Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
samurai swap na 1.6 td vw
Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2013-07-23, 09:11   

No ja powiem tak dystans jest przykercony do silnika i potem kolo sie przykreca do tego dystansu ;-) patent jedzi juz w dwoch Sukach :mrgreen: jednej 1,6 D i w mojej 1,6 TD jedyne co zrobilem to wymienilem lozysko w kole zamachowym i tyle walek wchodzi bez problemu ;-)

osgood 
rozgadany
mechanik

Wysłany: 2013-09-11, 21:16   

osgood napisał/a:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kółeczko zamontowane silnik na miejscu i wygląda na to, ze tak przerobione koło zamachowe idealnie pasuje do łączenia 1.6 td ze skrzynią 1.3 :)
pierwsze próby jeszcze w tym tygodniu :)

[ Dodano: 2013-09-14, 17:51 ]
osgood napisał/a:
Witam

jestem tu nowy, choć samuraia mam już od kilku lat i tyle też obserwuje to forum...
dlatego zaczne od przedstawienia się jestem Tomek i spotkać mnie można na bezdrożach Bielska-Białej pozdrawiam

Mam pytanie, przeglądałem już chyba wszystkie fora i nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Wkładajac 1.6 td z vw spotkałem sie z dwoma metodami przerabiania kół zamachowych, jedna to obciecie walu i nawiercenie kola z samuraia a druga to roztoczenie i nawiercenie kola z samuraia, a dlaczego nikt nie zastosowal kola z vw? ja widze same plusy zastosowania kola wlasnie z vw, wystarczy troche je stoczyc, podtoczyc na wieniec zebaty z samuraia i wywazyc (z samuraiowym tez wypadaloby wywazyc) i po sprawie, wydaje mi się to duzo prostrze a przy okazji zyskujemy sprzeglo z tarczą 215mm

Autko po pierwszych próbach spisuje się super.

Mam jednak małą uwagę do tych którzy wsadzili diesela z kołem zamachowym z samuraia, jeśli odczuwacie wzmożone wibracje względem 1.3 a silnik wisi na oryginalnych łapach od samuraia to radze zmienić koło zamachowe, gdyż to zapewne ono generuje wibracje, u mnie na moim kole zamachowym wibracje na poziomie 1.3 :mrgreen:

jeżu 
zapaleniec

Wysłany: 2013-12-23, 12:01   

Pisze w tym temacie bo dotyczy silnika 1,6td. Rozszczelniła mi się druga chłodnica, podejrzewam uszczelkę pod głowicą. Jak mogę sprawdzić czy to właśnie wina uszczelki? Zaznaczam że nie ma oleju w płynie ani płynu w oleju.

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2013-12-23, 13:19   

Mierząc zawartość CO2 w układzie chłodniczym. Są przyrządy do tego - wykręcasz korek chłodnicy, wciskasz tam końcówkę i obserwujesz kolor płynu w przyrządzie. Jeśli będzie obecny tlenek węgla IV to płyn zacznie zmieniać kolor na żółto-zielony.

manias79 
mechanik

Wysłany: 2013-12-23, 14:00   

http://www.jonnesway.pl/pdf/988.pdf cena prawie 400 zeta

chyba, że zaufasz sprzedawcy na słowo i kupisz takie cudo http://allegro.pl/tester-...3804122963.html
SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2013-12-23, 14:47   

Jak masz coś do przetoczenia to kupujesz tokarkę? Podjechać do pierwszego cywilizowanego warsztatu i za piwo pomierzą...

osgood 
rozgadany
mechanik

Wysłany: 2014-09-18, 21:52   

osgood napisał/a:

Autko po pierwszych próbach spisuje się super.

Mam jednak małą uwagę do tych którzy wsadzili diesela z kołem zamachowym z samuraia, jeśli odczuwacie wzmożone wibracje względem 1.3 a silnik wisi na oryginalnych łapach od samuraia to radze zmienić koło zamachowe, gdyż to zapewne ono generuje wibracje, u mnie na moim kole zamachowym wibracje na poziomie 1.3 :mrgreen:

Sory za taki odkop ale tak mnie dzisiaj naszlo...
To juz rok jak pod maską siedzi 1.6 SB na kole zamachowym z VW docisku z VW i tarczy 215mm z Vitki i po czasie moge powiedzieć że to jest jedyny słuszny wybór podczas swapa na tdi docisk nie zalepia się błotem a o przypaleniu/spaleniu sprzęgła możemy zapomnieć.
To tyle z mojej strony Pozdrawiam :-)

Odpowiedz do tematu