Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jakie oponki ?!?
kubolMB 
świeżak

Wysłany: 2011-06-11, 08:58   

albert napisał/a:
tyl wejda, z przodu obawiam sie ze troszke trzeba bedzie uciac :mrgreen: ,

Dzięki, bo dziś się wybieram po te oponki.

[ Dodano: 2011-06-16, 16:16 ]
Kupione Colwaye 205/70/15. Nówki sztuki niejeżdżone. Już sprawdzone :mrgreen:
Trochę "zawodzą" na asfalcie, ale idzie wyrobić. Ogólnie trafiony zakup (jak narazie).
ex: Feroza Limited 1.6i 16V '92

MsZwyklyBanan 
świeżak

Wysłany: 2011-08-28, 12:42   

Miło mi powitać wszystkich forumowiczów .Jestem podwójnie nowy .Nowy na forum i nowym posiadaczem zacnego pojazdu typu Samuraj.Po zapoznaniu się z treścią postów ,nasuwa mi się pytanie .Dla totalnego amatora jazdy w terenie,czy nie będzie przesadą zakup kopii simex.Teren w jakim Samuraj będzie ćwiczony to puszcza notecka , gdzie przez większą część roku to tylko piach ,sypki piach , grząski piach,generalnie piach.Dwa, to muszę tam dojechać po czarnym 400 km ,żeby po szaleć kilka dni w "piachu".Na komforcie na czarnym mi nie zależy bo nie po to kupiłem Samuraja .Stawiam na wydajność w terenie i MAX zabawę .Czyli reasumując jaka opona dla wdrażającego się amatora. ZA pomoc i rade WIELKIE dzięki.

Skalpel 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-28, 13:17   

Nie nie :D Simex na piachu przyczyni się do rychłego twojego zawału serca ;D Jakieś MTki nieagresywne weź. Nie sahara i nie simex na pewno.

papajazz 
rozgadany

Wysłany: 2011-08-28, 13:39   

Z tego co się wypowiadają chłopaki jeżdżący po piasku (typu plaża np.) to AT-ki spisują się tam dużo lepiej.

MsZwyklyBanan 
świeżak

Wysłany: 2011-08-28, 13:58   

A jakiś przykładowy wzór , model .

Skalpel 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-28, 15:52   

BFG MK2 lub coś w tym stylu. Nie bardziej agresywne, bo osiągniesz ten sam efekt jak z saharą albo simexem. AT to gówno. Owszem- na piach super ale po co kupować taką oponę do terenówki skoro nie wjedziesz w błoto, bo nie dasz rady przejechać... Bierz coś w stylu tego bieżnika albo delikatniej. Może nie dosłownie, bo akurat MK2 to dość słaba opona za dość duże pieniądze, ale podałem Ci ją jako przykład. Na piachu nie będziesz się tak mocno kopał i ale też nie będziesz miał obaw przed wjazdem w jakieś bagienko :)

MsZwyklyBanan 
świeżak

Wysłany: 2011-08-28, 17:27   

To rozumowanie do mnie trafia Skalpel.Pisząc "MK2 to dość słaba opona za dość duże pieniądze" masz na myśli jej ścieralność czy właściwości terenowe,a jeśli chodzi o kasę to czy niema nalewek. Odnośnie błota to myślę że z czasem zacznie mnie tam ciągnąć.

Skalpel 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-29, 00:01   

Nie wiem jak ze ścieralnością, ale sądzę, że są dobrej jakości. Kolega ma je na Patrolu, jeździ nim cywilnie codziennie od dwóch sezonów i opony nie ubywa. Systematycznie też jeździ z nami w błoto i widzę, jak słabo się ona zachowuje. Zero trakcji, marnie oczyszcza się z błote. Nieee. Przynajmniej nie za tak duże pieniądze. Dobrą alternatywą dla Ciebie byłaby Insa Turbo Ranger. W katalogu podają 50% offroad 50% asfalt. To hiszpańska nalewka bardzo dobrej jakości.

Odpowiedz do tematu