Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2013-11-09, 21:12
pacmano - zainwestuj w LockRighta..... na pewno będziesz zadowolony....
Ja uczę się wszystkiego powolutku..... mam tą możliwość, że współpracuje z mechanikami i zawsze się mogę o coś podpytać.
Mam też tą możliwość, że jak coś mi się w aucie popsuje to mam auto zapasowe plus swój garaż jest wtedy czas na to aby sobie samemu coś rozkręcić zozbebeszyć auto na kilka dni.... podpytać znajomych...... poszukać w internecie i samemu sobie dłubać.
Wychodze też z założenia, że jak mam u mechanika zostawić powiedzmy 200 zł za robotę ..... to wolę za te 200 zł kupić sobie jakiś zestaw kluczy i nawet w dwa tygodnie rozkminiać usterkę..... czasu dużo upłynie ale klucze zostaną.
Należy sobie jeszcze zadać pytanie Pacmano: czy Ty chcesz jeździć w terenie czy startować w zawodach bo to ma duże znaczenie na konfigurację samochodu. Tym co masz możesz się bawić wyśmienicie ale jak chcesz startować do walki i rywalizacji to kuuupa kasy Ci potrzebna.
Zastanów się co Ci najbardziej przeszkadza w swojej Suzuce i małymi krokami dąż do poprawienia fabryki w miejscu które uważasz że jest słabe. Może zaczniesz od wspomagania? rób sam, co nie wiesz to się tutaj dowiesz, koledzy podeślą zdjęcia, wytłumaczą i nie pozwolą zrobić głupoty jak będziesz na bieżąco relacjonował - dasz radę a każdy z chęcią będzie śledził Twój postęp - zobaczysz że to wcale nie gorsze od samej jazdy.
No tak wyglada ze wspomaganie pojdzie na pierwszy ogien. Narazie opony 225 wiec jeszcze idzie ukrecic, trening dobry ... Ale najbardziej to jednak przeszkadzaja mi resory i to ze czesto siadam na mostach ;) Wiec marza mi sie sprezynki z przodu i jakas blokada, a potem kola i reduktor.
jak siadasz na mostach to pomógł by Ci lockright, gruchę dźwignąć można tylko większym kołem ale to z kolei wiąże się z potrzebą zwolnienia albo reduktora albo przełożeniami mostów bo braknie mocy. Do fabrycznego 1.3 lepiej dać 5.12 bo moc będzie większa i na 2H też się uciągniesz z kolei jak planujesz 1.6 to lepszy wybór reduktor 4.16 bo na 2H pojedziesz wtedy szybciej.
Narazie silnik zostanie, nie chce naraz za duzo jednak robic. W przyszlosci raczej zmienie na 1.6. A reduktor w porownaniu z mostami bedzie bardziej uniwersalny. I zawsze mozna go sprzedac ;) Wydawalo mi sie ze do fabrycznego to wlasnie reduktor lepiej bedzie robic.
no, tak masz rację Borysku ale ile samców u nas na forum ma zwolnice... Krzyszaj iiiiii... chyba nikt inny się nie ujawnia
pacmano napisał/a:
[ Dodano: 2013-11-12, 21:46 ]
Wydawalo mi sie ze do fabrycznego to wlasnie reduktor lepiej bedzie robic.
zależy na jakiej oponie przewidujesz śmigać, 31" przy 1.3 i 4.16 na 2H pod górki może być ciężko, przynajmniej mi było ale ja w terenie górzystym mieszkam
5.12 zwalnia biegi szosowe o niecałe 40% a reduktor 4.16 zaledwie 11% więc demon mocy nie będzie
Trudno powiedzieć ile dokładnie, licznik wskazywał wprawdzie bodajże 110 przy jakichś 4-5 tyś rpm czy ale wiadomo że tą wartość trzeba skorygować o zwolnienie przełożeń oraz o zwiększenie rozmiaru koła względem wskazań licznika, z tego co pamiętam wychodziło że licznik zawyża o jakieś 16%. Kilka dni temu zamontowałem metromierz i dopiero teraz wskazania prędkości będą realne. Nie miałem jednak póki co okazji się gdzieś na trasie bujnąć bo czasu nie mam jak ktoś chce koniecznie wiedzieć jako to lata to się przypomnieć proszę przed weekendem to oblukam i napiszę.
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2013-11-13, 18:56
Mam w mostach 5,125 silnik 1,3 gaźnik poloneza, reduktor oryginalny i przy oponach 235/75/15 Fedima Yokochama licznik przekłamywał mi o 20 % .... sprawdzane z GPSem przy 100 km/licznikowych GPS pokazywał 80km/h .... prędkość max jaką osiągnąłem na tym zestawie to 116 km/h licznikowo czyli około 96 - 98 km/h....
Po podmianie opon na szumexy 31" jest rochę lepiej nie sprawdzałem na GPSie ale szacuje, że teraz prędkośc max w moim przypadku to coś około 100 - 102 km/h.
Większe koła teoreycznie powinno się jechac trochę szybciej ale z drugiej strony znowy wieksze opory toczenia tak więc moze wychodzić na zero.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum