Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2014-06-10, 16:24
W lombardzie pewnie dostałby:
- kopa w krocze szt.1
- strzała w "perełki" szt.2
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Na terenie mojego lesnictwa trzech mlodziakow wykopalo 2 skrzynie zastawy porcelanowej z XVIIw chcieli komus opylic ale policja sie dowiedziala i przyjechala z kims z muzeum z Elblaga chyba i zabrali wszystko. Wycenili wartosc na 3 lub 4 mln zl a dla chlopaczkow dali 3 wieze grajace i rower na trzech.
Ot i polityka panstwa. Nie dziwie sie , ze wszyscy wywoza za granice.
_________________ Jest Samiec i jego młodszy brat Jamnik...
_________________ Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
I to jedna z zasad, jakiej powinien trzymać się każdy poszukiwacz...
_________________ Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Wiek: 49 Dołączył: 31 Maj 2013 Posty: 211 Skąd: Okolice Warszawy
Wysłany: 2014-09-30, 17:30
Widzę ze jest parę osób które latają po okopach może jakiś wspólny wypad. JA z moich poszukiwań mam pare ciekawych fantów . Również brałem udział w paru wypadach BNM mój numer 103.
Ja jednak okopów unikam. MON zaliczyłem, ale za każdym razem gdy spod ziemi wyłania się podejrzany przedmiot ręcę sie trzęsą... Sporo wszelakiego gów.a siedzi w ziemi, więc wolę bezpiecznie kopać monetki na polach ;) Urwiłapki to nie moja działka ;)
Fajna sprawa takie wykopki, w moich okolicach jak łażę po lesie (Dukielszczyzna) to nieraz strach mnie ogarnia co widzę w potokach... razu jednego stanąłem na skrzynkę jakąś taką dziwną, kopnąłem delikatnie butem a ona się rozsypała uwalniając kilkadziesiąt gruszkowatych pocisków z lotkami, tak ze 20-25cm każdy, aż mnie za gardło ścisnęło. Nie znam się na tym dziadostwie wojennym ale po lasach leży tego w jasną cholerę i nie trzeba nawet specjalnie wykrywacza mieć, brat raz znalazł hełm z zawartością w dodatku z dziurą od kuli, dość popularne znalezisko to szczątki pasów z nabojami, szczególnie po większym deszczu woda wypłukuje i można lajtowo w potokach znaleźć. A i ponoć dość cennym znaleziskiem są jakieś "szklane miny" czy jakoś tak to chłopaki nazywają, niby niewykrywalne...?
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-11-23, 12:08
Pewnie znalazłeś skrzynię z granatami do lekkiego moździerza 82 mm albo coś w ten deseń, jest nawet pewna szansa, że skoro były w skrzyni, to nie miały zapalników ale lepiej tego nie tykać, podobno niektóre miewały ebonitowe zapalniki, które do dziś mogą być niebezpieczne.
Szklane miny są cenne, bo są niewykrywalne albo trudno wykrywalne (niektóre miały drobne elementy metalowe) przy pomocy wykrywki.
Warto pamiętać, że za posiadanie bez pozwolenia amunicji, broni albo istotnych elementów broni, choćby i przerdzewiałej, grozi do 8 lat odsiadki, lepiej się zastanowić zanim zabierze się coś do domu
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2013 Posty: 189 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-04, 21:27
Fajne fotki
Widzę że kanarek był w akcji i rewelacyjne łopatki sound garden z OBI.
Taką łopatke zużyłem dopiero w tym roku, pękła tak na 10cm ale miała prawo po 6 latach
Kanarka (Ace 150) kupuję teraz od kolegi by mieć w razie czego zapas :)
Szkoda że teraz tak poniżej zera i na polach skamielina. Ale w lesie można jeszcze podziałac i kolorek wychodzi w dobrym stanie. Nie zmataczony przez nawozy.
"Darz dół" ! koledzy
Te łopatki są idealne. Próbowalismy z chłopakami już kazdego typu szufelki: od szpadla ogrodowego po skręcaną saperkę wojskową i żaden nie radził sobie tak dobrze, jak te ;) Aż dziwne, że jak na marketowe łopatki (swoją kupiłem chyba w Leroy) są takie mocne i co niemniej ważne - lekkie.
U nas dzis "przyplusiło", więc może jutro wyskocze na jakies poletko lub ugorek troche poszperać ;) Cięzko z tyłkiem w domu usiedzieć, choć ostatnio szybki wypad zakończył się z lekka fiaskiem, bo fanty z ziemi trza było wykuwać ;)
Ja póki co zostaje przy 250 - na AT Pro brak funduszy, a i nie szukam aż tak często, aby tyle inwestować w wykrywkę. A jeszcze karpiowanie, modelarstwo, Samurai - wszystko wymaga inwestycji ;)
Teraz widziałem w markecie jakieś badziewie za 250 zł marki Tracer - szkoda tylko, że nie napisali ostrzeżenia dla kupujacych i tylko patrzeć, jak po Nowym Roku posypią się interwencje...
A wiec Darz dół i oby jak najdłużej bez mrozów ;)
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-12-06, 17:12
Bylem na wykopkach raz czy dwa, szmelcu spod znaku wehrmachtu bylo sporo i wszystko zostalo w ziemi, gdzies mam jeszcze fotki.
Najciekawsze znalezisko to byl zamek mauserowski (:
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-12-06, 19:37
Ja tam nie narzekam na to co sie znalazlo, mozna bylo by tym z powodzeniem zaopatrzyc kilkunastu ekstremistow z bliskiego wschodu
Potem wyemigrowalem i juz nie bylo okazji sie w to bawic dalej.
Patrząc na podany link to na brak fantów w ziemi narzekać raczej nie powinieneś;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum