Witam. Wiem,że temat wałkowany milion razy, ale szukam od trzech browarów i nie znalazlem. Możecie mi doradzić, albo podesłać linka z tematem jakie sprężyny będą dobre do swapa na 1,9 z poldolota? Samson waży obecnie ze sprzetem 1170kg. I drugie pytanko. Gdzieś słyszałem,że są firmy którym można zlecić zrobienie sprężyn podając wage samochodu, nacisk na przód i tył średnicę gniazd i inne pierdoły. Słyszeliście może o tym?
Pozdro
Wysłany: 2013-09-09, 10:40 Re: Springi do swapa 1,9
gregor600 napisał/a:
I drugie pytanko. Gdzieś słyszałem,że są firmy którym można zlecić zrobienie sprężyn podając wage samochodu, nacisk na przód i tył średnicę gniazd i inne pierdoły. Słyszeliście może o tym?
Pozdro
Jest :) Eibach :)
Ale nie ma co zamawiać . Trzeba sprawdzić w katalogu ktore Ci pasują i zamówić :)
w związku z absencją w pracy spowodowaną skutkami dnia wczorajszego liznąłem troche internetu w kierunku producentów sprężyn na zamówienie.
Na cwilę obecną najdrozszą ofertę jaką dostałem to 400zł za sztukę, najtańszą - 140zl (ceny netto). Jak ktoś chce, mogę podać namiar.
[ Dodano: 2013-09-10, 07:36 ]
kolejna firma odpowiedziała, zrobi to za 100zeta
podałem im długość, szerokość średnicę zewnętrzną sposób zakończenia ilość zwoi i średnicę drutu, napisałem,że do samochodu. Nic więcej wiedzieć nie chcieli, a co przyślą i jak się będzie spisywało to zobaczymy:)
[ Dodano: 2013-09-10, 10:31 ]
Z tego co pisali w mailach wynika,że wszystkie te zakłady sprężyny robią z typowych drutów przeznaczonych do produkcji sprężyn samochodowych, no chyba że ktoś życzy sobie inaczej:) Jak już je przyślą to założe pośmigam i obiektywnie opiszę wrażenia, żeby nastepni ewentualnie nie popełnili tego błędu co ja:)
Z pierwszego postu zrozumiałem, że chcesz aby to oni stworzyli sprężynę pod wagę auta uwzględniając twoje wymogi (tj średnicę spręzyny i wysokość). Dalej czytam, że podałeś im też średnicę drutu i ilość zwoi... A skąd wiesz ze taka średnica drutu będzie odpowiednia pod swapa?
Ps. Ford focus combi tył (nie wzmacniana) 42cm wysokosci i 11zwoi bodajże
bo mam sprężyny w tym rozmiarze (trzy cm krótsze ) tylko znacznie grubszy drut (16mm), niestety nie znalazłem firmy ktora chciała znać wagę samochodu itd, wszyscy pytali o to samo czyli dlugość ilośc zwoi zakończenie i średnice. Nie wiem czy to bedzie idealna sprężyna ale inaczej się nie dowiem:)
bo mam sprężyny w tym rozmiarze (trzy cm krótsze ) tylko znacznie grubszy drut (16mm), niestety nie znalazłem firmy ktora chciała znać wagę samochodu itd, wszyscy pytali o to samo czyli dlugość ilośc zwoi zakończenie i średnice. Nie wiem czy to bedzie idealna sprężyna ale inaczej się nie dowiem:)
A co da waga samochodu? Z reguły przód jest i tak sporo cięższy, więc musiałbyś znać rozkład mas.
Z punktu widzenia takiej firmy możesz chcieć taką sprężynę do zajebiście dużego długopisu, więc po co mają wnikać w detale?
ps.
Charakterystyka ugięcia sporężyny też jest ważna - wygogluj "strzałka ugięcia".
wiem, wiem, dlatego średnice sprężyn przednich i tylnych są różne w moim przypadku, wyczytałem,że szersza sprężyna bardziej się ugina, potwierdzil to znajomy mechanik,ja mechanikiem nie jestem specjalistą tym bardziej, ujeżdżanie i grzebanie w moim samcu to pasja więc licze na fuksa że będzie ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum