Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Gddzie dostane gumy reduktora 1.3 Samurai
samurai26 
świeżak
samurai26

Wysłany: 2012-08-07, 12:46   Gddzie dostane gumy reduktora 1.3 Samurai

Na wstepie chcilalbym przywitac wszystkich fotrumowiczów.... Siemka

Stalem sie szczesliwym posiadaczem samurai 1.3 1994 Rok zdjecia dodam pozniej, Na dzien dobry wymienilem Olej silnikowy , olej
olej w reduktorze i mostach.... weszlo 5 L Hipolu :) , a wiec takie naprawy przeprowadzilem do tej chwili...

Teraz do sedna powiedzcie mi o co jeszcze zadbac w samuraiu, oraz dodam ze mialem jeszcze jeden maly problem, mianowicie urwala sie jedna poduszka reuktora i reduktor obbijal przy jezdzie o gore podwozia, przewiercilem poduszke i zrobilem ja na sztywno.... czy tak moze byc?? najgorsze jest to ze po kilku jazdach zaczelo cos stukac, okazalo sie ze wal przedni lezy na podporze takiej i obbija sie o nia, prawa strona reduktora , ma taka lape przykkecana do reduktora na 2 sruby, i tam sa wlasnie 2 poduszki reduktora, i widac wykrzywiona jedna pouszke (przednia) , juz na wykonczeniu, oraz ta wlasnie lape do poduszek przekrzywiona, podejrzewam ze ta lapa wykrzywila sie , przy uszkodzeniu poduszki z lewej strony gdy reduktor obbijal sie o gore byl luzzzmy....

Mam nadzieje ze podpowiecie mi ,cos gdyz boje sie na razie jezdzic moim cacuszkiem... :) Pozdrawiam :)

J

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2012-08-07, 15:54   

Poduszki reduktora to słaby punkt samca, możesz kupić zamienniki na alledrogo, ale najlepiej weź ze 2 szt. na zapas albo możesz przerobić poduszki np. na wzór uaza - taka poduszka składa się z części górnej i dolnej, i jest przestrzelona śrubą, ale nie na sztywno.

andrewaq 
rozgadany

Wysłany: 2012-08-07, 17:06   

ja u siebie zapodałem takie http://allegro.pl/poduszk...2478095713.html
tanie, mocne, ogólnodostępne, pasują, trzeba tylko leciutko przerobić (przyszlifować w jednym miejscu narożnik - minuta roboty) zakładasz i śmiga. założyłem pół roku temu bo rwały się na potęgę (tych podróbek suzuki z allegro nie kupuj)
od tamtej pory nie zaglądam do poduszek reduktora, problemy minęły jak ręką odjął

pozdrawiam

samurai26 
świeżak
samurai26

Wysłany: 2012-08-08, 10:22   

dzieki za odpowiedz tez takie dam, tamte slyszalem sa do bani... :)

a powiedzicie o co zadbac jeszcze w samuraiu zeby bez problemowo jezdzil?? np sa takie gumki na wale ktore lacza taki jakby frez, i tam te gumki mam po pekane, i te frezy takie przyrdzewiale zwracac na to uwage?? oraz czy wazne jest smarowanie krzyzakow, gdyz tego jeszcze nie robilem??

chomik. 
stary wyjadacz
Hamster Garage

Wysłany: 2012-08-08, 10:50   

Bardzo ważna jest osłona wieloklinu na wale, żeby nie dostawał się do niego syf. Jak masz poniszczoną gumę, możesz kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym uniwersalną osłonę drążków kierowniczych i dociąć na wymiar. co do smarowania krzyżaków, jak masz kalamitki, to to rób, jak nie, to będzie ciężko, ale generalnie warto o tym pamiętać

andrewaq 
rozgadany

Wysłany: 2012-08-08, 11:55   

zgadza sie, smaruj kolego wielokliny bo przeciez one ciagle pracują wzdłoż w trakcie jazdy kompensując różnicę długości wałów wobec ruchów zawieszenia, jak masz tam rdze to zrobi ci się szybko luz i będą wały wibrować i wkurwiać :)

samurai26 
świeżak
samurai26

Wysłany: 2012-08-08, 13:09   

ktos go po prostu za nie dbal... teraz troszku bede musial nad nim po pracowac, ale coz nic nie zrobie, teraz trzeba to wszystko po robic i basta :)

[ Dodano: 2012-08-18, 18:25 ]
Witam Gumy wymienione, dziei AndrewAg, te gumy sa rewelacyjne od forda fiesty, trcohe twarde ale , wystarczy je delikatnie przerobic i pasuja jak ulal, i moj prooblem zniknal, zamowilem u znajomego w sklepie z czesciami po 20 zł sztuka , 3 sztuki 60, dostalem w pudelku swaga, gumy firmy FEBI wiec rewelka, jeszcze o te kliny musze zabac, , teraz nie wiem od czego mam lekkie wibracje czy od tego klinu, czy od np twardych gum hmmm ;/ ;)

[ Dodano: 2012-08-31, 21:37 ]
chlopaki dzis to sie stalo, urwal sie wal od tylnego mostu az wyrwal to przy moscie gdzie sa krzyzaki mocowane, jak zbijalem wal to nie moglem wybic tego wieloklinu, z sila zszedl wiec wogole nie pracowal, powiedz ie mi czy tylko krzyzaki i mocowanie dostaje, czy mosty rowniez mogly dostac w piz....

jesli ktos ma mocowanie krzyzaka do tylu prosze sie odezwac bede wdzieczny :)

883291381

[ Dodano: 2012-09-01, 23:18 ]
hlopaki dzis to sie stalo, urwal sie wal od tylnego mostu az wyrwal to przy moscie gdzie sa krzyzaki mocowane, jak zbijalem wal to nie moglem wybic tego wieloklinu, z sila zszedl wiec wogole nie pracowal, powiedz ie mi czy tylko krzyzaki i mocowanie dostaje, czy mosty rowniez mogly dostac w piz....

jesli ktos ma mocowanie krzyzaka do tylu prosze sie odezwac bede wdzieczny :)

883291381

Odpowiedz do tematu