Wysłany: 2012-11-06, 13:53 Rozłącza sie napęd z przodu.
Witam,
podczas ostatniego wypadu stał się rzecz straszna padł napęd na przód (nie zdawałem sobie sprawy, że tyle od niego zależy wjazd pod jakąkolwiek górkę stał się praktycznie niemożliwy mimo blokady z tyłu auto od razu się zakopywało). Ale do rzeczy, mam manualne sprzęgieł-ka pewnie od dwóch lat nie odpinane cały czas na look (raczej na czarnym nie przebywam dłużej niż 5 min) i podczas rajdu zaczął czasami odpinać się napęd (nic się nie dzieje nie ma żadnego stuku zgrzytu po prostu nic) koła z przodu się nie kręcą mimo że wał napędowy przedniego mostu się kręci. Rozpięliśmy sprzęgieł-ka chwile poszaleliśmy bez napędu zapieliśmy z powrotem niby pomogło ale na jakieś 10 - 15 min i 300 - 400 m przeciskania się po lesie. Znowu to samo raz ciągnie raz nie (jak już się załączy to ciągnie cały czas do zatrzymania) i raczej się załącza jak nie ma dużego obciążenia (czytaj na płaskim) akcja w stylu podjazd pieczątka w połowie drogi i dalej w górę nie do wykonania (po zatrzymani obok pieczątki dalsza droga możliwa tylko z tyłem). po powrocie rozebrałem sprzęgieł-ka o czyściłem złożyłem i dalej ta sama akcja.
Pytanie: Co może być powodem takiego zachowania ??
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-11-06, 19:28
No jak masz taka mozliwosc z tymi sprzegielkami to najpierw od tego zacznij a jak nie to moze byc dyfek ja mialem podobnie jak ty zadnych stukow pukow i okazalo sie ze dyerecjal sie rozsypal i dupa nie krecil polosiami
_________________ 1,6TD VW, kopia Simex, kinetyk, lift nie wiem o ile haha ale daje rade, spring, CB-radio tel. 883-043-572 w razie W
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2012-11-06, 20:29
Najlepiej podnieś auto na podnośniku, żeby wszystkie cztery koła sterczały w powietrzu, zapnij sprzegiełka, załącz przedni napęd, wrzuć 1. bieg i zobacz, czy wogóle się wał kręci przedni. Po tej weryfikacji, sprawdziłbym półosie, następnie na sam deser dyfer. Pzdr.
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum