Witam serdecznie mam kilka pytań.
Mam samuraja kupiłem go na jesieni ubiegłego roku zwykły samurai 1.3 szerokie mosty rok 1993
bez zadnych modyfikacji tylko ze na simexach co bylo wielkim plusem w terenie
Wymienilem olej w mostach silniku i reduktorze wyprowadzilem odpowietrzniki i pojeździem nim około
dwóch miesięcy żeby zobaczyć jak to jest w terenie. Dużo nim brodziłem w rzece no ogólnie to go dojechałem
ale dawał rade i po części poznałem co to jest teren moje wrażenia są takie że mi się podoba ta wolność w terenie zmaganie
się z przyrodą i brak policji w takich miejscach co wcześniej gdy upalałem bmw z pospawanym mostem było ciągłym problemem gdyż robiłem to na różnych parkingach skrzyżowaniach cpn-ach w moim mieście bo brak u mnie jakiegoś kawałka placu do upalałem i z tym skończyłem bmw sprzedałem. Chce w temat off road-u się zagłębić bardziej.
Po tych dwóch miesiącach jazdy rozebralem samca tak ze budę zdjąłem z ramy bo buda jest w złym stanie (rdza)
Rame w zimę doczyscilem elegancko szczotkami na diaxie bardzo starannie i zaimpregnowalem. I na ten czas
auto tak stoi w częściach. Rama z silnikiem na kołach i buda leży obok.
Moje plany to zrobić go na zmote.
Miej więcej ma to wyglądać tak ze chce go mieć oczywiście na wahaczach mieć w nim silnik jakiś ok podobno
ten od jimny-ego 1.3 daje rade to może taki no i chce go mieć obciętego z tyłu po prostu chodzi mi o to żebyście mi doradzili
resztę jakie mosty od czego i mniej więcej jakie koszty czego. A może znacie jakąś firmę co się tym zajmuje ja osobiście
Kontaktowałem się z warka-team i po części sprawa wygląda tak ze przerobienie na wahacze ogólny przegląd przesunięcie
przedniego mostu do przodu zamontowanie z tyłu mostu od wiary to koszt 5 tysięcy ale czy takie rozwiązanie jest ok czy lepiej mosty od czegoś innego zamontować hmm nie wiem nie znam się jestem nowy w temacie i nie chce sam przy tym nic robić chce przeznaczyć na to wszystko ładnych parę złotych i mieć zrobionego w miarę kozaka w teren. Jak myślicie czy w porywach miej więcej 15 tysięcy się zmieszczę żeby mieć coś co będzie robiło robote? Doradźcie może jakaś firmę czy osobę prywatna z dobrą głową w tych sprawach. No i co jakie części były by ok w takim pojeździe. Co prawda są po 15-20 koła na internecie juz po przerabiane samce i mógłbym sobie kupić takiego ale czy warto kupić i nie wiedzieć do końca co się ma? Jak ktoś ma chwile to niech się udzieli w temacie podpowie dorzuci 5 groszy od siebie ;) (nie wiem w jakiej kategorii ten temat się pokaże bo pisze z telefonu a tu jakieś dziwne opcje są więc jak coś źle jest to proszę o przeniesienie w odpowiednią kategkrie) pozdrawiam.
osobiście powiem tak wolałbym kupić samochód zrobiony ewentualnie coś w nim poprawić niż samemu budowac 15 tyś to jest pikuś, mosty najlepiej od LJ70 koszt 4tyś przeróbka na spręzyny zalezy czy samemu czy ktos ma to robić ale liczyć trzeba też około 3-6tyś, wyciągarka mechanik z przystawką około 3 tyś, reduktor 2 tyś, opony 35 cali 3,5tys, silnik 1,8is BMW około 2,5 tyś , przeróbka budy pewnie około 2-4 tyś, suma sumarum jak chcesz gdzieś to robić to przyszykuj okolo 30-50 tyś i będzie gitara samemu nawet jak robić to 15 tys to jest pikuś mosty wstawisz za to i wyciagarke mechaniczną ,
osobiście powiem tak wolałbym kupić samochód zrobiony ewentualnie coś w nim poprawić niż samemu budowac 15 tyś to jest pikuś, mosty najlepiej od LJ70 koszt 4tyś przeróbka na spręzyny zalezy czy samemu czy ktos ma to robić ale liczyć trzeba też około 3-6tyś, wyciągarka mechanik z przystawką około 3 tyś, reduktor 2 tyś, opony 35 cali 3,5tys, silnik 1,8is BMW około 2,5 tyś , przeróbka budy pewnie około 2-4 tyś, suma sumarum jak chcesz gdzieś to robić to przyszykuj okolo 30-50 tyś i będzie gitara samemu nawet jak robić to 15 tys to jest pikuś mosty wstawisz za to i wyciagarke mechaniczną ,
Koła 35 " do samuraja ??? Bez przesady Max chce 31" Silnik 1.8 is hmm czytałem kiedyś na tym forum ze 100 koni w samuraju juz robi robotę i jest wystarczające to po co mi 140 koni. Owszem do tych kół co piszesz taki silnik by był odpowiedni ale tak jak pisze ja chcę max 31" wyciagarke na przód mam nowa elektryczna 13000 lbs a na tył mechanika z czasem też bym zakupił przecież nie wszystko od razu. Nie no mi się wydaje ze 50 koła to lekka przesada.
50 tyś to nie jest tak na prawdę dużo wszystko tak się wydaje niby,
to do kół31 cali nie trzeba mostów zmieniać ani silnika tylko reduktor 4,16 i już to lata ale zmoty z tego nie będzie
wieć proponuje mosty zostawić tylko zawieszenie zrobić na spręzynach około 3-5 tyś
reduktor 2tyś
blokada minispool tył 300zł
blokada i półosie przód około 5 tyś
opony 31 cali silverstone 3 tys
silnik baleno na cewkach ookolo 2tys
taki zestawić daje rade bez kłopotu ale szału niema zamiast 31 cali lepiej wsadzić półosie przód mocne i 33 cale wsadzić do tego blokada przód i z głową jeździć nic się nie dzieje
50 tyś to nie jest tak na prawdę dużo wszystko tak się wydaje niby,
to do kół31 cali nie trzeba mostów zmieniać ani silnika tylko reduktor 4,16 i już to lata ale zmoty z tego nie będzie
wieć proponuje mosty zostawić tylko zawieszenie zrobić na spręzynach około 3-5 tyś
reduktor 2tyś
blokada minispool tył 300zł
blokada i półosie przód około 5 tyś
opony 31 cali silverstone 3 tys
silnik baleno na cewkach ookolo 2tys
taki zestawić daje rade bez kłopotu ale szału niema zamiast 31 cali lepiej wsadzić półosie przód mocne i 33 cale wsadzić do tego blokada przód i z głową jeździć nic się nie dzieje
No masz rację mój błąd ze tak wyskoczyłem z ta zmota hehe no ale jak patrze na ogłoszenia i na te tak zwane zmoty to dla tego tak napisałem ja chciałbym go obciąć z tyłu i jakaś spoko klatkę mieć i z tyłu trapy no tak żeby to wyglądało coś pod zmote. Masz rację z tym co piszesz a znasz kogoś kto ma głowę do takich przeróbek ? Ja na jesień będę chciał to ogarniać bo ogólnie teraz jestem za granicą i jak wroce to się chce za to wszystko wziąć.
widze że z makowa jesteś wybieram się za 2 -3 tyg do makowa w tereny samcem, tu najlepiej najbliżej to chyba w warce ogarną wszystko i w miarę w rozsądnych pieniądzach, ja sam robiłem u siebie i wiem ile to kosztuje a ile czasu to juz nie mowie co do minispoola to gdzies chbya na allegro widzialem za 300
widze że z makowa jesteś wybieram się za 2 -3 tyg do makowa w tereny samcem, tu najlepiej najbliżej to chyba w warce ogarną wszystko i w miarę w rozsądnych pieniądzach, ja sam robiłem u siebie i wiem ile to kosztuje a ile czasu to juz nie mowie co do minispoola to gdzies chbya na allegro widzialem za 300
No właśnie juz się kontaktowałem z nimi i wstępnie rozmawiałem. No i pewnie tak to będzie ze zbiore to wszystko na lawete i wywioze do nich bo sam to jestem zielony w takich modyfikacjach. A gdzie w okolicach Makowa latasz? Gnojno czy gdzieś indziej?
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-29, 20:11
Kiełek, generalnie na pewno taniej będzie kupić gotowe auto. Zrobienie samemu czasem wychodzi i dwa razy drożej, lecz wtedy można zrobić wg swojego widzi mi się. No i ma się pewność wykonanych przeróbek, a kupując można się ostro naciąć na zajechany złom. Jak masz kase i możliwości lub tylko kasę to przerabiaj swojego Chłopaki z Warki się znają na rzeczy.
Kiełek, generalnie na pewno taniej będzie kupić gotowe auto. Zrobienie samemu czasem wychodzi i dwa razy drożej, lecz wtedy można zrobić wg swojego widzi mi się. No i ma się pewność wykonanych przeróbek, a kupując można się ostro naciąć na zajechany złom. Jak masz kase i możliwości lub tylko kasę to przerabiaj swojego Chłopaki z Warki się znają na rzeczy.
No właśnie tak się zastanawiam co tu zrobić bo mam tego samuraia zarejestrowanego juz na siebie opłaconego i rama jest w naprawdę dobrym stanie jeszcze w dodatku tak jak wspomniałem już zaimpregnowana. Z jednym chłopakiem co dzwoniłem do warki rozmawiałem mówił ze przerobienie na wahacze, przesunięcie przedniego mostu do przodu i ogólny przegląd uszczelniaczy to coś w porywach 5 tysięcy do tego jak chce to za 500 zł most na tył od witary mogą mi też zamontować bo on podobno daje dobrze rade i wspominał ze silnik od jimny-ego ten 1.3 o ile dobrze pamiętam 86 koni tez juz jest ok i do niego spokojnie mogę zainstalować 32" koła ale no właśnie jeszcze ten koszt wzmocnienia półosi i szybsze przełożenie ale nie wydaje mi się żeby to było jakoś bardzo drogie. Co do budy hmm ona nie jest aż tak zjedzona na tunelu się trzyma i za siedzeniami ten taki jakby próg nie jest wykorodowany jakoś strasznie. Ale powiedział ze w 5 tysiącach ze spawaniem bym się wyrobił u nich. Mam czas do namysłu z 3 miesiące i dla tego ten temat założyłem żeby zaczerpnąć trochę wiedzy.
koszt wzmocnienia półosi i szybsze przełożenie ale nie wydaje mi się żeby to było jakoś bardzo drogie.
5.125 to koszt rzedu 250-350zl/szt. Polosie Spidertrax-a to koszt okolo 2,5-2,8k. Pchajac most od Vitary bedziesz musial kupic/przespawac felgi zmieniajac ET by tylny most szedl w slad przedniego (vitarowy duzo szerszy). Poczytaj ten temat http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=4155 lub zapytaj Kamilsona jest na etapie budowania zmoty wiec o kosztach wiele Ci powie. Suma sumarum to te wszystkie modyfikacje siegna 20k. Na Twoim miejscu robilbym zmote na LJ70, kupil taka do remontu blacharskiego,odcial co trzeba,zawieszenie juz jest,zmienil silnik na mocniejszy,zalozyl wieksze kola i na poczatek wystarczy.
koszt wzmocnienia półosi i szybsze przełożenie ale nie wydaje mi się żeby to było jakoś bardzo drogie.
5.125 to koszt rzedu 250-350zl/szt. Polosie Spidertrax-a to koszt okolo 2,5-2,8k. Pchajac most od Vitary bedziesz musial kupic/przespawac felgi zmieniajac ET by tylny most szedl w slad przedniego (vitarowy duzo szerszy). Poczytaj ten temat http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=4155 lub zapytaj Kamilsona jest na etapie budowania zmoty wiec o kosztach wiele Ci powie. Suma sumarum to te wszystkie modyfikacje siegna 20k. Na Twoim miejscu robilbym zmote na LJ70, kupil taka do remontu blacharskiego,odcial co trzeba,zawieszenie juz jest,zmienil silnik na mocniejszy,zalozyl wieksze kola i na poczatek wystarczy.
Chciałbym zostać jednak przy budzie samuraia tyle ze z tyłu przeciętnej bo kupując LJ70 to zaraz musze samuraia się pozbyć wyrejerstrowywac a Toyotę rejestrować i oplaty zaraz bede mial wieksze spokojnie ponad tysia bo jestem mlody i ogolnie do niej jaki juz silnik musiał bym wladowac żeby to się radziło i to juz będzie taka krowa troche. Pomyślę o tych mostach od LJ70 bo z tego co patrze to jest wybór no i mocowania do wahaczy juz mają i z tego co wyczytałem to są to wytrzymałe mosty. Te kilka części od samca reduktor, silnik, mosty i takie tam bym mógł rozsprzedac i coś tam by mi się uzbieralo np na dorzucenie do kół hehe. To wszystko zależy też od tego ile jeszcze posiedzę za granicą. Rodziny nie mam na utrzymaniu wydatków za wielkich nie mam w miare tu zarabiam to może będę mógł zainwestować ładny pieniądz na start żeby wejść w ten sport. Wiadomo gdy bym na poczatek zainwestował to bym miał już to w miarę zrobione i może by się to nie sypało i bym nie miał później wielkich wydatków. A pewnie i tak w sezonie wiosna lato to mało by było jeżdżę te auto gdyż bym był w tym czasie w pracy za granicą no ale brachola bym poprosił żeby od czasu do czasu tym się przelecial bo wiadomo ze jak auto stoi to wpływa to na jego niekorzyść. Ja ogólnie jestem narwany nieco co do tego sportu i wiem ze lekko nie będzie miało to auto w moich rękach i dla tego wolał bym mieć to wytrzymałe.
Jako ze jakis czas temu bilem sie z myslami podobnie jak kolega moge troche pomoc bo jestem ze tak powiem na bierzaco. Na dobra sprawe zadawalem podobne pytania wiec przegladnij sobie pierwsze te dwa tematy :
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 274 Skąd: Wrocław/Zielona Góra
Wysłany: 2014-06-30, 13:54
Gorbi napisał/a:
5.125 to koszt rzedu 250-350zl/szt.
Nie-ma-takiej-opcji. Chyba, że trafisz jakąś mega okazje, gdzie ktoś sprzedaje coś, o czym nie ma pojęcia, albo jest frajerem.
Koszt zmotania samca od podstaw, czyli nie masz nic, a chcesz mieć bardzo lekkie auto na wzmocnionych częściach z samca, to koszt grubo przekraczający 50k pln. Jak masz już auto, szerokie mosty, chcesz sprężyny, klatkę, obciąć tu i tam, masz już jakieś koła 31", to dałoby radę za 15k pln takie coś ogarnąć. Jak zaszalejesz z kołami, to koszt felg+gumy wyjdzie od 4,5k pln w górę. Każda przeróbka zazwyczaj pociąga za sobą kolejną i koszty wtedy rosną. Z kupowaniem zrobionego samochodu trzeba uważać. Prawie połowa jest żałośnie zmotana i prawie połowa zajechana, zostaje garsteczka aut godnych uwagi.
_________________ Nie ma za dużych kół, są tylko za słabe silniki, za szybkie przełożenia i za mało podcięte nadkola ;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-30, 15:26
droidboo napisał/a:
Gorbi napisał/a:
5.125 to koszt rzedu 250-350zl/szt.
Nie-ma-takiej-opcji. Chyba, że trafisz jakąś mega okazje, gdzie ktoś sprzedaje coś, o czym nie ma pojęcia, albo jest frajerem.
Teraz 5.125 i reduktory z SJ410 osiągają jakieś astronomiczne ceny, ludzie wyczuli interes i wystawiają za chore pieniądze... Więc za 250-350 to można kupić ale główkę z 3.727 lub 3.9...
Wiekszosc forumowiczow jak sprzedaje to w kwocie 300-350zl/szt. nikt nikomu nie kaze kupowac od handlarzy. Ja osobiscie kupilem w kwotach 150 i 250zl kto szuka ten znajdzie,cierpliwosc poplaca. Koniec offtopu .
No właśnie i roboty a roboty przy tym a ja przy tym nie wiele mogę zrobić i jak ma mi przyjść wozić to wszystko laweta tu i tam czy nawet w jednym miejscu w jakiejś firmie to zrobić i ma mnie to wynieść naprawdę sporo to chyba sobie odpuszczę robienie tego wszystkiego bo roboty naprawde jest przy tym duzo. Samo spawanie budy spasowywanie wszystkiego... ile to czasu. Wiec raczej będę szukał czegoś w miarę. A jak będę szukał to tez juz z większym silnikiem i tez na wahaczach lub ze spoa tak na poczatek żeby pojeździć na jesieni. Jak będę szukał to tak do 20 tysięcy i poproszę któregoś z chłopaków co się zna z warszawy czy okolic bo widze ze sa tu tacy oczywiscie zaplace za ta przysluge za tzw. stracony czas żeby ze mną pojechał to obejrzeć czy warto no i takiego bym dalej modził. a tego co mam wyrejerstrowywac będę musiał i rozsprzedac na części jak tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum