Witam
mam w Samim silnik z 'pseudo turbiną' i jeżdzę tak już 2 lata od początku nie pasowało mi coś w tym silniku 1,9 ... a ledwo się rusza.
Teraz gdy przypadkowo odkryłem Zmotę Dawida77
JESTEM W SZOKU
mam pare pytań do kierownika
- czy silnik trzeba wyciągnąć żeby podpiąć turbine?
- jak już pojeździłeś trochę to jak z tym spalaniem ?
- czy nie pojawiły się jakieś komplikacje?
Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 197 Skąd: K M Y
Wysłany: 2013-02-01, 00:28
Witam,
- najważniejsza rzecz to czy silnik jest PSA ? i o jakie podpięcie turbiny Ci chodzi ? do pompy ten wężyk ? jeśli tak to tam zakłada sie trójnik i z niego ciśnienie pod pompę ,
- z racji tego że mam bardzo ciężką nogę to w zimie przy temperaturze poniżej 0*C no to 10 l wychyli sobie , ale przy spokojnej jeździe i po równym to ok 8 l powinno być ,
- komplikacji nie ma żadnych ( wystarczy zrobić to z głową i nie bawić się ciśnieniem i dawką bez pojęcia o tym ) minus przy jeździe po asfalcie jest tylko taki że biegi są strasznie krótkie do 4 bo ledwo wrzucisz bieg i już trzeba następny
ps. z Żywca do Dobczyc aż tak daleko nie ma
_________________ Smerfetka , 99', PSA 1.9 TD DHY, 5,125, spring, 4 link, tarcze tył, korektor wilwood, winda, światła led tył, bushwacker, Cooper Discoverer STT PRO 32x11,5r15,
Ostatnio zmieniony przez Dawid77 2013-02-01, 19:18, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-02-03, 00:32
Piotrek jak możesz to napisz obiektywną ocenę po jeździe samurajem na zmienionej pompie , bo już parę osób jeździło i po jeździe nawet się nie odezwali
_________________ Smerfetka , 99', PSA 1.9 TD DHY, 5,125, spring, 4 link, tarcze tył, korektor wilwood, winda, światła led tył, bushwacker, Cooper Discoverer STT PRO 32x11,5r15,
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2013-02-04, 10:03
To rozumiem, że opinia: "Tak jak kolega mówi... zupełnie inna jazda ( oczywiście pozytywnie)", to opinia po jeździe innym Samim z taką pompą?
A w zasadzie, to jest nieważne. :)
.Witam Cię Dawid na twoim forum. Jak poczytalem to co opisujesz o wymianie pompy wtrysk., jakos sie mi wierzyc nie chcialo. Moj sami to 2001r, taki sam motor , jak twoj. Niestety stara pompa sie rozciekla na ryglu od gazu , po drugie rozrzad sie zblizal, to kupilem taka sama pompe r8445b251b lucas. montujac to wszystko maupowalem to co Dawid opisuje . No i jestem w szoku . Samurai zapier..... jak maly odkurzacz, wkreca sie na obroty rewelacja. Dzieki Dawidowi mozemy podkrecic swoje Suki dosc konkretnie. Za pare dni dodam zdjecia . Pozdrawiam magika Dawida i innych czlonkow klubu.
Piotrek udało ci się w końcu zmotać tą pompę ? Ewentualnie możesz opisać swoje wrażenia...
Widzę, że Dawid odwalił kupę dobrej roboty, konkretnie się naprodukował w temacie a chłopaki z tego zaczerpnęli i sami zrobili przeróbki ale już nic nikt nie napisze....
Też poważnie zastanawiam się nad zmianą pompy tylko najistotniejsze jest dla mnie faktyczne spalanie. Robię dziennie około 60km i średnie spalanie wychodzi na poziomie 7 litrów. I tu pojawia się pytanie do Dawida czy udało ci się sprawdzić jakie wychodzi ci srednie spalanie przy w miarę spokojnej pojezdziwaczce w trasie ? i czy zwiększenie mocy nie spowodowało szybszego zużywania się jakiś podzespołów ?
Wysłany: 2013-12-15, 13:32
siemek.btk napisał/a:
Coś w temacie cisza sie zrobiła :)
Piotrek udało ci się w końcu zmotać tą pompę ? Ewentualnie możesz opisać swoje wrażenia...
Widzę, że Dawid odwalił kupę dobrej roboty, konkretnie się naprodukował w temacie a chłopaki z tego zaczerpnęli i sami zrobili przeróbki ale już nic nikt nie napisze....
to nie wiesz że tak jest zawsze ... nikomu się wiki nie chciało poczytać że Suzuki do Santan wrzuca silniki koncernu PSA a potem co to za silnik i co można by było z nim zrobić ... odezwą się wtedy jak przeszczep się nie uda albo przedobrzą i korba bokiem wyjdzie to napiszą co zrobić żeby to robiło robote
siemek.btk napisał/a:
Też poważnie zastanawiam się nad zmianą pompy tylko najistotniejsze jest dla mnie faktyczne spalanie. Robię dziennie około 60km i średnie spalanie wychodzi na poziomie 7 litrów. I tu pojawia się pytanie do Dawida czy udało ci się sprawdzić jakie wychodzi ci srednie spalanie przy w miarę spokojnej pojezdziwaczce w trasie ? i czy zwiększenie mocy nie spowodowało szybszego zużywania się jakiś podzespołów ?
w marcu minie dwa lata od mojego przeszczepu - a samurajek ciągle lata , na potwierdzenie ostatnio objechałem zlot Samuraiów w Bukowinie , a spalanie jest koło 1L na 100km większe z tym że ja mam ciężką nogę i latam na simexach , przy spokojnej jeżdzie na asfalcie i szosowych oponkach nie przekroczy ci 8L na 100km
pozdro,
Mam ostatnio taki problem z cieknącą pompą LUCASA. Mój mechanik już wymienił oringi na łączeniu obudowy pompy i czymś tam, ale cieknie dalej. Prawdopodobnie wyciek spowodowany jest uszkodzeniem obudowy pompy.
Specjaliści - matoły, od których kupiłem mojego Samca wycięli immo i przy okazji uszkodzili obudowę pompy.
Co byś mi radził :
1. wymianę pompy na tę samą ?
2. naprawę tej którą mam aktualnie ?
Od razu mówię że na razie nie jestem zainteresowany zwiększaniem mocy mojego Samiego.
Ile może kosztować pompa LUCASA ??
Jeśli jesteś z Dobczyc a masz może jakieś stare paści ( od starej Twojej pompy ) to ja bywam często w Brzeziu.
Specjaliści - matoły, od których kupiłem mojego Samca wycięli immo i przy okazji uszkodzili obudowę pompy.
j.w. bo może się okazać, że "specjalistów" będzie trzeba przepraszać za tak daleko idące publiczne sformułowania.
czaruś napisał/a:
Co byś mi radził :
1. wymianę pompy na tę samą ?
2. naprawę tej którą mam aktualnie ?
Moim zdaniem lepiej naprawiać znaną usterkę niż pakować się w potencjalnie nierozpoznane pole minowe.
czaruś napisał/a:
Ile może kosztować pompa LUCASA ??
Może kosztować tyle ile będziesz skłonny za nią dać, a ktoś wspaniałomyślnie postanowi Ci ją w tej cenie oddać. Z reguły na allegro pojawiają się w cenach do 450,00 zł. Dorzuć do tego jakiś pakiet startowy choćby samo sprawdzenie ciśnieniowe na stole przed montażem.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum