nie wiem co jeszcze podłączyć żeby pojawiła się iskra. Podejrzewam że cewka musi mieć zasilanie.
Kręciłem rozrusznikiem spiętym na krótko z aku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum