Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
skubi
skubi 
nowicjusz

Wysłany: 2014-01-30, 23:29   skubi

Cześć,

dopiero rozpoczynam przygodę z Suzuki Samuraiem.... w ubiegły piątek kupiłem z zamiarem przebudowy na użytkowe autko myśliwskie.

Aktualnie wygląda tak :

jak widać auto z "życiorysem" budowlanym.... może dlatego nie doświadczyło zbyt wiele soli i chloru a podwozie jest w całkiem znośnym stanie.

Gorzej z budą.... w środku totalny syf. Poza tym auto zaliczyło wywrotkę na bok i uszkodzenia słupków z prawej strony. Dodatkowo ma zniszczony zupełnie lakier na grubej szpachli. No i tragiczne wgniecenie na lewym tylnym słupku i rozbity grill. Poza tym sporo defektów mechanicznych, które aktualnie są usuwane. O postępach w tych pracach będę informował na bieżąco :)

Aktualnie szukam właśnie pomysłu na przebudowę... może tak???:

Pozdrawiam
Paweł

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2014-01-30, 23:32   

Poprzeglądaj sobie galerie użytkowników naszych ( http://samurai.org.pl/viewforum.php?f=20 ) Znajdziesz wiele inspiracji. :>

Ile za niego dałeś?

Widać, że te nowsze Samuraie osiągnęły niskie ceny, bo co drugi co się teraz wita ma Samuraia po 98r. :mrgreen:

skubi 
nowicjusz

Wysłany: 2014-01-30, 23:39   

jedyne 7750 PLN :) no i rocznik 2000 :)

nie wiem czy był tego warty.... przemówił do mnie fakt że auto ma wspomaganie i było najlepsze spośród oglądanych 12 egzemplarzy, a sprzedawca nie był wkur.....cy i nie próbował wciskać kitu, że to super egzemplarz.... i niestety miał racje.... auto od poniedziałku jest w warsztacie :(

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2014-01-30, 23:41   

Powodzenia w ratowaniu truchła. :D
Za 8k można mieć ładnego starszego Samuraia, a wspoma nie jest w sumie koniecznością.

skubi 
nowicjusz

Wysłany: 2014-01-30, 23:43   

Dzięki za miłe słowo i linka.... będę szukał natchnienia :)

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2014-01-31, 01:52   

Siema

Borys jakie truchło? zwariowałeś... Ty Samca w złym stanie chyba nie widział.
Zajrzałem w Twój temat bo moja córcia uwielbia Scooby-Doo :-D
Kop należał by się poprzedniemu właścicielowi za takie zaniedbanie samochodu ale wcale nie jest tak źle. Przez korozyję i tak trzeba by większość lakierować to w sumie łuszczący się lakier i tak w pył...

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-01-31, 09:57   

ale zaraz, czy Ty Kolego w przywitalni nie pisałeś, że nabyłeś longa? :) Może korozja zjadła kawałek budy z tyłu w całości ;)

A tak na poważnie, nie słuchaj że za x zł można kupić 10x lepszego Samcia. Skoro już go kupiłeś to znaczy, że jest dla Ciebie tyle warty ile dałeś i teraz prócz pieniędzy będzie potrzebować serca i wsparcia duchowego i z pewnością powróci do lat świetności. Bardzo ładną inspirację do przebudowy wkleiłeś w pierwszym poście. Wytrwałości i powodzenia w realizacji celu.

kurian 
mechanik

Wysłany: 2014-01-31, 11:16   

fajne wozidło kupiłeś, cena bardzo przyzwoita jak za taki egzemplarz i ten rocznik.
Wpakujesz drugie tyle co już zapłaciłeś i zbliżysz się do przykładu jaki pokazałeś. Powodzenia w pracach, autko daje kupę radości i wielokrotnie Cię zaskoczy swoja dzielnością.

skubi 
nowicjusz

Wysłany: 2014-01-31, 15:26   

Niestety.., masz racje SamNaSamZSam, long był tylko przez chwile :))) lub dwie :))) ale i tak mi się bardzo podoba :))) a na pace będzie tylko skrzynia z narzędziami, piłą i linami + kufa na zwierzynę....

Co do auta.... stan wnętrza daje do myślenia..., nie zbyt o nie dbano dotychczas... Obecnie sporo mechaniki jest już zrobionej. Ale o tym napisze wieczorkiem.... i wrzucę jeszcze kilka fotek z pomysłami do realizacji, jakie rozważam.

Maror 
mechanik

Wysłany: 2014-02-01, 16:50   

sokratesb napisał/a:
Powodzenia w ratowaniu truchła. :D
Za 8k można mieć ładnego starszego Samuraia, a wspoma nie jest w sumie koniecznością.

Borys jak Samurai kolegi jest dla Ciebie truchłem, to jak nazwiesz tego? :->

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2014-02-01, 18:36   

Oj no, po prostu z opisu wynika, że dużo rzeczy do zrobienia. :P

A ten to ładny Samurai w teren.

lopes1987 
pomocnik mechanika
Mud Sand Rock'nRoll

Wysłany: 2014-02-01, 19:35   

Skubi nie jest tak żle. Zrobisz co jest do zrobienia i będziesz jeżdził. PLus to będziesz wiedział na czym stoisz i co jest w aucie.

skubi 
nowicjusz

Wysłany: 2014-02-01, 23:44   

Cześć,

w ubiegłym tygodniu już sporo zrobiłem:

- uszczelkę pod pokrywą zaworów,
- hamulce w tylnych kołach,
- wymieniłem pompę wspomagania kierownicy,
- wymieniłem koło pasowe na wale silnika bo miało luz i obracało się samoczynnie,
- zrobiłem elektrykę tylnych świateł,
- wymieniłem olej w pompie wspomagania hamulców, kierownicy, oraz obu mostach :)

ale z zauważonych usterek mechanicznych jest znacznie więcej :) oj znacznie.... ich usunięcie zajmie kilka tygodni....

Dziś wybrałem się do lasu na karmienie dzików....

po przejechaniu kilku sektorów zwariował rozrusznik.... który kręcił nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Dopiero zadusiłem go na biegu. Pewnie padł bendix?

dobrze, że staliśmy na górce, to odpalił na pych... po powrocie do domu też zaparkowałem na górce i ciekaw jestem czy odpali tak samo w poniedziałek?

Wiąż szukam inspiracji dla przebudowy. Przemawiają do mnie takie cuda:

Jak zauważyliście idę w kierunku czarnych elementów podwozia, felg i zderzaków (najlepiej matowych) oraz beżowego (vel safari) lub oliwkowego koloru budy (też w macie). Chociaż zastanawiam się nad kamuflażem oliwkowo-brązowo-żółtym w bardzo duże plamy.... ale to jeszcze pieśń przyszłości :)

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2014-02-02, 00:17   

To się chwali. Sam robisz wszystko?

lopes1987 
pomocnik mechanika
Mud Sand Rock'nRoll

Wysłany: 2014-02-02, 08:35   

Skubi jesteś myśliwym??? Widze, że praca przy samcu wre, to norma ja po kupnie swojego też na początku tylko w nim grzebałem.

skubi 
nowicjusz

Wysłany: 2014-02-02, 12:07   

sokratesb, część robię sam.... ale to głównie drobnica, poważniejsze sprawy albo z Kolegą lub w zaufanym warsztacie, w którym jeden z pracowników ma Suzuka Samuraia. Niestety nie mam w garażu kanału... to poważne utrudnienie.

lopes1987, tak jestem myśliwym... :mrgreen:
Dlatego dla mnie auto na pierwszym miejscu musi być funkcjonalne i sprawne, poza tym dostosowane do pracy nocą, no a wygląd choć ważny jest dopiero na drugim miejscu. Choć zamierzam je odpicować :)

lopes1987 
pomocnik mechanika
Mud Sand Rock'nRoll

Wysłany: 2014-02-02, 12:46   

TO Darz Bór Kolego!!!
No to wybrałeś idealne auto do tej pasji, ja w swoim wożiłem tusze z byka o wadze ok 180kg i do tego czerep :lol:

skubi 
nowicjusz

Wysłany: 2014-02-02, 12:57   

Darz Bór :)

Gratulacje... Byka wiozłeś na pace czy w koszu na haku? Ja rozważam budowę dodatkowego kosza na masce... jedyny mankament to wysokość i ograniczona wielkość tuszy. Duża tusza będzie ograniczać widoczność.

lopes1987 
pomocnik mechanika
Mud Sand Rock'nRoll

Wysłany: 2014-02-02, 13:05   

Akurat tą to w aucie w środku :lol: Co do kosza to mam zrobiony na hak.Platforma z rozkładanymi bokami. Łanie spokojnie się mieszczą. Dobre rozwiązanie bo Farbą auta nie zaciapiesz.A wiesz jak to potem śmierdzi jak się zaparzy :oops:

skubi 
nowicjusz

Wysłany: 2014-02-02, 13:54   

Wiem coś o tym.... w sierpniu przy hamowaniu wypadł mi wycinek z kufy do bagażnika w renówce.... po 3 dniach nie dało się wejść do auta.... smród... bleee...

Odpowiedz do tematu