Skąd wiedziałeś?:)
Trop przestawionego rozrządu został trochę odrzucony ze względu na spalanie mieszanki na cylindrze 1 i 4.
Czyli chodzi na dwa cylindry?
To jest poszlaka - cewki są podwójne i pracują w trybie iskry traconej. Iskra pojawia się jednocześnie na 1/4 lub 2/3.
Jeżeli na 2/3 nie ma iskry (bo tam nie spala) to ta cewka albo jej sterowanie jest walnięte.
Zamień na próbę miejscami te podwójne cewki i zobacz czy tym razem nie chodzi 1/4.
Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Mar 2014 Posty: 652 Skąd: wyszków
Wysłany: 2014-12-05, 16:34
ja to Ci powiem dlaczego Ci nie odpala ten samochód
nie przeklinając to napisze tak, że zdenerwował sie na łącznik miedzy pedałami a kierownicą
kupiłeś ramoklatke pogromcy i chciałeś ten samochód zostawić w niepamięć albo sprzedać teraz musisz ładnie przeprosić i jak Ci sie to uda to zapali odrazu
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
Mam auto sprawne.
Wina leżała w przewodach od czujnika położenia wału korbowego.
Wilgoć powodowała przebicie w źle zaizolowanych przewodach.
Dzięki wszystkim za pomoc.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Mam auto sprawne.
W takim razie dlaczego nie miałeś kodu 42 (brak sygnału CKP podczas rozruchu)?
Masz podłączony sygnał rozrusznika pod komputer?
Przy okazji:
Czujnik CKP powinien być podłączony kablem ekranowanym, do którego wejść woda nie powinna...
Mam auto sprawne.
W takim razie dlaczego nie miałeś kodu 42 (brak sygnału CKP podczas rozruchu)?
Masz podłączony sygnał rozrusznika pod komputer?
Przy okazji:
Czujnik CKP powinien być podłączony kablem ekranowanym, do którego wejść woda nie powinna...
No własnie wejść woda nie powinna, ale weszła bo:
W przeszłości urwał mi sie ten kabel i go sztukowałem. Sztukowałem fragmentem z drugiej wiązki Baleno, ale źle to zabepzieczyłem. Woda tam jednak wchodziła i powodowała przebicie (tak twierdzi elektryk).
Dlaczego nie ma kodu 42 nie wiem. Jak będzie trochę cieplej, to podłącze kompa, odepnę czujnik i zobaczę czy wywala kod.
Czy mam podłączony sygnał rozrusznika pod komputer? Nie wiem. Rozrusznik uruchamiam przez przekaźnik i nie mam przy nim więcej kabli, także wątpie żeby był spięty z komputerem.
Co daje sygnał rozrusznika w kompie?
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Czy mam podłączony sygnał rozrusznika pod komputer? Nie wiem. Rozrusznik uruchamiam przez przekaźnik i nie mam przy nim więcej kabli, także wątpie żeby był spięty z komputerem.
Co daje sygnał rozrusznika w kompie?
Sygnał rozruchu (STA) powinien być podłączony do komputera (np ze stacyjki).
Co to daje?
Np. kod 42 jak jest problem z czujnikiem CKP i od razu wiadomo czego szukać
Dodatkowy bonus - przy rozruchu ecu opóźnia (nawet za GMP) zapłon dla łatwiejszego odpalenia.
Pewnie coś tam jeszcze jest zmieniane, ale nie doktoryzowałem się w tym temacie.
Są zwolennicy "golenia wiązki i optymalizacji osprzętu"
Silnik chodzi w 99% wypadków tak samo jak fabryczny. Pozostały 1% zapisuje się na forum i szuka pomocy
Bajdełej:
Przez pół roku jeździłem bez podpiętego sygnału EL+...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum