Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-07-23, 09:11
No ja powiem tak dystans jest przykercony do silnika i potem kolo sie przykreca do tego dystansu patent jedzi juz w dwoch Sukach jednej 1,6 D i w mojej 1,6 TD jedyne co zrobilem to wymienilem lozysko w kole zamachowym i tyle walek wchodzi bez problemu
_________________ 1,6TD VW, kopia Simex, kinetyk, lift nie wiem o ile haha ale daje rade, spring, CB-radio tel. 883-043-572 w razie W
Kółeczko zamontowane silnik na miejscu i wygląda na to, ze tak przerobione koło zamachowe idealnie pasuje do łączenia 1.6 td ze skrzynią 1.3 :)
pierwsze próby jeszcze w tym tygodniu :)
[ Dodano: 2013-09-14, 17:51 ]
osgood napisał/a:
Witam
jestem tu nowy, choć samuraia mam już od kilku lat i tyle też obserwuje to forum...
dlatego zaczne od przedstawienia się jestem Tomek i spotkać mnie można na bezdrożach Bielska-Białej pozdrawiam
Mam pytanie, przeglądałem już chyba wszystkie fora i nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Wkładajac 1.6 td z vw spotkałem sie z dwoma metodami przerabiania kół zamachowych, jedna to obciecie walu i nawiercenie kola z samuraia a druga to roztoczenie i nawiercenie kola z samuraia, a dlaczego nikt nie zastosowal kola z vw? ja widze same plusy zastosowania kola wlasnie z vw, wystarczy troche je stoczyc, podtoczyc na wieniec zebaty z samuraia i wywazyc (z samuraiowym tez wypadaloby wywazyc) i po sprawie, wydaje mi się to duzo prostrze a przy okazji zyskujemy sprzeglo z tarczą 215mm
Autko po pierwszych próbach spisuje się super.
Mam jednak małą uwagę do tych którzy wsadzili diesela z kołem zamachowym z samuraia, jeśli odczuwacie wzmożone wibracje względem 1.3 a silnik wisi na oryginalnych łapach od samuraia to radze zmienić koło zamachowe, gdyż to zapewne ono generuje wibracje, u mnie na moim kole zamachowym wibracje na poziomie 1.3
Pisze w tym temacie bo dotyczy silnika 1,6td. Rozszczelniła mi się druga chłodnica, podejrzewam uszczelkę pod głowicą. Jak mogę sprawdzić czy to właśnie wina uszczelki? Zaznaczam że nie ma oleju w płynie ani płynu w oleju.
Mierząc zawartość CO2 w układzie chłodniczym. Są przyrządy do tego - wykręcasz korek chłodnicy, wciskasz tam końcówkę i obserwujesz kolor płynu w przyrządzie. Jeśli będzie obecny tlenek węgla IV to płyn zacznie zmieniać kolor na żółto-zielony.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 113 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-09-18, 21:52
osgood napisał/a:
Autko po pierwszych próbach spisuje się super.
Mam jednak małą uwagę do tych którzy wsadzili diesela z kołem zamachowym z samuraia, jeśli odczuwacie wzmożone wibracje względem 1.3 a silnik wisi na oryginalnych łapach od samuraia to radze zmienić koło zamachowe, gdyż to zapewne ono generuje wibracje, u mnie na moim kole zamachowym wibracje na poziomie 1.3
Sory za taki odkop ale tak mnie dzisiaj naszlo...
To juz rok jak pod maską siedzi 1.6 SB na kole zamachowym z VW docisku z VW i tarczy 215mm z Vitki i po czasie moge powiedzieć że to jest jedyny słuszny wybór podczas swapa na tdi docisk nie zalepia się błotem a o przypaleniu/spaleniu sprzęgła możemy zapomnieć.
To tyle z mojej strony Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum