Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Obroty silnika
uno1987 
świeżak

Wysłany: 2011-12-01, 19:05   Obroty silnika

Witam, mam problem z obrotami silnika, wszystko zaczęło się od tego, że musiałem auto do przeglądu przygotować tzn. zmienić połowę żarówek bo nie świeciły.
Gdy odpalam Samuraia na zimno to ładnie wkręca się na obroty na zimno kolo 2500, jak chwile pochodzi to obroty spadają na jakieś 1300, ale gdy przejadę około 20-30 km to obroty na biegu jałowym spadają do jakiś 900 jak zgaszę światła to silnik nie jest już w stanie trzymać obrotów i gaśnie. Generalnie nie mam zielonego pojęcia jaka może to być przyczyna.
Pozdrawiam

Zawias 
Expert

Wysłany: 2011-12-01, 19:15   

Cuda.Nie słyszałem nigdy o czymś takim.Dla mnie coś poknociłeś w elektryce,jeżeli przed przeglądem było ok.

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2011-12-01, 19:56   

U mnie kiedyś, dawno temu było tak, że jak włączyłem światła albo ogrzewanie lub cokolwiek innego, to mi obroty sporo wzrastały, natomiast po naprawie, po wypadku to jak jest zimny i zapalę światła lub ogrzewanie to mi obroty spadają tak, że prawie samochód gaśnie, ale mimo wszystko się trzyma jakoś. Jak się nagrzeje to problem znika. Dziwne nie?

uno1987 
świeżak

Wysłany: 2011-12-01, 20:07   

Ja tak mam że ze światłami to chodzi koło 500 obrotów wyżej i jak stoi na jałowym nagrzany to jakoś tam walczy z obrotami ale jak wyłączę światła to już lipa. Nie mam pojęcia co to może być bo ja generalnie naprawiłem lampy( jeżdżę narazie na dwóch prawych bo poprzedni właściciel wymienił na h4 ale jak się okazało kupił nie parzyste), oprócz tego niewiele zrobiłem. Pozdrawiam.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2011-12-01, 20:15   

Chyba konieczna będzie wizyta u elektryka.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2011-12-01, 20:38   

Nie wiem jak przy wtrysku, bo nie miałem, ale w gaźnikowcach jest taki podciśnieniowy dynks, który podnosi obroty po włączeniu świateł, a sterowane to to jest elektrozaworkiem na kolektorze ssącym podłączonym pod obwód świateł.
Jeśli silnik nie trzyma wolnych obrotów po zgaszeniu świateł, to może być problem z regulacją albo dyszą wolnych obrotów (zakładam, że to jednak gaźnikowiec).

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2011-12-01, 21:20   

Z regulacją gaźnika, ogólnie to mam "problemy" od zawsze. Polega to na tym, że był u mechanika kilka razy przez 6 lat, a ten mechanik nie umie regulować...

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2011-12-02, 08:52   

Czas już pewnie zmienić gaźnik, może jest taki ściachany, że nie da się ustawić.

uno1987 
świeżak

Wysłany: 2011-12-02, 12:20   

Ja mam gaźnik, a gdzie dokładnie jest ten elektrozawór bo światła musiałem rozpiąć i z tyłu była kostka jakiś przekaźnik wypiąłem przewody i je spryskałem do elektryki sprayem, może nie powinno się ruszać tak starej elektryki bo ona się w palcach sypie każda śruba zardzewiała i wymiana żarówek zajęła mi 5 godzin :-/ http://samurai.org.pl/images/smiles/icon_curve.gif

[ Dodano: 2011-12-02, 21:54 ]
Problem został rozpoznany padnięty alternator. Pozdrawiam i dzięki za chęć pomocy.

[ Dodano: 2011-12-03, 19:21 ]
To chyba nie alternator, jest inny objaw jak wciskam sprzęgło to silnik momentalnie gaśnie, oraz jak raz jechałem ulicą silnik zgasł strzelił z wydechu a po chwili odpalił bez problemu.

Odpowiedz do tematu