Wysłany: 2015-03-25, 13:26
Jeśli chodzi o krzyżaka to jest to mój pierwszy raz (!) z krzyżakiem z kalamitką, wcześniej miałem same "bezobsługowe". Zobaczymy czy to cokolwiek zmieni. Oczywiście plan jest taki by co jakiś czas z tych kalamitek skorzystać. Wieloklin wału czyszczę i smaruję tradycyjnie na stole, wyjmując wał co jakiś czas.
Aaa tylko co tam lepiej tym krzyżakom podawać - jakiś ŁT do łożysk czy molibdenowy czy jeszcze jakiś inny? Oryginalnie jest coś co na oko przypomina właśnie towot albo zwykłą wazelinę techniczną.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Wysłany: 2015-03-25, 15:41
moziembl napisał/a:
Sam a nie masz kalamitki do wieloklinu wału ?
Mam, ale mam opór przed wpychaniem świeżego smaru do smalcu starego. Teraz wieloklin wydaje się czysty jak go rozbiorę, ale w oryginale z gumową osłoną to bywało różnie, a to jakiś piasek się zapodział, albo takie rozwodnione bagienko. Przyjąłem więc taktykę wymontować, wyczyścić, nasmarować, zamontować.
Ja najpierw wymieniłem dwie osłony te które są na aledrogo nie wytrzymywały pół roku gówno nie z tej ziemi, odkąd założyłem osłonę od WS-ki problem się kończył a co do używania kalamitki to jest najbezpieczniejszy sposób smarowania bo wypychasz ten zły smar i zastępujesz go nowym świeżym poza tym smar wpychany pod ciśnieniem i dociera on równo do całej długości wieloklinu. . Poza tym raz na miesiąc wtrysnąć trochę smaru ze smarownicy to mniejszy problem niż rozpinać wał i czyści i myć.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Sam,
Jak nie masz dobrej smarownicy, to tymi chińskimi wyciskarkami tylko sobie ciśnienie podniesiesz a niczego nie przesmarujesz.
Ale nie chcę Ci odbierać doświadczeń ze smarem wychodzącym wszędzie oprócz kalamitki. Bezcenne...
Wysłany: 2015-03-26, 11:28
Próbowałem wczoraj od razu po montażu. Oczywiście, że nie mam pro-smarowniczki, ale mam za to pełny asortyment gadżetów dostępnych zazwyczaj na salach operacyjnych :D na stole poszło taką strzykawką fajną, ale faktycznie musiałem wytworzyć całkiem spore ciśnienie i stanowczo naprzeć muskulaturą by ŁT nie wylazło bokiem.
Wciąż nie mam jednak jasności czy to ŁT to był dobry trop czy jednak pchać tam molibden jak do przegubów. A może grafit?
Edit: chyba, że to się wykręca zupełnie te kalamitki, wkręca węża bezpośrednio z np. takiej smarownicy: http://allegro.pl/smarown...5172204210.html przepycha i po akcji zakręca kalamitką? Bo faktycznie jak mi jeszcze ta kuleczka złapie raka to będzie ciężko coś tam przecisnąć i pewnie i tak finalnie się uniosę i zdemontuję wał na stół.
Wtłaczasz przez kalamitki ;) Nigdy nie miałem z tym problemu nawet nawet do starych krzyżaków topionych w błocie po oczyszczeniu kalamitki wchodzi ;) kwestia dobrej smarownicy (ja mam taką za 60zł - pewnie chińska ;) i działa)
Smar litowy, igiełki to elementy toczne.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum