Wiem, że dużo mnie na forum, ale jestem świeżo po zakupie samuraja i mam go u mechanika, związku z tym bombarduje forum kolejnymi pytaniami.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem 413, która jest na jakoś kopiach simexow, na trójkątnej feldze odwróconej. Chciałbym zamiast tej felgi i simexow zamontować felgi https://www.janpol4x4.pl/...7?filter=0,97,0 z opona Mt Cooper Discoverer STT.
Mój samurai jest podniesiony na wieszakach na 2 cale. Czy taki lift pozwoli upchać tak duża oponę do samczyka? Od razu pisze, że opony ma po wcześniejszym aucie (UAZ).
Wracając do opon czy silnik 1,3 ciągnie takie opony? Dwa czy się zmieszczą fizycznie? Trzy czy trzeba zamontować dystanse jak tak to jakie? Dystanse chciałbym zamontować bo obecne simexy na obróconej feldze obcierają wentyle.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2020-01-15, 09:18
Zapomnij, że wsadzisz takie wielkie gumy do samca podniesionego tylko na wieszakach.
Bez poważniejszych ingerencji w zawieszenie i bez modelowania budy 31" nie wejdzie.
Motor też będzie miał poważny problem, żeby tym zamielić.
napewno odczujesz spadek mocy. ja kupiłem samca z 215/75r15 i mocno czuję brak mocy (dużo też zależy od kondycji silnika). Ja kupiłem za niewielkie pieniądze z myślą o motaniu i teraz jestem na etapie swap baleno 1.6 żeby nadrobić mocy, a następnie blokady przełożenia z vitary 5.125 i wzmocnione półosie. Wydaję mi się że takie przeróbki oddadzą moc. Bo nie sztuka założyć wielkie koła i wszystko pourywać. A zapomniałem dodać że przy przekładaniu mostów wyjadą sprężyny oraz 3link i 4link.
_________________ jest Jeep XJ do turystyki
jest SJ 413 po prostu samiec budowany pod wyczyn +, i ciągłe modyfikacje
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2020-01-16, 08:35
W sumie zależy od wykonawcy, czy poważnych, czy kosmetycznych
Dodaj jeszcze podcięcie progów i przeklepanie podłogi, bo przy felgach et-25 i gumach 31x10,50 raczej będzie haczyło przy max skręcie, dystanse do takich felg niepotrzebne.
Jak resory w kiepskim stanie, to wieszaki +2" niewiele pomogą, a nawet przyspieszą agonię.
Lift budy w samuraiu może odsłonić bolesną prawdę o stanie podłogi i mocowań
W sumie zależy od wykonawcy, czy poważnych, czy kosmetycznych
Dodaj jeszcze podcięcie progów i przeklepanie podłogi, bo przy felgach et-25 i gumach 31x10,50 raczej będzie haczyło przy max skręcie, dystanse do takich felg niepotrzebne.
Jak resory w kiepskim stanie, to wieszaki +2" niewiele pomogą, a nawet przyspieszą agonię.
Lift budy w samuraiu może odsłonić bolesną prawdę o stanie podłogi i mocowań
Wysłany: 2020-01-16, 23:42
Ziomuś, z całą sympatią, załóż proszę swój temat w dziale "Mój Samurai" jeśli chcesz mieszać wątki.
Koledzy byli na tyle uprzejmi, że odpowiedzieli na pytanie w sumie nawet trafione w dział, ale amorki to już inna para gumofilców... dbajmy o wspólne dobro wspólnie i korzystajmy z tego dobrodziejstwa roztropnie.
Dzięki.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum