Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 156 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-28, 15:55
Nie. Ale jak zatrzymasz samuraia oryginalnym ręcznym to gratuluję
Poza tym jak już mamy tak teoretyzować to nie jest tak strasznie bo:
- jeżeli strzeli Ci obwód tylnych hamulców to zaciągasz ręczny i pompa blokuje układ więc zostaje Ci w pełni sprawny przód
- jeżeli padnie przód to po pierwsze tylko jedna strona bo są 2 sekcje w pompie i jak zaciągniesz ręczny to płynu w przewodach powinno wystarczyć na pełne zadziałanie ręcznego
Pytanie tylko z jakiego powodu ma przestać działać regularnie serwisowany układ hamulcowy i czy w takim przypadku da Ci coś ręczny na linkę bo ja bym szukał najbliższych krzaków lub możliwości ominięcia przeszkody, hamował silnikiem i takich tam pierdół a nie liczył że zatrzymam się za pomocą ręcznego w samcu
Wysłany: 2012-08-28, 16:23
Dobra, to już Twoje indywidualne odczucia. Ja mam sprawny hamulec na linkę i moim zdaniem jest wystarczająco skuteczny dla moich potrzeb. A jak się ma sprawa przeglądu? Chyba coś takiego nie przejdzie legalnie na badaniu okresowym?
edit: a sekcje to są chyba przód lewy i tył prawy i przód prawy i tył lewy, tak na X, ale to mi się tylko wydaje :)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 156 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-28, 20:11
Jak pisałem od początku w Samuraiu cały tył jest na jednym przewodzie.
Nie pamiętam czy pompa miała homologację ale pewnie nie.
ps. czy masz w samuraiu rozmiar opon zgodny z oryginałem ?? Jeśli nie to nie powinien przejść przeglądu
Nie wspominając o zderzakach, wyciągarkach, zawieszeniach, klatkach, dystansach ...
Każdy ma tak jak lubi ważne żeby sobie i innym przy okazji krzywdy nie zrobił
Ja miałem robić ręczny hydrauliczny, ale ze względu na nie zależność działania postanowiłem że stawię ręczny na linkę i będę robił na zaciskach od Scorpio. Jak sie nie sprawdzi to wrócę do tematu hydraulicznego ręcznego.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
A czy zaciski od Scorpio pasują do kitów na tarcze dostępnych na allegro? Bo nabyłem takie za nieco ponad stówkę komplet i też myślę nad ręcznym. I albo będą ori samurajowe + pompka za 149zł, albo na linkę - tylko nie wiem, jakie będą pasować :/
Ja będę brał mocowanie dokładnie od z tego linku mcs0 od Sławka. U niego widziałem jak to jest założone. Rozwiązanie jest takie że sprzedasz te które masz i kupisz te do scorpio.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
troche powiązane pytanie ...
zalozylem jakis czas temu tarcze na tył , regulator wilwood podpiołem na szybko ale nie przemyslalem tego do konca ...
wg tego http://www2.izook.com/?page_id=215 regulator wpina sie tak by regulowal tylko obwód tyłu ale u mnie układ jakis inny jest
nie mam dwóch trójników tylko jeden czwórnik i jeden przelot :
http://imageshack.us/phot...0121109018.jpg/
no i jak to zrobic
wywalil bym całkiem ten orginalny regulator ale niewiem czemu tam 2 przewody lecą do niego jesli potem i tak w jeden przechodzą
i musze wpiac moj regulator w jeden z tych dwóch ale w który ;D
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-11-09, 22:21
Oryginalny korektor reguluje ciśnienie na tylne hamulce na podstawie ciśnienia na przednim obwodzie, przez to do tyłu idą przewody z tylnego i przedniego obwodu.
Ja w prawdzie mam założony korektor od łady, a nie regulowanego wilwooda, ale zasada jest podobna tzn., ma jedno wejście i jedno wyjście.
Oryginalny korektor poszedł na złom, wywaliłem też przewód, który łączy obwód przednich hamulców z korektorem, a jego wyjście zaślepiłem, korektor jest wpięty w obwód tylnych hamulców.
Imho tak samo trzeba zrobić w twoim przypadku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum