Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Rozłącza sie napęd z przodu.
Marcepan1 
nowicjusz
5323451

Wysłany: 2012-11-06, 13:53   Rozłącza sie napęd z przodu.

Witam,

podczas ostatniego wypadu stał się rzecz straszna padł napęd na przód (nie zdawałem sobie sprawy, że tyle od niego zależy wjazd pod jakąkolwiek górkę stał się praktycznie niemożliwy mimo blokady z tyłu auto od razu się zakopywało). Ale do rzeczy, mam manualne sprzęgieł-ka pewnie od dwóch lat nie odpinane cały czas na look (raczej na czarnym nie przebywam dłużej niż 5 min) i podczas rajdu zaczął czasami odpinać się napęd (nic się nie dzieje nie ma żadnego stuku zgrzytu po prostu nic) koła z przodu się nie kręcą mimo że wał napędowy przedniego mostu się kręci. Rozpięliśmy sprzęgieł-ka chwile poszaleliśmy bez napędu zapieliśmy z powrotem niby pomogło ale na jakieś 10 - 15 min i 300 - 400 m przeciskania się po lesie. Znowu to samo raz ciągnie raz nie (jak już się załączy to ciągnie cały czas do zatrzymania) i raczej się załącza jak nie ma dużego obciążenia (czytaj na płaskim) akcja w stylu podjazd pieczątka w połowie drogi i dalej w górę nie do wykonania (po zatrzymani obok pieczątki dalsza droga możliwa tylko z tyłem). po powrocie rozebrałem sprzęgieł-ka o czyściłem złożyłem i dalej ta sama akcja.

Pytanie: Co może być powodem takiego zachowania ??

Zawias 
Expert

Wysłany: 2012-11-06, 16:43   

Pewnie sprzęgiełka do wymiany,albo załóż zabieraki.

Marcepan1 
nowicjusz
5323451

Wysłany: 2012-11-06, 18:40   

sprzęgieł-ka są na 100% sprawne dziś je rozebrałem do zera, wyczyściłem ob-lukałem i wszystko gra. Dla pewności mogę w weekend pożyczyć od szwagra.

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2012-11-06, 19:28   

No jak masz taka mozliwosc z tymi sprzegielkami to najpierw od tego zacznij ;-) a jak nie to moze byc dyfek ja mialem podobnie jak ty zadnych stukow pukow i okazalo sie ze dyerecjal sie rozsypal i dupa nie krecil polosiami :shock: :-P ;-)

manias79 
mechanik

Wysłany: 2012-11-06, 20:29   

Najlepiej podnieś auto na podnośniku, żeby wszystkie cztery koła sterczały w powietrzu, zapnij sprzegiełka, załącz przedni napęd, wrzuć 1. bieg i zobacz, czy wogóle się wał kręci przedni. Po tej weryfikacji, sprawdziłbym półosie, następnie na sam deser dyfer. Pzdr.
SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.

Odpowiedz do tematu