Witam, Sammy to moja pierwsza terenówka, przeszukując forum nie znalazłem informacji o dętkach- muszę wymienić jedną z nich, laczyk założony na felgę 215/75/15 Puma Marix, wysokość koła to około 72 cm. Jaką powinienem kupić dętkę i jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w oponie, czyli sensowne i na dojazd asfaltowy i błotnisty teren aby jeździć bez stresu ze zbyt niskie sciągnie oponę z felgi? Dziękuję i pozdrawiam
Wysłany: 2016-05-30, 12:23
Bo może na forum nie ma takiej odpowiedzi jakiej szukasz, gdyż jak lektura tych wątków wskazuje, większość użytkowników ma swoje "własne złote środki". Być może to jest wskazówka i inspiracja do samodzielnego znalezienia swojego "złotego środka".
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Sam- a odbiegając od tematu- do jazdy rekreacyjnej w błocie,koleinach leśnych żadnych rajdów co wybrałbyś z podanych niżej rozwiązań: przełożenia z mostów z Vitary, reduktor 4,16 czy może reduktor z 1,0? Pytam bo problemem w moim poczciwym gaźnikowcu na kółkach 28 jest mała moc w dłuższych podjazdach...
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-05-30, 15:44
Do 28" to spokojnie powinna wystarczyć seria, chyba masz coś zepsute
Tańszy od 4,16 będzie swap na baleno (oczywiście zakładając, że zrobisz własnoręcznie) i efekt też najlepszy.
Wysłany: 2016-05-30, 17:54
Od ponad 17-tu lat jeżdżę na dętkach i absolutnie nigdy nie sprawiły problemu, za to jak przez chwilę miałem w suzie bezdętki, to bez przerwy się rozszczelniały z byle powodu
Wysłany: 2016-05-30, 22:23
Nie pamiętam już dokładnie, to był stan przejściowy dawno temu, raczej poniżej 1,0 starałem się nie schodzić, z powodu jw, chociaż zdarzało się jeździć na 0,3.
Zdjąć też nie zdjąłem, ale kilka razy rozszczelniłem przy rancie.
Niestety kupiłem gaźnikowca- szukałem auta do wypadów z rodziną i akurat ten egzemplarz miał najzdrowszą budę, ramę i wnętrze w idealnym stanie bez śladów zużycia. Obecnie jestem na etapie zmiany gaźnika- rano auto odstawiłem do warsztatu na wymianę na gaźnik z Łady- kupiłem nowy z gwarancją. Swapa nie planuję (na razie)- auto jest dla mnie typowym weekendowcem na wypad z dzieciakami po lesie, pytanie o reduktor 4,16 wynikało z faktu, ze kilka razy z kuzynem (ma Sammiego na wtrysku) upalaliśmy po trasach zrywkowych a w moich okolicach teren jest bardzo mocno poprzecinany wąwozami i ostrymi podjazdami- tutaj niestety brakowało mi możliwości wytargania się na 2 biegu...
A może ktoś mi podpowie jak to jest z tymi rozmiarami dętek bo połapać się nie moge.
Mam oponę 225/70 15 nalewkę Simexa to jaka dętka do tego? Felgi trójkaty.
A może ktoś mi podpowie jak to jest z tymi rozmiarami dętek bo połapać się nie moge.
Odpuść sobie dętki ja jeżdze na 0,8 atm i jeszcze mi nie zdjęło opony z felgi. Oryginalne trójąty są wąskie mają 5,5" przez co utrudniają zdjącie opony z felgi tym bardziej nalewki która jest sztywna sama w sobie.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Z jakiejś maszyny rolniczej. Ja mam chyba 10x15,3
Tylko wymyśl coś z wentylami, bo są większe niż te bezdętkowe.
I nie bierz chińskich, bo są chyba fabrycznie perforowane
I pamiętaj że prawdziwy mężczyzna w teren bez dętek nie jeździ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum