Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-10-15, 11:07
tak, ale kolega chciał wyjąć tylko półoś, bez zdejmowania łożyska... w linku który podałem jest faktycznie cała operacja zdjęcia łożyska, ale tutaj wystarczy zdjąć półoś z kołem, a koło delikatnie od środka potraktować lekutkim kopniakiem w oponkę, żeby wylazło razem z półośką :)
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
No to chyba kolega jest w stanie zatrzymac sie na etapie wyciagniecia poloski, przynajmniej tak zalozylem :P A jesli lozysko bedzie tak osadzone jak u mnie to bez sciagacza sie nie obejdzie.
czyli trzeba wybić bo trzyma łożysko, oto mi chodziło ;) bo myślalem że jakoś w środku jest spięta ta półoś :P wymyśle jakiś ściągacz żeby nie prać po świeżo malowanym :D Chce uszczelnienia jeszcze wymienić żeby potem mieć z tym spokój bo łożyska na razie dobre.
Ma ktoś z was schemat lub foto jak sa rozmieszczone przewody hamulcowe i paliwowe :D?? Miałem pościągne i nie umie dojśc do tego któredy mają isc :P Fajnie by było jakby ktoś powiedział jakiej długości mam kupić przewody paliwowe bo chyba są 3??
Jeździłem po wszystkich sklepach w okolicy i lipa nigdzie nie ma a nie chce kombinować ze spawaniem oryginalnych śrub. Gwint 1,25 jest bodajże w tych śrubach przy budzie.
[ Dodano: 2013-11-02, 18:41 ]
Pytanie nr kolejny :P
1. Czy wały mają być inaczej niż na foto??
2. flansza z reduktora nie pasuje idealnie z otworami w krzyżaku z wału why??
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-11-02, 20:14
Flansze na reduktorze masz na śruby M8, czy M10?
Te drugie miały większy rozstaw śrub, z resztą flansze na M8 też były w dwóch rozstawach, ale te z mniejszym rozstawem były chyba tylko we wczesnych sj410.
Widać, że flansza na wałku wejściowym była kombinowana - ma nawiercone dodatkowe otwory, najpewniej pod M8, to samo możesz zrobić na pozostałych flanszach.
tak ciasno się pasują, w mostach mam na śruby M8 natomiast w każdym wale z jednej strony mam na M8 a z drugiej mam na M10 - ktoś tu już coś nieźle kombinował. Najlepiej to kupiłbym 2 nowe flansze na śruby M8.
Załóż wał tak, żeby się wycentrował i wierć nowe otwory we flanszy (przesunięte, żeby mieściły się między strarymi.)
aktualnie mam w tylnym moście zestaw na wał ze śrubami 10, i oboma rodzajami 8'ek
aha czyli będzie takie pokombinowane chodziło ;P też tak zrobie i pozakładam 10 to otworów 10 a nie tak jak bylo to skręcone (ktoś dał śruby 8 do otworów 10 :/ ) a wały dobrze założone czy mają być na odwrót??
może ktos zrobić fotke jak macie podłączone kabelki z aku alternatora masa itd?? jestem na etapie zakładania kabelkologi i nie chciałbym wyjarać wszystkiego
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-12-10, 07:58
Junior napisał/a:
może ktos zrobić fotke jak macie podłączone kabelki z aku alternatora masa itd?? jestem na etapie zakładania kabelkologi i nie chciałbym wyjarać wszystkiego
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
dzięki na pewno to w czymś pomoże jakoś z szwagrem to rozgryziemy :D a mozna prosić fotke z komory silnik w miejscu aku głównie chodzi mi o to jak tam się łączą przewody hamulcowe które idą z pompy i potem na tył itd jeszcze jakieś przewody elastyczne tam są chyba nie?:P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum