Wysłany: 2016-08-24, 12:47 Kumho kl71 czy hankook dynapro Mt
Cześć, czy ktoś z Was miał może styczność z tymi oponami i ma ich porównanie, głównie chodzi mi o ścieranie, ogólnie teren i jak radzą sobie na śniegu. Wiem, że to opony typu Mt ale czy w zime da się na nich jakoś jeździć. Opony chciałbym aby były na cały rok. Jaki rozmiar będzie najlepszy 195/80/15, 205/70/15 czy 215/75/15 do lekko podniesionego samuraja. Co byście polecili?
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2016-08-26, 23:19
Uważam że kl71 to są najlepsze opony dla kogoś kto używa auta na co dzień i lubi wyskoczyć potopić auto lub przekopać jakąś plażę :) Jak się umiejętnie jeździ to nawet lód na asfalcie nie robi wrażenia. Po zapięciu napędów na obśnieżonej i zlodowaciałej drodze wyprzedzałem wszystkie plaskacze na zimówkach i całkiem pewnie mi się prowadziło. A mokry asfalt ?? A co złego jest w jeździe bokiem po rondzie ??
Ja mam rozmiar 235/75r15 przejechane 10tyś po asfalcie i kilkanaście km w terenie i powiem że zużycia jeszcze nie zauważyłem. Jak się ma zbieżność dobrze ustawioną to będą długo jeździć.
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Wrz 2015 Posty: 36 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2016-08-27, 00:03
Kolega Yenko ma rację bo sam jeżdżę na MT na codzień i na ośnieżone drodze po zapięciu przodu mało który plaskacz się ze mną rownał, ja mam 30x9.5 R15 federal couragia mt ale zużycie jest mocne juz bo po 35tyś zostało ok 10 mm ale na temat zużycia kumho tez mogę coś powiedzieć bo kolega ma w parchu KL 71 i znikają bardzo wolno
_________________ samurai wtrysk, spring, federal 30x9.5 R15 i trochę innych modyfikacji
Wysłany: 2016-08-30, 11:02
acze napisał/a:
@yenko a powiedz proszę, z jaką prędkością jeździsz po asfalcie?
Bliżej 70 czy bliżej 90? Pytam w kontekście zużywania się opon właśnie.
a to jest ciekawe pytanie, zazwyczaj zużycie/trwałość podaje się w dystansie jaki przejeżdża opona a nie z prędkością jaki ten dystans pokonuje. Pomijam jakieś palenie gumy i uślizgi przy ruszaniu/hamowaniu tego raczej trudno uświadczyć w Samku z seryjnym silnikiem na dobrej nawierzchni.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum