Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Coś strzela w moście przy zapiętym 4x4
michal77714 
nowicjusz

Wysłany: 2018-03-03, 21:03   Coś strzela w moście przy zapiętym 4x4

Witam wszystkich.
Mam następujący problem. Ostatnio usłyszałem jadąc w śniegu z włączonym 4x4 przy skręconych kołach coś delikatnie strzela przy prawym przednim kole. Teraz jest to słyszalne cały czas gdy włącze 4x4. Co to może być?
Pozdrawiam.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2018-03-03, 21:27   

może być to przegub, zwłaszcza jeśli strzela głównie na skręconych kołach i przy dodawania gazu

Rozebrać warto i sprawdzić, bo jak się rozleci koszyk niespodziewanie to może zblokować możliwość skrętu i jadymy gdzie nie chcemy...

michal77714 
nowicjusz

Wysłany: 2018-03-03, 21:43   

A jest to jakies bardzo trudne? Jeśli nie to prosiłbym o jakies instrukcje i postaram się naprawić samemu

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2018-03-03, 22:00   

skala trudności jest odwrotnie proporcjonalna do umiejętności, wyposażenia, doświadczenia i cierpliwości operatora. Generalnie latamy w kosmos i robią to przedstawiciele naszego gatunku, więc obiektywnie sprawdzenie przegubu jest do zrobienia :)

Przyjazna instrukcja obrazkowa (niczym Biblia z moich czasów komunijnych) znajduje się tutaj: http://blog.lowrangeoffro...Rebuild-Kit.pdf interesuje Cię część 9 ze strony 8 czyli połoczenie półosi z mostu z krótką połosią napędzającą koło. Połączenie to jest realizowane przez koszyk z kulkami.

W manualu z kolei znajdziesz jak zbadać luz i jego dopuszczalność na tym przegubie. Sugeruję od razu wyposażyć się w łożyska zwrotnic oraz uszczelniacze (co najmniej mostu), dużo smaru grafitowego i dużo rękawiczek jednorazowych, tubkę uszczelniacza do składania wszystkiego i pozostałych części wymiennych które uznasz że dobrze by było wymienić.

michal77714 
nowicjusz

Wysłany: 2018-03-04, 06:43   

A mógłbyś wypisać po kolei co na 100% potrzebuje? Zamawiam części na stronie Suzuki-części i chciałbym odrazu zamowic wszystko co należy wymienić bo ja się nie znam na tym

[ Dodano: 2018-03-04, 08:38 ]
I jeszcze powiedz mi jedno. Sprzegielka i lozyska na piastach mam nowe wiec potrzebuje wymienic tylko uszczelniacze no i przegub. Musze to wszystko odkrecac tak krok po kroku czy tylko zrzucic kolo zacisk hamulca i odrazu odkrecic zwrotnice? Bo nie chce rozbierać czegos co jest na 100% nowe niedawno zakladane i nic sie temu nie dzieje dopóki nie wloze tam swoich rak.
Pozdrawiam

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2018-03-04, 09:36   

jak łożyska piasty spoko to taki zestaw potrzebujesz (zestaw jest na dwie strony) lub oddzielnie to co tam jest w zestawie jeśli chcesz sobie sam kompletować np. jakieś lepsze łożyska. https://suzuki-czesci.pl/pl/p/Uszczelniacz-kuli-zwrotnicy-Samurai-Sj410-Sj413/538 do tego dużo smaru do kuli, tubkę uszczelniacza typu reinzosil czy tam dirko, coś do umycia przegubu, no i sam przegub jak się okaże że to już czas na niego. W czopie piasty jest jeszcze taka tuleja prowadząca przegub możesz sobie ją kontrolnie zerknąć czy nie wytarta albo nie ruszać jak Ci się nie chce albo nie potrzebujesz dokładnie wszystkiego rozbierać.

Piasty samej chyba nie musisz rozbierać tyle żeby zdjąć zwrotnicę ale to już dokładnie nie pamiętam, popatrz w instrukcję albo może ktoś jeszcze Ci podpowie.

Ale jeszcze mnie naszło zanim się zabierzesz za rozbiór, pokręć kierą na stojąco i posłuchaj czy coś nie strzela. Bo mi się kiedyś pióro o pióro resoru tak darło i przeskakiwało, zwłaszcza w skrajnych położeniach skrętu i dawało podobne dźwięki jak chrumkający przegub.

zbuj_12 
stały bywalec

Wysłany: 2018-03-04, 09:54   

na początek sprawdź krzyżaki na wałach

michal77714 
nowicjusz

Wysłany: 2018-03-04, 09:56   

W jaki sposób? Na co zwrócić uwagę?

[ Dodano: 2018-03-04, 09:57 ]
Dodam ze na włączonym 4x4 a z wyłączonymi sprzegielkami nie ma tego odglosu

Zawias 
Expert

Wysłany: 2018-03-04, 12:01   

Znajdź na forum kogoś z Rzeszowa i w jakimś garażu rozkminicie przy przy kawie.
:-)

Odpowiedz do tematu