Wysłany: 2014-05-16, 12:07
chyba powinna sama jeśli masz wszystko fabryczne, zdaje się że można odpalić zimny silnik z odkręconym korkiem zbiorniczka wyrównawczego i obadać czy jakieś banieczki nie lecą.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Zalej chłodnice po korek.
Włącz ciepło, tak aby płyn mógł przejść też przez nagrzewnicę.
Odpal auto. Przegazuj itd.
Nawet możesz się kawałek przejechać.
Jak zginie płyn, to uzupełnij.
Ja ostatnio dwa razy dolewałem płynu i stoi pod korek w chłodnicy.
Można wtedy spojrzeć ile jest płynu w zbiorniczku wyrównawczym i ewentualnie uzupełnić.
Tyle.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Wszystko fabryczne, to spróbujemy tak. Bo mówiono mi że trzeba będzie zdejmować wężyk doprowadzający do zaworka nagrzewnicy uruchomić i jak wyleci płyn to załorzyć, ale jak to samo się odpowietrza to elegancoko :)
Ja pozwolę Sobie dodać że nalewasz płyn do chłodnicy pod korek przy okazji parę razy możesz ucisnąć wąż od termostatu do chłodnicy, bo w termostacie jest taki malutki zaworek który służy do odpowietrzania, i potrafi się powiesić. słychać takie lekkie bulgotanie jak bulgotanie się kończy dopełniasz chłodnice zamykasz korek. i odpalasz. A do zbiorniczka wyrównawczego też dolewasz tak do połowy. Rozgrzewasz silnik, można sie przejechać. i bez odkręcania chłodnicy czekasz aż ostygnie, powinien Ci wypić jeszcze trochę płynu ze zbiorniczka wyrównawczego, więc uzupełniasz do max. na zbiorniczku. I procedura zakończona.
Przeprowadzam ją minimum 2 razy w roku przy wymianie termostatu letnie-zimowy.
Proste jak budowa cepa.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum