Wysłany: 2018-01-15, 15:49 Cosik wyje
Witam, coś mi ostatnio wyje w aucie w okolicach skrzynki rozdzielczej.
Wykluczyłem wałek zdawczy ponieważ ostatnio go wymieniałem i objawiało się to głębokim basowym buczeniem.
Wykluczam tylny most i łożyska bo też były robione.
Obstawiam na reduktor który był remontowany kilka lat temu. Wycie jest podobne do wytartego wałka reduktora. I tu moje pytania może laickie:
-czy przy wciśniętym sprzęgle jak jadę na luzie to tylni wał się obraca a tym samym bebechy reduktora się kręcą?
-czy przy wciśniętym sprzęgle obraca się wałek zdawczy?
Bo jak jade na luzie to zawsze była cisza a teraz wyje mi właśnie z okolicy reduktora.
Jak dam na N w reduktorze i wrzucam biegi z przegazowaniem to słychać takie jakby ktoś kulkę wrzucił i trochę buczy.
Czy dobrze kombinuję z reduktorem. Jak mogę wykluczyć skrzynię biegów i wał tylni?
Czekam na podpowiedzi, dzięki chłopaki
Tylny wał obraca sie zawsze- jest na stałe spięty z tylnymi kołami...
Który to jest wałek zdawczy? Jeśli ten między skrzynią a reduktorem, to jeżeli nie wrzucisz reduktora na luz i wciśniesz sprzęgło - tak będzie się obracał, jeśli wrzuciszreduktor na N i sprzęgło nie powinno, chyba że masz olej jak klej;)
Jak wykluczyć skrzynię? Sprzęgło + luz na reduktorze i powinno stać.
wał tylni - możesz wykręcić:) chyna tylko tak, albo auto na podnośnik *taki jak w warsztatach, dwie wieże, całe auto w powietrze) wleźc pod spód i słuchać jak ktoś na górze "jedzie" :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum