albert Moja suka też nie miała sprzęgiełek tylko takie flansze zablokowany napęd przedni na stałe. Jeździłem tak rok czasu - nic się nie działo zupełnie ale przez te cholerne flansze 2 razy do roku łożyska musiałem zmieniać bo cały syf woda itp wręcz wlewał się do piasty. Jeśli u ciebie tak jest to jest duże ryzyko że też masz nie szczelne te flansze więc lepiej znajdź na allegro sprzęgiełka i będzie jak trzeba. To jest żaden zabieg - poprostu przykręcasz sprzęgiełka zamiast flansz. Ja upolowałem sprzęgiełka za 180zł 2szt używane oryginały oczywiście (pamiętaj by kupić sprzęgiełka wraz ze śrubkami). Przy okazji ich montażu wymieniłem łożyska i uszczelniacz na piaście oraz uczczelaniacze kuli wraz z filcem. Wszystko złożone na czerwony silikon także niema barta żeby kropla wody się dostała do piasty czy kuli.
tak myalele, wlaczam 2 naped podczas jazdy i nic sie nie dzieje, no ale lepiej miec potwierdzenie, 4l wiadomo, lepiej sie zatrzymac.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace lozysk
MYSZON sprzedal informacje ze lepiej wlozyc sprzegielka ( napewno to zrobie jak znajde jakies uzywane, narazie na allegro nowe- drogie ), juz wiem dlaczego zmieniam znowu lozyska w przodzie. moje pytanie dotyczy zabezpieczenia tylnych kól, bo i tylne ło9zyska wymieniam.
pozdrawiam
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
z doswiadczenia - tez sie zawsze zatrzymywalem ale uslyszalem ze na 100% tak mozna i sprobowalem - zima sie to przydaje - i rzeczywiscie nie ma problemu najmniejszego - jak zmiana biegów
nie załącza sie nagle bo przeciez przednie kola kreca sie tak samo szybko jak tylne
wlasnie , zauwazylem u siebie ze bez problemu , plynnie i bez szarpniec wlacza sie 2 naped podczas jazdy . Dopiero kolega spytal sie czy tak mozna, to normalnie jak kazdy Polak, po fakcie sie zastonowiłem co robie.
Wydaje sie ze gdyby nie mozna bylo to by była jakas ,, negatywna,, oznaka auta ze cos nie tak, a u mnie jak pszc zólka przy zmianie skrzydelek. Jak chodzi i wbija sie mieciutko
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
No zgadza się , Przód możną dołączy w czasie jazdy Tylko nie można przekroczyć 60km/h
czemu nie mozna przekroczyc 60km/h? zwykle jak wlaczam 4H to warunki nie pozwalaja na szybsza jazde ale chyba nie ma zadnych ograniczen co do predkosci na 4 łapach..
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 113 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2010-12-13, 19:02
co do samica wydaje mi się że niema ograniczenia na reduktorze na pozycji 4H bo to są szybkie napędy oczywiście jak kto woli a 4L to zaś zmienia postać są to wolne które są mocne ale wolna i na nich chodź byście chcieli to ciężko się rozpędzić a co do nie przekraczania 60 czy wrzucania 5 biegu to słyszałem ale o nissanie patrolu ale młody jestem mogę się mylić pozdro z BB
źle mnie zrozumieliście chodzi o to że nie wolno przekroczy prędkość 60 km/h kiedy dołącza się przedni napęd wkładasz z 2h na 4h A na 4h można dawać ile fabryka daje
nie wydaje mi się - co za różnica czy jade 20km/h czy 80km/h przy zmianie z 2H na 4H? I tak przedni napę który jest dołączany kręci siętak samo szybko jak tył więc żadnych strzałów czy zgrzytów nie powinno byc - skad takie ograniczenie???
Witam.
A jaki bedzie efekt jak bede jezdzil z jednym kolem na lock a z drugim na frei?
Mysle ze calkiem nie zly poniewaz to jedno kolo bedzie tylko napedzane a drugie nie i mozna bedzie
jezdzic po czarnym. Jak pisze brednie to mnie z korygójcie.
P.S jak bedzie jakis zlocik w Malopolskim lub Śląskim to piszcie.
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2011-12-11, 21:04
Wracając do wrzucania/wyrzucania napędu w trakcie jazdy to też nie zauważyłem jakiś negatywnych skutków, ale nie wiem co to jest, że czasem nawet jak się zatrzymam to nie mogę wyłączyć napędu. tj. Nie idzie tak ładnie tylko trzeba z całej siły rąbnąć w dźwignie i wtedy z hukiem się przełącza na 2H.
Co to jest?
napięcia w reduktorze, napęd jest załączany za pomocą przesuwanego pierścienia który to spina zębatkę lub flanszę z wałkami tak, że jak powstaje napięcie międzyosiowe to ten pierścień przesuwa się z oporem - norma.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum