Witam! Na wolnych obrotach słyszę metaliczne cykanie. Czy one tak mają?
Jutro chcę sprawdzić zawory. Niestety nie znam luzów.Może ktoś wie?
Co ile się je reguluje?
Witam! Mam taki sam objaw, jak zimny to metalicznie cyka, jak się rozgrzeje to już nie. Zawory świeżo ustawione wg danych ze wskazanej strony. Z pierwszych obserwacji widzę, że objaw pozostał. Wykluczając zawory, to co innego może powodować taki dźwięk?
Panowie czy tu nie ma pomylki na stronie Danielsa nie powinno byc odwrotnie??
luz zaworowy, silnik zimny (15-25 stC)wlot 0.13-0.17 mm / wylot 0.16 - 0.20 mm
luz zaworowy, silnik rozgrzany (60-68 stC) wlot 0.23-0.27 mm / wylot 0.26 - 0.30 mm
I czy jak ustawie na zimnym ssacy 15 wydech 20 bedzie ok?? teraz mam ssace 20 wydechy 25 i jakis mulowaty sie zrobil. Byly wieksze luzy i bylo git nie wiem o co kaman.
Jeśli masz w specyfikacji to powinno być ok, nie wiem jak niepoprawny luz wpływa na dynamikę ale na pewno wpływa na trwałość zaworów oraz gniazd zaworowych.
W moim przypadku po regulacji nadal słychać min. cykanie, ale dopiero jak się rozgrzeje, wyszedłem z założenia że ten typ tak ma ;)
Co do dynamiki sprawdź ustawienie zapłonu, po regulacji u siebie zauważyłem lepszą dynamikę i zniknęła "dziura" między 2500-3000.
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Hm moim zdaniem jak silnik cieply to luzy mniejsze sie powinno ustawic a jak zimny to wieksze material pod cieplem sie rozszerza wiec i luzy robia sie mniejsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum