Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Blokada lock right montaż
Rafał Iwaniak 
świeżak

Wysłany: 2015-01-22, 22:11   Blokada lock right montaż

Witam
Czy może ktoś mi powiedzieć czy po założeniu blokady półosie bez kół powinny się obracać w tą samą stronę, ponieważ u mnie tak właśnie jest i się zastanawiam czy tak powinno być.
Pozdrawiam

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-01-22, 22:24   

Jak się kręcą w tą samą stronę tzn., że blokada działa, tak powinno być.
Chociaż kręcenie samymi półosiami jeszcze niewiele mówi na temat jej sprawności, dopiero pod obciążeniem da się to dobrze ocenić.

Rafał Iwaniak 
świeżak

Wysłany: 2015-01-22, 22:37   

Dzięki
Powiedz mi jeszcze jak najlepiej sprawdzić czy wszystko ok z blokadą tzn czy działa poprawnie?

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-01-23, 09:01   

Jak założysz koła, to sprawdź, czy blokada się rozpina - skrzynia na luz, jedno koło w górę, drugie na glebę i zakręć uniesionym kołem, powinno się bez problemu wypiąć i kręcić z charakterystycznym terkotaniem blokady.
Poprawne zapinanie najłatwiej sprawdzić na miękkim gruncie - po strzale ze sprzęgła oba koła powinny równo ciągnąć, a blokada nie powinna wydawać żadnych dźwięków, ewentualnie dopuszczalny jest pojedynczy strzał, jeśli któreś sprzęgiełko blokady było akurat rozpięte.

Manolo 
rozgadany
Nowy

Wysłany: 2015-01-25, 22:12   

Witam,

Ja przerobem już 2 typy na tyle jeden z kolami koronowymi 1530 a 2 z kola samrajowymi 1510 i powiem Ci ze ta 2 śmiga do tej pory a w tamtej wytarło się jedno z kół i dupa. Będziesz musiał się przyzwyczaić do strzelania na zakrętach i czarnym. Przy zakładaniu powymieniaj łożyska.

Pozdrawiam

marcelo 
zapaleniec
Samurai start seria

Wysłany: 2015-04-06, 13:24   

blokada strzela na czarnym jak drewniany kloc walący w most :D ale działa, zobaczymy jak długo, jezdze weekendowo takze 1510 powinna długo wytrzymać, sprzęgło w zakretach na czarnym wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem

Rafał Iwaniak 
świeżak

Wysłany: 2015-05-23, 10:01   

Powiedzcie mi jeszcze chłopaki ile powinien wynosić lub ile u was wynosi luz na tej flanszy wychodzącej z mostu tył przy zblokowanych kołach? Wydaje mi się że u mnie jest za dużo jak obracam (około 2.5cm).
Przy ruszaniu jest takie uderzenie właśnie wynikające z tego luzu.Przypomnę że posiadam blokadę w tylnym moście.Następne pytanie czy to normalne że blokada czasami jak ostro skręcam i ruszę to strzeli?

meenia 
zapaleniec

Wysłany: 2015-05-23, 10:31   

Rafał Iwaniak napisał/a:
Powiedzcie mi jeszcze chłopaki ile powinien wynosić lub ile u was wynosi luz na tej flanszy wychodzącej z mostu tył przy zblokowanych kołach? Wydaje mi się że u mnie jest za dużo jak obracam (około 2.5cm).
Przy ruszaniu jest takie uderzenie właśnie wynikające z tego luzu.Przypomnę że posiadam blokadę w tylnym moście.Następne pytanie czy to normalne że blokada czasami jak ostro skręcam i ruszę to strzeli?

Luz jest ok, blokada ma walic na skrecie :mrgreen:

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2015-05-23, 17:33   

Calkowicie normalne dla tej blokady, polecam sprawdzic czy masz dobrze dokrecony most do resora, moj nie byl i podstawy sie wyoblily i most sie buna przy ruszaniu.

Odpowiedz do tematu