Witam mam poważny problem mam samiego na gaźniku 1,3 92 r i po przejechaniu 100 km wzrósł mi poziom oleju w silniku o pół litra co może być paliwo w silniku gażnikiem pierścienie pompka paliwa o co cho co sprawdzić ??
_________________ 1.SJ410 + graty do nowego projektu mosty tojka lj70 reszta w budowie ...
Wysłany: 2013-05-12, 17:51
Deszczówki Ci tam raczej nie przybywa ;) a 0,5 litra to dużo żeby zauważyć różnicę np. w poziomie płynu chłodniczego? Przez jaki czas ta objętość się powiększyła? Kiedyś czytałem o jakimś majonezie zbierającym się pod korkiem wlewu oleju jak się płyn chłodniczy dostaje do silnika (*chyba, że robi się krótkie przebiegi i wilgoć nie zdąża się wygrzać). Pół litra paliwa w 4 litrach oleju to chyba, też do "wywąchania" jest, można spuścić deczko oleju (jak nie chcesz całego) i obadać co wypłynie. Tak jakoś ja bym sobie radził na początek...
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2013-05-12, 18:02
Jak pierdzielnie uszczelka to na korku zbiera sie majonez, ale jesli o pol litra przybylo oleju to w silniku juz dawno tez by byl taki majonez. Cudow nie ma trzeba sprawdzic cisnienie w garnkach, poziom plynu w chlodnicy i pompke podawcza paliwa...
olej wzrasta momentalnie w silniku wymieniałem 2 dni temu olej i zlałem prawie 5 litrów !! zalałem nowy olej do pol stanu i po 100 km jest juz max na bagnecie
_________________ 1.SJ410 + graty do nowego projektu mosty tojka lj70 reszta w budowie ...
Wysłany: 2013-05-12, 18:09
no to tym bardziej kolego czegoś musi Ci dramatycznie ubywać. Jeśli to nie chłodniczy co chyba całkiem łatwo sprawdzić to zostaje paliwo.
A jak zlałeś ten olej to coś w nim było? Pachniało benzynowo? Masz seryjnego samca w sensie silnik/chłodzenie/zasialnie paliwa czy coś pomotane. Daj no jakiś większy opis to ktoś mądrzejszy (ode mnie, bo w wiedzę Lexx`a nie wątpię) może coś Ci jeszcze doradzi.
akurat majonez pod korkiem to nie jest dobry wyznacznik walniętej uszczelki pod głowicą.
W zimie mam prawie cały czas. A ople astry maja go w ogóle cały czas i już tak jest.
no to tak ciśnienie jest 1-11, 2 - 10,50, 3 - 10,5, 4- 10,5 ale silnik ma moc odpala od strzała nie kopci 120km/h na 205/70r15 bez problemu, zaraz ide sprawdzić pompke wakuometrem
[ Dodano: 2013-05-13, 09:11 ]
pompa paliwa trzyma cisnienie, to może gaźnik ?? bo czasami ma np na jałowym 1500 obr
[ Dodano: 2013-05-13, 09:12 ]
spalania nie sprawdzałem leje i jade trzeba ząłożyć gaz i może olać temat
Ja bym zaczął od komory pływakowej czy pływak cały i nie tonie czy zamyka itp. Jak będziesz miał za bogatą mieszanką to taki efekt pompowania oleju może być. Tak się z reguły robi jak ktoś jeździ na ssaniu na krótkich odcinkach. Ale po przejechaniu dłuższego odcinka z reguły benzyna z oleju odparowuje i wszytko wraca do normy. Ale jak paliwo się leje i jak byś jeździł na ssaniu cały czas to olej nasiąka.
Ja to tak widzę. Zakładanie gazu według mnie nie jest rozwiązaniem trzeba rozwiązać problem.
A spaliny benzyną nie śmierdzą ?
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
hm nie chce ładować pieniędzy w naprawę gażnika, i tak chciałem założyć gaz a wydaje mi się, że to jednak rozwiązrze problem nie ma paliwa w gaźniku nie ma w silniku
Sorry za szczerość ale trochę to głupie i tak powinieneś odpalać na benzynie i po rozgrzaniu przełączać na gaz, ale to twój tron. :) :) :) Po za tym naprawa w tym przypadku nie musi być droga może wystarczy go po prostu wymyć.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum