Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Denso emission control
jeżu 
zapaleniec

Wysłany: 2012-07-04, 21:49   Denso emission control

Znalazłem taki oto gadżet nad nogami pasażera w moim samuraiu. Czy ktoś wie co to i do czego służyło?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-07-04, 22:20   

Znalazłem coś takiego:

System kontroli emisji par

Układ ograniczania emisji par zapobiega paliwa (węglowodory: HC) przedostała się ze zbiornika paliwa do atmosfery.

Jak działa system:

Filtr z węglem aktywnym chwilowo pochłania HC odparował ze zbiornika paliwa.
Kiedy silnik pracuje, a zawór regulacyjny purge otwiera, wchłania paliwo jest wyczyszczone z pochłaniaczem węglowym i wrócił do rury wlotowej przez podciśnienia w przewodzie dolotowym.
Powrócił paliwo zasysane jest do cylindra silnika wraz z wtryskiwanego paliwa z wtryskiwacza i powietrza.
ECU silnika oblicza ilość HC zwrócony przez linię oczyszczania i kontroluje ilość wtryskiwanego paliwa z wtryskiwacza do utrzymania stechiometrycznej mieszanki paliwowo-powietrznej w każdych warunkach jazdy.

DENSO opracowuje i dostarcza zarówno system kontroli emisji par oraz w ECU silnika, zapewniając doskonałe pochłanianie i oczyszczenie właściwości paliwa par, jak również doskonałe właściwości sterowania mieszanki paliwowo-powietrzn

Tłumaczenie automatem :) :) :)

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

jeżu 
zapaleniec

Wysłany: 2012-07-05, 07:59   

moziembl napisał/a:
Znalazłem coś takiego:

System kontroli emisji par

Układ ograniczania emisji par zapobiega paliwa (węglowodory: HC) przedostała się ze zbiornika paliwa do atmosfery.

Jak działa system:

Filtr z węglem aktywnym chwilowo pochłania HC odparował ze zbiornika paliwa.
Kiedy silnik pracuje, a zawór regulacyjny purge otwiera, wchłania paliwo jest wyczyszczone z pochłaniaczem węglowym i wrócił do rury wlotowej przez podciśnienia w przewodzie dolotowym.
Powrócił paliwo zasysane jest do cylindra silnika wraz z wtryskiwanego paliwa z wtryskiwacza i powietrza.
ECU silnika oblicza ilość HC zwrócony przez linię oczyszczania i kontroluje ilość wtryskiwanego paliwa z wtryskiwacza do utrzymania stechiometrycznej mieszanki paliwowo-powietrznej w każdych warunkach jazdy.

DENSO opracowuje i dostarcza zarówno system kontroli emisji par oraz w ECU silnika, zapewniając doskonałe pochłanianie i oczyszczenie właściwości paliwa par, jak również doskonałe właściwości sterowania mieszanki paliwowo-powietrzn

Tłumaczenie automatem :) :) :)

W moim samuraiu był silnik G13A, czyli wersja na gaźniku - ten wynalazek współpracował z gaźnikiem?

kostuch 
Expert

Wysłany: 2012-07-05, 11:00   

jeżu napisał/a:

W moim samuraiu był silnik G13A, czyli wersja na gaźniku - ten wynalazek współpracował z gaźnikiem?

To jest "analogowy komputer" sterujący gaźnikiem. Montowany głównie w wersji na USA.
Sterował jakimiś zaworkami, które miały uratować świat przed zagładą cieplarnianą :mrgreen:

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2014-04-19, 03:08   

Sorki za odgrzewanie kotleta ale po zeswapowaniu mojego wozu przekazuję koledze mój silnik. Pytanie brzmi czy warto przekładać ten Emission Control do jego samochodu? nie ma u niego wiązki pod ten komputerek i trzeba by szponcić... w sensie rozdzielić moją wiązkę od tej kostki Denso i przeszczepić do jego samochodu. Czy warto?
Czy ten aparacik ma związek z ustalaniem dawki paliwa czy jedynie obsługuje pochłanianie oparów paliwa ze zbiornika jak wydedukowałem z wpisu Moziembla? wydaje mi się że może mieć jakiś wpływ na ustalanie składu mieszanki skoro obniża HC ale tam piszą że ECU oblicza... jakie ECU do fixa jak to gaźnik więc zgłupiałem. Rozumiem że może zubożać mieszankę bo podciąga opary paliwa ze zbiornika z węglem aktywnym ale u mnie nie było tego zbiornika z węglem ani ECU więc... Olać? to jakaś ekologiczna ściema coś jak EGR tylko po przeciwnej stronie czyli na ssaniu?

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2014-04-19, 09:45   

U siebie przy odpinaniu/zapinaniu kostki różnicy nie zauważyłem.
Aczkolwiek nie upieram się, że sprzęt był sprawny.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-04-19, 13:46   

Ten gadżecik steruje elektrozaworkami przy gaźniku.
Jak kolega nie ma tego eko-gaźnika, to można sobie darować przekładanie puszeczki.

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2014-04-19, 14:23   

kostuch napisał/a:
Ten gadżecik steruje elektrozaworkami przy gaźniku.
Jak kolega nie ma tego eko-gaźnika, to można sobie darować przekładanie puszeczki.

Kolega będzie przeszczepiał mój były silnik do siebie a ja właśnie miałem ten gadżet oryginalnie i gaźnik też oryginał więc jakoś to tam hulało bo nigdy nie miałem problemów z nim.

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-04-19, 17:47   

No już nie będzie spełniał normy EURO 5 :mrgreen:

Odpowiedz do tematu