Wysłany: 2012-09-25, 10:01 Wyrwij CHWASTA - czyli jakiego samuraia zbudować???
Witam wszystkich Forumowiczów.
Zwracam się do szacownego grona o małą debatę i pomoc w obraniu jedynie słusznej drogi, przy budowaniu Samuraia. Wcześniej budowałem już dwa auta: K260 i Samuraia na SPOA i jakoś nie miałem problemu z decyzjami. Tym razem jednak zachowuję się jak jakaś "cnotka niewydymka", chciałbym ale... nie wiem albo się boję. Po głowie kiełbi mi się 100 wizji i pomysłów i sam nie wiem co zrobić z tym "Chwastem", którego kupiłem tydzień temu.
Dobra, koniec tych dyrdymałów tylko do rzeczy.
To czego jestem pewny:
Suzuki Samurai - "Chwast", auto do typowej przeprawy i głębokiego brodzenia. Z budy zostaje tylko gródź, podłoga i słupek za plecami kierowcy, reszta wywalona + klatka. Auto ma być przerobione na sprężyny, mosty rozsunięte na końce ramy: tył 10 cm i przód ok 15 cm od seryjnego położenia. Silnik do wymiany, skrzynia zostaje seryjna. Koła ok. 32-33 cale, bieżnik typu simex. Most przód wzmocnione półosie + arb, most tył mini spool.
To z czym się motam i proszę o podpowiedzi, sugestie, wskazówki:
1. Pierwsza najważniejsza sprawa to most tylni, ponieważ buda jest już zwalona i za tydzień ruszam z przeróbką na sprężyny. Dylemat dotyczy tego czy zostawić most samuraiowy czy może wsadzić tylni most od Vitary. Podobno jest bardziej wytrzymały i łatwiej go przerobić niż most oryginalny, ponieważ mam już sierżanta i wahacze. Jeśli wsadzę most od Vitary to na pewno zmienię przełożenia w przednim moście, który zostanie od samca na 5,125, żeby wsio pasowało.
2. Silniki, które biorę pod uwagę to te, które spasują się ze skrzynią Chwasta, czyli Vitara 1,6 8v (czy ten silnik jest na gaźniku lub wtrysku i wówczas jest nieco mocniejszy???) lub 1,6 16v (jest mocniejszy ale podobno gorzej się wkręca niż 8v i jest awaryjny). Nie wiem na który się zdecydować, może macie jakieś inne pomysły, np. z tym Baleno czy jakoś tak. Na pewno nie chce Swifta ani żadnego disela. Skłaniam się ku ciągnącej od samego dołu benzynie.
3. Reduktor, nie wiem jakie przełożenia lepiej spasowałyby z mocniejszym silnikiem i ewentualną zmianą przełożeń w mostach. Zastanawiam się między przełożeniami 6,5 a 4,9.
WSZYSTKIM OSOBOM, KTÓRE WEZMĄ UDZIAŁU W ROZWAŻANIU MOICH ROZTEREK SERDECZNIE Z GÓRY DZIĘKUJĘ.
PIŹDZIKI GÓRĄ!!!
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-09-25, 10:56
1. Ja jestem za opcją tylnego mostu od vitary (z resztą jestem właśnie w trakcie zakładania takowego) - masz już gotowe gniazda sprężyn, mocowania wahaczy i sierżanta. Vitara ma masywniejszą pochwę mostu - nie wymaga wzmacniania, większe są łożyska na półosiach - nie siadają tak często jak w samcu, większa jest też przekładnia główna, dyfer jest taki sam jak w samcu, można zalożyć np. lr1530 albo mini spoola. Jeśli szukasz z przełożeniem 5,125, to tylko vitara 1,6 8v manual, w innych były szybsze.
2. Baleno 1,6 16v mogę polecić, szczególnie nowszą wersję bez aparatu zapłonowego. Jeden z forumowych kolegów zmotał to niedawno do swojego obrzyna i robi naprawdę pięknie, miałem okazję potestować co nieco, największym zaskoczeniem było dla mnie to, jak ten silnik świetnie ciągnie dołem, zupełnie jak nie 16v, strome podjazdy to sama przyjemność.
3. Zależy jeszcze jakie docelowo koła założysz, do 32" i 5,125 w mostach bez problemu powinno wystarczyć 4,16, musisz sobie przeliczyć przełożenia.
A ja bym się jednak zastanowił nad tym mostem z vitki do tyłu, bo kolega ma tak u siebie w vitarze, że z przodu szeroki most z samuraia (wzmocnione rury i wspawane trójkąty przy kulach zwrotnic) z dystansami po 5cm na stronę, z tyłu oryginalny most + tu i tu przespawane felgi kółka z dziewięcioma dziurami, więc mniej więcej szerokość z przodu i z tyłu jest podobna, jednak ten przedni dość często się gnie, dlatego ja u siebie tylko przeszedłem z wąskich na szerokie mosty samuraiowe + przespawane trójkąty i szerszego nie robię, ale jeśli jednak chcesz mieć szerszy samochód, zastanów się nad wymianą obu mostów np na landcruisera
1. Ja jestem za opcją tylnego mostu od vitary (z resztą jestem właśnie w trakcie zakładania takowego) - masz już gotowe gniazda sprężyn, mocowania wahaczy i sierżanta. Vitara ma masywniejszą pochwę mostu - nie wymaga wzmacniania, większe są łożyska na półosiach - nie siadają tak często jak w samcu, większa jest też przekładnia główna, dyfer jest taki sam jak w samcu, można zalożyć np. lr1530 albo mini spoola. Jeśli szukasz z przełożeniem 5,125, to tylko vitara 1,6 8v manual, w innych były szybsze.
2. Baleno 1,6 16v mogę polecić, szczególnie nowszą wersję bez aparatu zapłonowego. Jeden z forumowych kolegów zmotał to niedawno do swojego obrzyna i robi naprawdę pięknie, miałem okazję potestować co nieco, największym zaskoczeniem było dla mnie to, jak ten silnik świetnie ciągnie dołem, zupełnie jak nie 16v, strome podjazdy to sama przyjemność.
3. Zależy jeszcze jakie docelowo koła założysz, do 32" i 5,125 w mostach bez problemu powinno wystarczyć 4,16, musisz sobie przeliczyć przełożenia.
Kolego Didymos, czy mógłbyś napisać coś więcej o tym Baleno 1.6, z jakiego rocznika szukać tego silnika, albo może znasz dokładny symbol tego motoru. Chciałem też zapytać czy dużo było pracy z upchnięciem tego do samuraia i jak to przypasowało do skrzyni biegów.
Jesteś kolejną osoba, która chwali ten silnik i chyba też się na niego zdecyduję. Co prawda mniej przetarty szlak, ale może warto porzucić te stare vitarowskie silniki.
Dzięki za cenne uwagi.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-09-25, 16:15
Ja nie wkładałem tego silnika, a jedynie testowałem furę zmotaną przez kolegę i kibicowałem przy motaniu
Na pewno do skrzyni samca potrzebna jest flansza taka, jak do silnika vitary, kolektor wydechowy do dorobienia nowy, miska olejowa samurai/vitara, ale trzeba ją przerobić, tak, żeby było miejsce na czujnik położenia wału, do silnika potrzebna jest praktycznie kompletna instalacja elektryczna z baleno, stacyjka itd., m.in. ze względu na immo, jest trochę rzeźby, ale imho warto.
Więcej na ten temat mogą powiedzieć Zajxt i Kostuch, bo mają takie silniki w furach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum