Wysłany: 2011-11-20, 19:44 opony zakładane odwrotnie (strzałką rotation do tyłu)
Death1985 napisał/a:
FAKT Andrewaq masz zle zalozone Opony przynajmiej na przodzie hahaha wez to przeloz
\
oj tam oj tam odwrotnie
wiem jak mam :)
strzałeczka z napisem ----->rotation też nie jest mi obca
ale zauważyłem że wczęsniej jak były normalnie to na wstecznym jakoś lepiej "drze błoto" :)
więc póki co przełożyłem obie prawe na lewe itd. i eksperymentuje, wszystkie kręcą się "do tyłu"
przy jeździe do przodu ślad zostawia taki >>>>>>>>> czyli opona jodełka jak babcie kocham.
z resztą prawie nie jeżdżę po czarnym a jak już to 60km/h (bo szybciej to pękaja bębenki i się woda w mózgu gotuje)
jakie są wady i zalety takiego ustawienia?
tylko proszę nie pisać że może wystrzelić, to nie need for speed.
ps: czemu mi przy skrajnym skręcie w lewo lub w prawo opona bokiem zaczepia o tylną część resora? i robi bum bum bum..
jutro podam jaki mam dokładnie rozmiar.
dodam że opona zaczepia nie ważne czy jest dobrze założona czy do tyłu, z resztą to był jeden z powodów odwrócenia - nadzieja że może przestanie zaczepiać
Moim zdanie nie będzie robiła tak jak ma robić ta opona
no dobrze, szanuję Twoje zdanie ale jakieś konkrety bym poprosił
bo przecież równie dobrze ktoś inny mógłby napisać że jego zdaniem będzie dobrze robiła :)
Mi też opony obcierały przy skręcie. Musiałem przespawać felgi.
Znajomy też wpadł na to żeby opony założyć odwrotnie.
Jeździ tak do dziś i twierdzi że lepiej robią.
te dystanse 0,5 cm to są by odwrócone trójkąty o zacisk nie wadziły , a nie żeby opona nie wadziła po pierwsze podaj rozmiar opony będziemy wiedzieli co Ci podpowiedzieć jeśli masz 235/75 to raczej ratuje Cie trójkąt odwrócony właśnie z tym dystansem lub inna felgę przespawać ewentualnie dystans około 4 cm ...itd bez większych szczegółów to możemy sobie gdybać...
te dystanse 0,5 cm to są by odwrócone trójkąty o zacisk nie wadziły , a nie żeby opona nie wadziła po pierwsze podaj rozmiar opony będziemy wiedzieli co Ci podpowiedzieć jeśli masz 235/75 to raczej ratuje Cie trójkąt odwrócony właśnie z tym dystansem lub inna felgę przespawać ewentualnie dystans około 4 cm ...itd bez większych szczegółów to możemy sobie gdybać...
mam 225/75 R15
bez zmiany szpilek dystanse mogę wsadzić max 4 mm
no może i 5, wtedy już cała śruba schowana pod nakrętką
a i zaczepia krawędzią opony tak że na resorze jest ślad w najszerszym miejscu na ok 8 mm, czyli
oddalenie felgi od piasty o 5mm nie da całkowitego efektu tylko częściowy
więc myślę żeby pościnać te zęby na skos tak jak zaczepiają o te 9 mm po bokach i będzie spokój.
i tak zostanie jeszcze duuużo bieżnika do rzucania błotem
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2011-11-21, 18:11
hehe, nie wiem czy jakiekolwiek ingerowanie w bieżnik opony oprócz wycinania co drugiego czegoś tam w "Simexie" może nie mieć negatywnych skutów. Inna sprawa to to, że jest to tylko uciekanie od problemu "na skróty"...
hehe, nie wiem czy jakiekolwiek ingerowanie w bieżnik opony oprócz wycinania co drugiego czegoś tam w "Simexie" może nie mieć negatywnych skutów.
uff, całe szczęście że ja wiem że nie może :)
sokratesb napisał/a:
Inna sprawa to to, że jest to tylko uciekanie od problemu "na skróty"...
Uciekanie od problemu na skróty to często najlepsza a zawsze najtańsza metoda uciekania od problemu :)
a teraz na poważnie: mówimy tu o ścięciu malutkiej (w porównaniu z tym co pozostanie) części tych rzadkich bocznych "zębów"
z bieżnika Simex Sahara a nie o istotnych ingerencjach.
Dystanse na jakie mogę sobie pozolić na tych szpilkach to max 5mm a to nie załatwia sprawy
Szpilek nie wymieniam bo są drogie (nowe ok 12 zł /sztuka) razy 10= 120 zł
to ja już wolę te czubki co zaczepiają flexem pościnać jednak a za stówę lepiej suzukę zatankować
(Aaa, mam PB95 po 4,40 zł z Lukoila - fajnie nie? :)
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2011-11-21, 23:12
Może uciekanie "drogą na skróty" to najprostsze i najtańsze rozwiązanie problemu, ale trzeba pomyśleć skąd w ogóle wzięło się tarcie tej opony. Przecież jeżdżą niektórzy chyba na 225 i nic nie obciera. Może uszkodzony element wpływa negatywnie na inne części?
Może masz wąskie mosty? :D
4,40zł!!!!!????? :O
Czymu tak tanio?! Przecie to o całą zete taniej!
tak wogóle to tam jest po 3.60, ja biorę od znajomego to po 4.4 aktualnie
a jak sam śmigam to mam w cenie jak na stacji, tyle że ostatnio nie śmigam(kolejki kilometrowe)
tak czy siak jeżdzę na tym od wielu lat, wieloma autami, nie narzekam
co do mostów to mosty mam szerokie bo jak kupowałem linkę hamulca ręcznego to buce
zamówili mi do wąskiego mostu i nie pasowała (była za krótka)
oczywiście potem wymienili na dobrą
reasumując: koło lekko (!!!) trze o resor, bo mam duże kapcie, jak już wspomniał wcześniej kolega corny
ot cała filozofia ;)
ale dziekuje sokratesb za zainteresowanie tematem ^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum