Wysłany: 2016-09-28, 18:13 rybka z warzywami w sosie beszamelowym
4 " poledwiczki" z morszczuka/mintaja/dorsza
1 cebula pochlastana w kostke cent na cent
15cm pora fi 30 pocietego w plasterki (mozna w paseczki)
2 marchewki pociete w zapałke
15 srednich pieczarek pocietych w plasterki
sok z 1 cytryny/limonki + 0,5 kieliszka 50ml startej skórki
3-4 łyzeczki oliwy
łyzeczka ostrego sosu chili
2 zabki czosnku przecisnietego przez praske
sól ostra papryka ,czosnek w proszku
sos beszamelowy (kiedys juz podawalem przepis ;) ) ok 400ml
1/3 kulki startej mozarelli
zamrozona rybke smarujemy chili i czosnkiem skrapiamy sokiem z cytryny/limonki i lekko solimy odstawiamy na godz.
po godz na oliwie smazymy cebulke, pora ,marchew gdy zmiekna dodajemy pieczarki i podsmazamy jakies 5min ,doprawiamy sola czosnkiem i papryka
do naczynia zaroodpornego wlewamy polowe sosu beszamelowego ,ukladamy smazone warzywka posypujemy starta skórka z cytryny/limonki a na nich ukladamy rybe i zalewamy reszta sosu i posypujemy starta mozarella .wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200' na jakies 20-25min az wierzch sie przyrumieni .
podjamy z ryzem
opcjonalnie podsmazanym (gotujemy ryz w osolonej wodzie ) odsączamy . na patelni rozgrzewamy 2-3 łyzki oliwy ,wrzucamy ryz dodajemy łyzeczke curry i mieszajac smazymy 3-4 min
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum