Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
1.9 TD ustawienie, regulacja pompy Lucas
sznela82 
świeżak

Wysłany: 2017-11-16, 04:53   1.9 TD ustawienie, regulacja pompy Lucas

Poczytałem trochę forum i niestety nic nie znalazłem na temat ustawienia kata wtrysku w 1.9 TD silnik PSA. Jeszcze chodzi na oryginalnej pompie, ale już na stole leży Lucas R8445B251B. Po montażu warto by było ustawić początek wtrysku. Wiem jak to zrobić oryginalnym narzędziem z czujnikiem zegarowym, pytanie tylko jaka jest dokładna długość trzpienia który wkładamy do pompy po wykręceniu zaślepki w górnej pokrywie pompy? Wymiar musi być z dokładnością do 0,01 mm. Można kupić, ale na jeden raz trochę szkoda kaski.

http://allegro.pl/uchwyt-...7013947762.html

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-11-16, 10:54   

a masz ten cały adapter do czujnika zegarowego? Po mojemu to długość tego bagnetu jest skorelowana do adaptera jaki założysz. Możesz sobie zmajstrować samodzielnie adapter i dobrać do niego długość trzpienia. Jak patrzę na schemat ustawiania kąta to ważne jest tylko żeby czujnik wskazywał najpierw 0,00 a po przekręceniu koła wartości z pompy +- 0,04mm (dla fabrycznej pompy XUD9). Czujnik masz przecież "zerowalny" w pewnym zakresie więc ta długość trzpienia nie musi być kosmicznie dokładna, ważne by pozwalała na "skok" dzyndzla czujnika zegarowego w zakresie co najmniej wygrawerowanym na pompie +- te 0,04 mm

Tak ja na to patrzę po samych schematach.

sznela82 
świeżak

Wysłany: 2017-11-16, 11:38   

Przeczytałem instrukcję ustawienia pompy w programie BOSCH ESI, opisują też Lucasa i obejrzałem kilka filmików. Ten trzpień na początku musi wejść do samej krawędzi i się o nią oprzeć, pompa na max w prawo od silnika, wał cofnięcie o ok. 20 stopni. Wtedy zerujemy czujnik, zakładamy wszystkie blokady i ustawiamy pompę do wartości z tabliczki. Długość trzpienia jest istotna. Według moich pomiarów starej pompy, która chodzi dobrze długość ta wynosi 95,2 mm . Możliwe że wkradł się błąd pomiarowy i powinno być 95,0 mm.

https://youtu.be/pA1-tTVCNFA

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2017-11-16, 12:02   

jak założysz wyższy adapter czujnika to trzpień może być dłuższy, skoro masz taki pomiar to ja bym go przyjął że trzpień ma być nie krótszy niż... dlatego pytałem czy masz adapter oryginalny czy będziesz coś sam kombinował. Ważna jest zasada o której piszesz i to co ma wskazywać czujnik, a pod to możesz sobie dobrać/dorobić narzędzia. Tak rozumuję ja.

Odpowiedz do tematu