Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Felgi dystanse opony
FRUTA 
świeżak

Wysłany: 2020-01-14, 21:12   Felgi dystanse opony

Wiem, że dużo mnie na forum, ale jestem świeżo po zakupie samuraja i mam go u mechanika, związku z tym bombarduje forum kolejnymi pytaniami.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem 413, która jest na jakoś kopiach simexow, na trójkątnej feldze odwróconej. Chciałbym zamiast tej felgi i simexow zamontować felgi https://www.janpol4x4.pl/...7?filter=0,97,0 z opona Mt Cooper Discoverer STT.
Mój samurai jest podniesiony na wieszakach na 2 cale. Czy taki lift pozwoli upchać tak duża oponę do samczyka? Od razu pisze, że opony ma po wcześniejszym aucie (UAZ).
Wracając do opon czy silnik 1,3 ciągnie takie opony? Dwa czy się zmieszczą fizycznie? Trzy czy trzeba zamontować dystanse jak tak to jakie? Dystanse chciałbym zamontować bo obecne simexy na obróconej feldze obcierają wentyle.

przemo32 
nowicjusz

Wysłany: 2020-01-14, 21:37   

nie podałeś rozmiaru oponek jakie chcesz tam upchnąć.

FRUTA 
świeżak

Wysłany: 2020-01-15, 08:35   

przemo32 napisał/a:
nie podałeś rozmiaru oponek jakie chcesz tam upchnąć.
Cooper Discower stt 31x10,5r15. Osadzone na czarnej feldze podanej powyżej

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2020-01-15, 09:18   

Zapomnij, że wsadzisz takie wielkie gumy do samca podniesionego tylko na wieszakach.
Bez poważniejszych ingerencji w zawieszenie i bez modelowania budy 31" nie wejdzie.
Motor też będzie miał poważny problem, żeby tym zamielić.

przemo32 
nowicjusz

Wysłany: 2020-01-15, 09:26   

napewno odczujesz spadek mocy. ja kupiłem samca z 215/75r15 i mocno czuję brak mocy (dużo też zależy od kondycji silnika). Ja kupiłem za niewielkie pieniądze z myślą o motaniu i teraz jestem na etapie swap baleno 1.6 żeby nadrobić mocy, a następnie blokady przełożenia z vitary 5.125 i wzmocnione półosie. Wydaję mi się że takie przeróbki oddadzą moc. Bo nie sztuka założyć wielkie koła i wszystko pourywać. A zapomniałem dodać że przy przekładaniu mostów wyjadą sprężyny oraz 3link i 4link.

Valkyr_87 
zapaleniec
Valkyr_87

Wysłany: 2020-01-15, 13:02   

Didymos czy takich poważnych? lift wieszaków + lift budy (5cm) + podcięcie nadkoli + dystanse 30mm i powinno się zmieścić...

Co do mocy :) To chyba tylko zmiana motoru bo przełożenia nie wiele pomogą w jeździe pozaterenowej (do terenu możesz zwolnić reduktor)
Jest: Samurai 1.9 TDI, 4.16, HD RF przód-tył, Dragon Maverick 12000lbs, 32x11,5x15 MT, 4-link

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2020-01-16, 08:35   

W sumie zależy od wykonawcy, czy poważnych, czy kosmetycznych ;-)
Dodaj jeszcze podcięcie progów i przeklepanie podłogi, bo przy felgach et-25 i gumach 31x10,50 raczej będzie haczyło przy max skręcie, dystanse do takich felg niepotrzebne.
Jak resory w kiepskim stanie, to wieszaki +2" niewiele pomogą, a nawet przyspieszą agonię.
Lift budy w samuraiu może odsłonić bolesną prawdę o stanie podłogi i mocowań :mrgreen:

FRUTA 
świeżak

Wysłany: 2020-01-16, 09:47   

Didymos napisał/a:
W sumie zależy od wykonawcy, czy poważnych, czy kosmetycznych ;-)
Dodaj jeszcze podcięcie progów i przeklepanie podłogi, bo przy felgach et-25 i gumach 31x10,50 raczej będzie haczyło przy max skręcie, dystanse do takich felg niepotrzebne.
Jak resory w kiepskim stanie, to wieszaki +2" niewiele pomogą, a nawet przyspieszą agonię.
Lift budy w samuraiu może odsłonić bolesną prawdę o stanie podłogi i mocowań :mrgreen:

Właśnie poruszyłeś kolejna kwestie mianowicie to że amorki są na wykończeniu. Czy przy wieszakach 2 cale należy dać inne niż orginalne amorki? Np takie https://allegro.pl/oferta/amortyzator-tylny-lift-2-suzuki-samurai-ironman-7951807726?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Dystanse na razie biorę najwyżej pójdą do uaza 😃a teraz w samcu tra mi felgi z simexami. Czemu w tym forum tak ciulowo dodać zdjęcie....

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2020-01-16, 23:42   

Ziomuś, z całą sympatią, załóż proszę swój temat w dziale "Mój Samurai" jeśli chcesz mieszać wątki.

Koledzy byli na tyle uprzejmi, że odpowiedzieli na pytanie w sumie nawet trafione w dział, ale amorki to już inna para gumofilców... dbajmy o wspólne dobro wspólnie i korzystajmy z tego dobrodziejstwa roztropnie.

Dzięki.

Odpowiedz do tematu