Wysłany: 2011-06-19, 12:18 Problem z grzaniem się silnika
Jestem posiadaczem samuraia z silnikiem citroenowskim z poloneza wraz ze skrzynią, problemem jest to że się strasznie grzeje. Wsadzona jest chłodnica z Żuka, co zrobić żeby pozbyć się problemu? Liczę na pomoc.
kilka pytan
- po pierwsze wkladasz oryginalny od samuraia czujnik tylko musisz dotoczyc przejsciowke
- jaka temperature ma czujnik wentylatora
- czy wogóle masz wentylator
- chlodnica zuka od jakiego silnika(pojenosc)
- jak wysoko masz zbiornik wyrównawczy do chlodnicy
narazie starczy
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-06-19, 20:43
Po pierwsze to zwykłe Witam by się przydało, bo to nie tylko forum jednego zapytania, uzyskania odpowiedzi i olania Towarzystwa , ale coś więcej. Taka mała rodzinka
A po drugie grzeje się jest mało precyzyjnym zapytaniem. Podaj szczegóły. Jak to wygląda dokładnie, kiedy się to dzieje, czy było od poczatku,czy powstało z czasem, itp.
Pozdrawiam.
U mnie też silnik się grzeje ale przy włączonych światłach. Jazda bez świateł, wskaźnik temp waha się w okolicach 3/4 skali. Włącze światła, wskaźnik jest na maxa. Alternator mam oryginalny z suzuki. Czujnik temp cieczy też z suzuki tyle, że z przejściówką.
Dotyczy to upalnych dni, gdy jest chłodniej jest lepiej
Jestem w trakcie montażu świateł do jazdy dziennej led i mam nadzieje, że problem ustąpi. Zawsze to będzie 8W a nie ponad 100W.
masz racje moze sie zawiesic lub zamknac i jest do wyrzucenia. Wydaje mi sie ze to nie jest jednak przyczyna grzania auta. Normalna sprawa ze termostat sie zalacza i przelacza obieg wody i to jest wiadomo sprawa gdy auto sie zagrzeje i przeciez w tych warunkach powinien chodzic normalnie. Gdyby to bylo przyczyna to kazde ayto po zadzialaniu termostatu by sie grzało, a tak nie jest.
Wiec strzelałbym w co innego, lecz moge sie oczywiscie mylic
chyba czekac na autora watku i kilka informacji wiecej
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
masz racje moze sie zawiesic lub zamknac i jest do wyrzucenia. Wydaje mi sie ze to nie jest jednak przyczyna grzania auta. Normalna sprawa ze termostat sie zalacza i przelacza obieg wody i to jest wiadomo sprawa gdy auto sie zagrzeje i przeciez w tych warunkach powinien chodzic normalnie. Gdyby to bylo przyczyna to kazde ayto po zadzialaniu termostatu by sie grzało, a tak nie jest.
Wiec strzelałbym w co innego, lecz moge sie oczywiscie mylic
chyba czekac na autora watku i kilka informacji wiecej
silnik to grzałka a układ chłodzenia to szklanka z wodą , na chłopski rozum
im mniejsza szklanka a większa grzałka to chyba woda sie szybciej zagrzeje
_________________ I've got nothing but time
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-06-20, 21:03
Autor chyba poszedł szukać pomocy na forum Citroena i to jest najlepsze rozwiązanie Dlaczego chłodnica od żuka, jak mogła być od C15...? Tak jak w oryginale...
Tu raczej będzie termostat, ale po co gdybać, skoro pytanie zadane w sposób niedokładny...
Autor chyba poszedł szukać pomocy na forum Citroena i to jest najlepsze rozwiązanie Dlaczego chłodnica od żuka, jak mogła być od C15...? Tak jak w oryginale...
Tu raczej będzie termostat, ale po co gdybać, skoro pytanie zadane w sposób niedokładny...
lepsza jest z poloneza trucka diesla duża i gruba , reszta to półśrodki
_________________ I've got nothing but time
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-06-20, 22:03
silnik w polonezie pochodzi z C-15, więc jaka Polonezowa lepsza? Kto jak kto, ale producent silnika lepiej wie jaka chłodnica jest dobra...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum