Potrzebna pomoc w sprawie gaźnika (tak wiem nie kupuje się gaźników ale taki się trafił więc kupiłem). Ogólnie jest ok nawet lepiej niż ok (dużo mocy, odpala zimny ciepły, w wodzie i pod wodą czy stał dwa dni w garażu czy dwa tygodnie pod chmurką), ale podczas jazdy w terenie w szczególności gdy ma do czynienia z długimi i stromymi podjazdami lub gdy często dość mocno zmienia się pochylenie auta (częste zjazdy, podjazdy) gaśnie jadać pod górę. Prawdopodobnie się zalewa bo przy próbie odpalenia trzeba chwile pokręcić. Sprawdziłem pompkę i działa nie sprawdziłem filtra bo go nie ma? I w związku z powyższym czy jest możliwe to iż moja żaba nie posiada filtra (filtru nie wiem jak powinno być mam dys-coś tam) paliwa?? NA przewodach paliwowych nie ma nic chyba że filtr jest w zbiorniku ale w to wątpię bo nie ma jak się do niego dostać. Rozumiem że założenie małego filterka od 126p nie zaszkodzi??
Mo i jak już pytam to sprawa mniej ważna. Co to za samurai nr VIN: JSA0SJ50V0011XXXX rok produkcji 1983 data pierwszej rejestracji 08.1986, rozumie że to SJ 50 czy można gdzieś sprawdzić z czego ten sprzęt się składa bo np silnik powinien być G13 a na tabliczce znamionowej jest napisane G13A (co oznacza A nie mam pojęcia ale podobno ten silnik wychodził dopiero od 1989), chciałbym wiedzieć jakie miał przełożenia mostów, jaki reduktor i tak dalej. Dodam jeszcze, że tylni most wygląda jak od litrówki ma takie same szczeki ręczny na wale (kupiłem szczęki do 1,3 i trzeba było kombinować żeby pasowały).
Dodam jeszcze, że tylni most wygląda jak od litrówki ma takie same szczeki ręczny na wale (kupiłem szczęki do 1,3 i trzeba było kombinować żeby pasowały).
To tyle nie wiedziałem że były samuraje na wąski mostach z silnikiem 1.3 ??
Filtr paliwa oryginalnie przynajmniej w Samuraiu ale pewnie w SJ jest podobnie znajduje się przy tylnym kole od strony pasażera przykręcony do ramy niedaleko zbiornika. Taki filtr kupuje się za grosze w sklepie z częściami. A co do odcinania paliwa to niestety mankament gaźnika, na ostrych podjazdach występuje takie zachowanie. Chyba że traci wolne obroty bez powodu to wtedy najlepiej od razu zamontować gaźnik od Pony, to jest lekarstwo na całe zło związane z gaźnikiem. Jak pojawią się problemy to od razu motaj gaźnik szkoda nerwów i czasu na rozbieranie czyszczenie itd. już to przerabiałem. Na gaźniku od pony nie odcina, nie traci wolnych obrotów i zyskuje się moc. Jeżdżę rok na pony i żadnych problemów.
Z tego co mi wiadomo to SJ413 (1,3) przeważnie były na wąskich mostach. Dopiero Samuraie 1,3 są na szerokich.
Dzięki bardzo za informacje. Z filtrem tak właśnie przypuszczałem w miejscu gdzie kolega onagier wskazał mam wstawioną rurkę, czyli któryś z poprzednich właścicieli zrezygnował z tego udoskonalenia. Pytanie uzupełniające rozumiem że jak założę filtr w komorze silnika to nie będzie to miało większego znaczenia? A co do mojej żaby czy znajdę gdzieś dane odnośnie przełożeń mostów itd. Głównie chodzi o reduktor (zmierzam wstawić koła 31") i chciałbym wiedzieć czy jak założę reduktor od 1.0 nie będzie to ten sam reduktor a może od razu szarpnąć się na 1:4,16. Uprzedzając pytanie po co mi 31" odpowiadam głównie bawię się na rajdach a na tych w których brałem udział były w 70% same Patrole które maja min 33" i większość przeszkód wodnych jest robiona pod nie. ( im zalew koła a mnie leje się do kabiny) ale za to w błocie oni stoją a ja jadę.
Nie ma znaczenia gdzie będzie filtr dobrze jak jest przynajmniej nie dostanie się syf do dyszy w gaźniku. A znam ból z koleinami po patrolach na oponach 33", 35" i 38" dopóki się nie wpadnie w koleinę jest okej :). Też mam w planach 31" bądź 32".
Co do gaźnika od pony. Dużo trzeba przerabiać (wczoraj zakupiłem od 1,5 )?? Czy wystarczy założyć i śmiga.?? Czy warto dać go przed założeniem do regeneracji, przypuszczam że jako używka to nikt do niego nie zaglądał??
A kupiłeś z ręcznym czy automatycznym ssaniem?? Bo jeżeli z ręcznym to nie trzeba nic przerabiać wszystko pasuje wystarczy odpowiednio podłączyć i zaślepić przewody. Gaźnik można rozebrać samemu i wyczyścić, ale jeżeli boisz się że coś sknocisz to lepiej oddać go komuś kto się na tym zna niech wyczyści.
Jeżeli z automatem to trochę skomplikowana sprawa. Mam w garażu taki nawet zaczołem go motać ale z braku czasu nie dokończyłem. Ogólnie sprowadza się do tego żeby zastąpić automatyczne ssanie ręcznym (linką). A z ręcznym ssaniem tylko montujesz i jeździsz. Automat jest do zrobienia na manual tylko trzeba posiedzieć. Jak byś miał pytania co do podłączenia gaźnika z ręcznym ssaniem to bardzo chętnie pomogę.
Witam kolegów. Nie mogę poradzić sobie z gaźnikiem samuraja 1.3 44 kW (rok 1988). Myślę o zamianie. Wiem już, że od pony, ale nie mogę takiego znaleźć. A pasuje od czegoś innego? (podobno od swifta????) No i co z wtryskiem - da się przerobić?
Pozdrawiam i dzięki za ewentualną odpowiedź?
Czy od czegoś innego, niż pony pasuje to nie wiem, ale szukaj (podzwoń na parę szrotów lub do stacji demontażu samochodów w twojej okolicy, wówczas wychodzi najtaniej ja kupiłem pod Łodzią wysłali za pobraniem tego samego dnia i dali 1 m-c gwarancji rozruchowej). Co do wtrysku to nie bardzo wiem o co chodzi?? Chyba że chciałbyś przerobić gaźnik na wtrysk, moim zdaniem trudno wykonalne i bardzo kosztowne to już lepiej przełożyć cały silnik.
W kwestii gaźnika, uważam, że im mniej kabli potrzebnych do pracy silnika tym lepiej, a po drugie w Polsce ciężko znaleźć dobrego mechanika który nie dział schematycznie na zasadzie nie działa to wymiana, rzadko który zadaje sobie trud znalezienia przyczyny usterki, a już naprawa uszkodzonej części a nie wymiana to rzadkość. Dlatego wszyscy piszą że gaźnik to badziewie i w ogóle bo nawet jak się wymieni to trzeba umieć wyregulować, ja znalazłem i jestem zadowolony większa moc (74,2 HP - to dobry wynik jak na 26 letnie auto z niewiadomym przebiegiem) i nawet po drugiej regulacji mniej pali nie zalewa się i nie gaśnie, dodatkowo prędkość maksymalna wzrosła do 132,00 km/h ze 108 i mogę na czarnym używać piątego biegu mimo że mam 31".
Jeżeli chodzi o gaźnik to najlepszym rozwiązaniem jest od auta hyundai pony 1,5 lub 1,3 z ręcznym ssaniem, ewentualnie ten sam gaźnik w mitsubishi lancer, colt 1,5 i 1,3 oczywiście z ręcznym ssaniem (nie automatycznym). Można też motać gaźnik od poloneza 1,5 ale to wymaga dorobienia dolotu i adaptera do kolektora ssącego, trochę trzeba podłubać. Można zamontować wtrysk ale to wymaga całego zestawu wraz z okablowaniem i komputerem. Z tego co patrzyłem na allegro to większość do suzuki swift 1,3 to nie gaźniki tylko mono wtryski, jeżeli uda Ci się znaleźć gaźnik od swifta to i tak najprawdopodobniej po jakimś czasie będzie działo się to samo ten typ tak ma. Szukać od pony montować i jeździć. Jeżeli będziesz się zastanawiał czy pasuje do samuraia to wyślij fotkę a rozwieje Twoje wątpliwości.
Pozdrawiam,
Hubert
czy taki gaznik z Pony 1,5 z 91r bedzie dobry ?? Niestety nie mam lepszej fotki
Nie wiem czy podejdzie trzeba byłoby zobaczyć jaki jest rozstaw śrub mocujących do kolektora i średnice gardzieli no i jak jest rozwiązane ssanie, ale z reguły jak dochodzi do gaźnika tylko przewód do elektrozaworu to nie ma większego problemu gorzej jak jest ich więcej.
Strasznie mała ta fota za bardzo nie można zobaczyć jak jest wszystko rozwiązane ale wygląda na ssanie automatyczne. Szkoda że nie masz w trochę większej rozdzielczości.
Witam. Wielkie dzięki za pomoc. Zrobiłem jak radzi większość - znalazłem gaźnik od pony z ręcznym ssaniem. Tyle, że sprzedający coś nie bardzo mi go wysyła. W każdym razie decyzja jest - pony i koniec. Jak dojdzie to się pochwalę... a potem pewnie będę pytał co dalej hehe.
Jeszcze raz dzięki i pozdrowienia.
Robert
pomyśl jeszcze o tej pompce paliwa elektrycznej, twoja napewno juz nie jest tak wydajna a na portalu dla miłościwie nam kupujących jest mnóstwo tych niskociśnieniowych do gaźników właśnie.
_________________ SPOA, wieszaki 15cm, BMW powered - 160hp, 32"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum