Układ ograniczania emisji par zapobiega paliwa (węglowodory: HC) przedostała się ze zbiornika paliwa do atmosfery.
Jak działa system:
Filtr z węglem aktywnym chwilowo pochłania HC odparował ze zbiornika paliwa.
Kiedy silnik pracuje, a zawór regulacyjny purge otwiera, wchłania paliwo jest wyczyszczone z pochłaniaczem węglowym i wrócił do rury wlotowej przez podciśnienia w przewodzie dolotowym.
Powrócił paliwo zasysane jest do cylindra silnika wraz z wtryskiwanego paliwa z wtryskiwacza i powietrza.
ECU silnika oblicza ilość HC zwrócony przez linię oczyszczania i kontroluje ilość wtryskiwanego paliwa z wtryskiwacza do utrzymania stechiometrycznej mieszanki paliwowo-powietrznej w każdych warunkach jazdy.
DENSO opracowuje i dostarcza zarówno system kontroli emisji par oraz w ECU silnika, zapewniając doskonałe pochłanianie i oczyszczenie właściwości paliwa par, jak również doskonałe właściwości sterowania mieszanki paliwowo-powietrzn
Tłumaczenie automatem :) :) :)
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Układ ograniczania emisji par zapobiega paliwa (węglowodory: HC) przedostała się ze zbiornika paliwa do atmosfery.
Jak działa system:
Filtr z węglem aktywnym chwilowo pochłania HC odparował ze zbiornika paliwa.
Kiedy silnik pracuje, a zawór regulacyjny purge otwiera, wchłania paliwo jest wyczyszczone z pochłaniaczem węglowym i wrócił do rury wlotowej przez podciśnienia w przewodzie dolotowym.
Powrócił paliwo zasysane jest do cylindra silnika wraz z wtryskiwanego paliwa z wtryskiwacza i powietrza.
ECU silnika oblicza ilość HC zwrócony przez linię oczyszczania i kontroluje ilość wtryskiwanego paliwa z wtryskiwacza do utrzymania stechiometrycznej mieszanki paliwowo-powietrznej w każdych warunkach jazdy.
DENSO opracowuje i dostarcza zarówno system kontroli emisji par oraz w ECU silnika, zapewniając doskonałe pochłanianie i oczyszczenie właściwości paliwa par, jak również doskonałe właściwości sterowania mieszanki paliwowo-powietrzn
Tłumaczenie automatem :) :) :)
W moim samuraiu był silnik G13A, czyli wersja na gaźniku - ten wynalazek współpracował z gaźnikiem?
W moim samuraiu był silnik G13A, czyli wersja na gaźniku - ten wynalazek współpracował z gaźnikiem?
To jest "analogowy komputer" sterujący gaźnikiem. Montowany głównie w wersji na USA.
Sterował jakimiś zaworkami, które miały uratować świat przed zagładą cieplarnianą
Sorki za odgrzewanie kotleta ale po zeswapowaniu mojego wozu przekazuję koledze mój silnik. Pytanie brzmi czy warto przekładać ten Emission Control do jego samochodu? nie ma u niego wiązki pod ten komputerek i trzeba by szponcić... w sensie rozdzielić moją wiązkę od tej kostki Denso i przeszczepić do jego samochodu. Czy warto?
Czy ten aparacik ma związek z ustalaniem dawki paliwa czy jedynie obsługuje pochłanianie oparów paliwa ze zbiornika jak wydedukowałem z wpisu Moziembla? wydaje mi się że może mieć jakiś wpływ na ustalanie składu mieszanki skoro obniża HC ale tam piszą że ECU oblicza... jakie ECU do fixa jak to gaźnik więc zgłupiałem. Rozumiem że może zubożać mieszankę bo podciąga opary paliwa ze zbiornika z węglem aktywnym ale u mnie nie było tego zbiornika z węglem ani ECU więc... Olać? to jakaś ekologiczna ściema coś jak EGR tylko po przeciwnej stronie czyli na ssaniu?
Ten gadżecik steruje elektrozaworkami przy gaźniku.
Jak kolega nie ma tego eko-gaźnika, to można sobie darować przekładanie puszeczki.
Kolega będzie przeszczepiał mój były silnik do siebie a ja właśnie miałem ten gadżet oryginalnie i gaźnik też oryginał więc jakoś to tam hulało bo nigdy nie miałem problemów z nim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum