Wysłany: 2011-11-24, 20:02 Cieknie płyn chłodniczy z pod głowicy
Zobaczyłem dzisiaj że wycieka mi płyn z pod głowicy,myślałem że to olej ale widać po kolorze że to płyn.
Wycieka w miejscu pod kolektorem wydechowym bliżej sprzęgła.Czy to padła uszczelka pod głowicą czy coś bardziej poważnego?
Wyciek nie duży ale sączy się i spływa aż do miski olejowej.Ubytku płynu też jakoś zabardzo nie widać.
nie da się, musisz zrzucić głowice by to stwierdzić co więcej, jeżeli na uszczelce nie będzie widać uszkodzeń to trzeba wysłać głowicę do sprawdzania szczelności... taki żywot, nic nie poradzisz, przed wymianą uszczelki i tak trzeba planować głowicę.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
O ja pitole,właśnie co dopiero zarejestrowałem auto a tu taki bobol.Teraz już wiem dlaczego niemiec się go pozbył.I ten brokat w zbiorniczku więc wszystko jasne.
A blokady to ja nie sprzedawałem,wiem że kolega z forum ma podobny nic ja mam dwa n.A poza tym to w planie miałem resorki na przód,jestem tylko ciekaw co jeszcze padnie mi w tym autku bo powoli tracę cierpliwość
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Kwi 2011 Posty: 289 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-11-24, 22:38
Ja tak jeżdżę już z rok, muszę tylko dolewać tak z 0,1 na 100km. Co śmieszniejsze, wyciek w tym samym miejscu
Jak padnie całkowicie to pomyślę o jakimś swapie
No jakieś pocieszenie,że jednak można.Zobacze co będzie się działo narazie płynu to mi tak dużo nie ubywa.Właśnie jak narazie.Ale kurczę niespokojność już jest,że tam coś nie tak się dzieje.A co myślicie o tym brokacie do uszczelniania,dolać tego środka uszczelniającego czy nie?
nic nie dolewaj, środek uszczelniający to się dosypuje jak jest dziurka w chłodnicy a nie przeciek z pod uszczelki, sprawdź sobie też olej czy nie robi Ci się kisiel, rozumiem, że płyn chłodniczy czysty ?
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2011-11-25, 09:12
NO ja tez bym sprobowal dociagnac glowice hehe tylko ostroznie zebys gwitu nie przekrcial a jak nie pomoze to zostaja dwie opcje albo uszczelka albo glowica do roboty
Klucz dynamometryczny jest Ci tu do niczego nie potrzebny. Przedłużka na klucz nasadowy ok.35cm i dociągasz z czuciem ( trzeba mieć trochę doświadczenia, albo go nabrać ;) ). Na pewno pójdą Ci śruby w tylnej części głowicy, jak zawsze w eksploatowanych benzyniakach.
Pójdą-w gwarze mechaników znaczy:ruszą,wykręcą,dokręcą itp. ale również :zerwie,pęknie,ukręci itp. Miałem na myśli: dokręcą. Żle się wyraziłem,przepraszam. Pamiętaj , że kadłub w G13AB jest aluminiowy. Tak więc ,z czuciem mości panowie...
_________________ KTO SMARUJE TEN JEDZIE
Ostatnio zmieniony przez Vergaser 2011-11-25, 23:43, w całości zmieniany 1 raz
na czuja bez doświadczenia to sobie można dokręcać śrubki w szafce a nie na głowicy...
moment 63-70 Nm, chociaż wątpię by coś dało takie dociąganie, ale spróbować zawsze można...
Dynamem to można dokręcać głowice w nowych silnikach lub w trakcie remontu kapitalnego.Ponadto śruby powinny być nowe i oryginalne. A nie stare śruby,z dziesięć razy wykręcane,dociągane,rozciągnięte na kształt kiełbasy,do tego przegrzana głowica bez płaszczyzny,oraz nadwyrężone gwinty w kadłubie,jeszcze aluminiowym. Jeżeli wyciek nie trwa zbyt długo,to dociągnięcie w większości przypadków pomaga (w starych benzyniakach)Wiem to z praktyki a nie z opowieści gawędziarzy. Myślę kolego Jonny, że powinieneś próbować.
[ Dodano: 2011-11-26, 01:08 ]
Zawias napisał/a:
Jeżeli cieknie przez uszkodzoną uszczelkę to dokręcanie głowicy może najwyżej ją wygiąć.
Myślisz ,że mogło ją wydmuchać na szerokim odcinku ? To w tej sytuacji chyba wyciek powinien być większy...Ja myślę ,że jednak się głow. zluzowała od wcześniejszego przegrzania...Prawdopodobnie już jest krzywa ,więc po zdjęciu i tak do planowania. Ja bym dociągał,jak się uda to pojeżdzi jakiś czas bez uderzania w koszty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum