Ostatnio zakończyłem żywot mojego silnika i muszę zrobić swap i 1.6 16v z vitary chyba będzie najrozsądniejszy.
Pytanie tylko co muszę kupić razem z tym silnikiem żeby go wpasować w miejsce 1.3 ?
Słyszałem że komputer jest ten sam jak w samcu z wtryskiem ale chciałbym to potwierdzić. Flanszę na skrzynie powienien mieć znajomy.
Ktoś z forum jeździ taką maszyną ?
Tytus komp nie jest ten sam, ten sam to ma Vitara ale 8v, do 16v musisz kupic silnik z osprzetem wiązką i kompem, do tego potrzebujesz flanszy na skrzynie do samuraja żeby to połączyc, koszt spory bo te silniki do najtańszych nie należą, Najrozsądniej kup dobry 1.3 od samca albo 1.6 8v od vitki wtedy będziesz potrzebował flanszy a resztę części zostanie z samuraja tzn kolektory, miska smok.
Tytus to może razem coś poswapujemy hehe ja tez zajechałem 1.3, ale zastanawiam sie nad 1.3 GTI z Swifta 101 ps :> ale jezeli juz miałbym robić swap na Vitare to 8v jest duuzzo łatwiejsze w przekładce:)
ps. Do silnika ze swifta nie potrzebujesz żadnej flanszy do skrzyni i to jest plus, a minus to dziura w scianie grodziowej:)
no dokładnie o flanszy wiedziałem juz wczesniej:) sam juz nie wiem co robic z tym silnikiem z jednej strony chciałbym taką wiertarke GTI a z drugiej ta prostota z vitarka 8v musze podumac :)
w sobote rano jestem w PL i jedziemy na CZarnorzeki jak masz ochote to dawaj z nami :)
Ja będę brał 1.6 8v. Silniki w naszych Suzukach dostają mocno po dupie i nie przemawia do mnie wyżyłowane 100konne 1.3 ze Swifta. Brzmi fajnie, fajnie pewnie chodzi ale długiego żywota w offroadzie to ja mu nie wróżę.
_________________ Gdzie Patrol nie może tam Samuraia pośle :D
WWW.EXTREMPULAWY.PL
Przyłączymy się do pytania, bo nasz silnik 1.3i też padł. Coś się chyba dzieje w tej małopolsce.
Też pewnie włożymy vitarę 1.6 8v, jednak czy ktoś to ma już założone? Czy te 12 koni (1.3i ma ich 70) robi taką dużą różnice? Pytam się, bo teraz jesteśmy na etapie montowania zderzaka i wyciągarki. Kilkanaście kilogramów więcej pójdzie na przód i czy ten silnik 8v to wszystko sprawnie będzie ciągnął?
Tytus, jak coś to masz namiary na tych chłopaków z przeworska od flanszy?
Chłopaki mieli jedną flanszę w zapasie. Szkoda że wcześniej nie pisałeś to zrobiłbym ci schemat i wyciąłbyś sobie na laserze.
Zależy jeszcze na jakich oponach machasz. Ja planuje jeszcze w tym roku mimo wszystko 4.16 wpakować bo mogę mieć za 1k
Powiedz jeszcze tylko czy ta cena za 4.16, o której wspominałeś w jakimś innym temacie to pojedyncza okazja czy w razie czego będzie się można do Ciebie uśmiechnąć?
_________________ 2000r., 1.3 benzyna, seria + Persichini 225/70/15
Jakbyś zrobił siakieś foto-story :) Gdzieś za miesiac bede robił swapa i na pewno się przyda. Jak sie zmotywuje to i 4.16 powstanie, bo 410 zamontowany w samcu a 413 leży w garażu :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum