Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 113 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2011-01-07, 20:30
Widzę że temat kwitnie ja już mam baze na samca tzn paska z silnikiem 1.6 D zobaczymy pomału zacznę działać i będę miał kilka pytań do tych co już wsadzili ten silnik
pierwsze pytanie jakiej grubości ma być flansza łącząca skrzynie z silnikiem
Witam !
Też przymierzam się do swapu .Wszystkie fanty kupione .Postawiłem na silnik 1.6 td JR do tego skrzynia z polonez z kopią dzwonu do silników diesla . Pozdro
Na alledrogo był w komplecie z zamachem (z nawierconymi już otworami ) + rozrusznik sprzęgło i docisk ,wszystko pasuje idealnie jak z fabryki . A co do silnika też mam do niego IC ale jeszcze nie założony .
A z czego kolega ma założoną chłodnice ?? Czyżby audi 80 ?
szukałem poloneza na dawce silnika ale nigdzie w okolicy nie mogłem znaleźć i wpadł mi w ręce golfik II 1.6td:) Golfik już stoi w garażu obok samuraja i w tygodniu będę kombinował z przeszczepem. Najpierw myślałem o kupnie gotowego zestawu z USA ale stwierdziłem że to za drogi interes i sam spróbuję zaprojektować i wyciąć flansze, firmę która profesjonalnie wyważy mi przewiercone koło zamachowe też już znalazłem więc tylko działać:)
Postaram się opisywać krok po kroku i zamieszczać zdjęcia.
[ Dodano: 2011-01-27, 15:32 ]
kilka dni spędzonych w garażu na pomiarach, narysowanie flanszy, napisanie programu i wypalenie laserem szablonu flanszy. Prawie się udało
jeszcze drobne szczegóły jak np. poszerzenie ścianki obok rozrusznika, przesunięcie otworów o parę dyszek i będzie git
Szablon wykonałem z blaszki grubości 2mm, po naniesieniu poprawek wypalę z dziesiątki.
Witam.
Jak ktoś potrzebuje to w przyszlym tygodniu bede miał kopie orginalnej flanszy ktorą
sprowadzilem z USA, i innych żeczy potrzebnych do przeszczepu. Jak coś to piszcie na
przemek@kurek.pl
fajnie.. no to ja już kurde nie wiem co robić czy wsadzać 1.9D z citroena c15 tzn silnik ze skrzynią z poldolota tracka czy 1.6d z golfa przy czym będzie mniej roboty???bo nie wiem za jakim silniczkiem się oglądać a przydałoby się
_________________ ON ROAD. . .JEEP WJ 4.0
OFF ROAD. . .SUZUKI SAMURAJ 1.9D
koło zamachowe już mam przerobione:-) zastanawia mnie jeden bardzo ważny fakt..
otóż gdy projektowałem swoją flanszę to okazało się że wyszła inna niż oryginalna ACME..
Projektując swoją flanszę ustawiłem silnik VW prostopadle do blatu na którym go postawiłem, skrzynię biegów od suzi też ustawiłem prostopadle do tego samego blatu-wyszło co innego niż w oryginale.
Moim zdaniem projektanci flanszy ACME poszli na łatwiznę i zrobili to co zrobili
W ACME prawy górny róg bloku silnika VW i flanszy i skrzyni biegów od suzi razem połączyli otworem (śrubą M12) - rezultat skrzynia biegów od suzi i blok silnika vw nie są w jednej płaszczyźnie (brak prostopadłości). Zdjęcia te widoczne są w linkach załączonych na wcześniejszych stronkach przez innych kolegów.
Swoją flanszę chcę zaprojektować i wykonać tak aby blok silnika vw posiadał wspólną płaszczyznę ze skrzynią od suzi
Do mocowania flanszy do bloku wykorzystam otwór fi 10 znajdujący się nieco wyżej od otworu M12 . Do otworu M10 w bloku przykręcę flanszę a we flanszy nagwintuję otwór M10x1.25 do którego oryginalną śrubą z suzi przykręcę dzwon skrzyni. Dzięki temu uzyskam prostopadłość silnika VW i skrzyni SUZI
Flansza będzie nieco inna niż oryginalna ale udoskonalenie niema końca
Kolorem czerwonym zaznaczyłem otwór którym ACME chce połączyć 3 części naraz (skrzynię, flanszę i blok vw) a niebieskim otwór którym ja chcę przykręcić flanszę do bloku.
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 113 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2011-01-31, 22:50
a ja ci spasuje to fajnie a nie będzie to kolidowało z filtrem oleju później na ramie ???
tak pytam bo sam się zastanawiałem
[ Dodano: 2011-01-31, 22:55 ]
też się bawię w projektanta ACME a le trochę mniej profesjonalnie
ja np wykorzystałem blachę o grubości 8 mm i podkładkę pod koło o grubości 3 mm co daje 11 mm a kołnierz skrzyni jak założysz koło nachodzi 12 mm może coś z może coś z tego wyjdzie
zakładam że akme może miało jakiś cel i robię wierną replikę
Doceniam zaangażowanie i czas włożony przez Was w takie przeszczepy, ale wyć mi się chce kiedy ktoś wkłada diesel'a do suzuczki ;(
Zabijamy tym przede wszystkim to, co najpiękniejsze- wagę.
Silnik 1,6 vitara z osprzętem 1,3- 85kg.
Silnik 1,6 td VW- 135 kg.
50kg to mnóstwo jak na to, żeby położyć jako balast na przedniej osi.
_________________ Gdzie Patrol nie może tam Samuraia pośle :D
WWW.EXTREMPULAWY.PL
Co do filtra i ramy to też się nad tym zastanawiam ale jeszcze do tego nie doszedłem. Wydaje mi się, że akurat to czy skrzynia będzie zamocowana "prosto" czy pod "kątem" nie będzie miało wpływu na filtr oleju.
Flanszę planuję wykonać z blachy 10mm i z tego co mierzyłem to podkładka pod koło zamachowe z suzuki ma mieć 6mm grubości. Jak będę miał już wyciętą flanszę to jeszcze raz pomierzę.
Może i ACME ma w tym cel, że tak a nie inaczej mocuje skrzynie do silnika..Oni robią to już tyle lat a u mnie to będzie dopiero pierwsza przeróbka:-)
..ale jak to mówią wszystko okaże się w praniu..
Mam jeszcze pytanie do kolegów mających większe doświadczenie w SFAPIe- czy oryginalnego filtra oleju VW nie można zastąpić jakimś mniejszym filterkiem nawet kosztem częstszej wymiany
Znalazłem filtr który pasuje mocowaniem i jest o połowę mniejszy, co o tym sądzicie
na rysunku poniżej zestawienie filtra oryginalnego vw i obok takiego samego tylko połowę krótszego
filtry.png
Plik ściągnięto 766 raz(y) 145,37 KB
Ostatnio zmieniony przez wojtassj 2011-02-02, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
WITAM
JA mam tuninga dizla od
poloneza 1.9 i robi nizle w terenie
a to ze jest ciezki to nie szkodzi
bo w mojej sytuacji to nawet
lepij bo jak widac na nasze fotki
to mam duze balony i dobrze sie trzymaja
gleby
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum