Wysłany: 2015-04-19, 22:01 Przedłużenie mostu wąskiego z mlokadą na szeroki.
Cześć
Wiem, pewnie powiecie, że wydziwiam, ale może przypadkiem coś z tego będzie
Tylny most mam wąski z oryginalną blokadą i dystansem 50mm. Z przodu zaś szeroki.
W prawdzie ta konfiguracja się sprawdza ale zdaję sobie sprawę, że łożyska w tylnym mają sporą odległość do koła przez co mogą za jakiś/niedługi czas odmówić posłuszeństwa.
By im pomóc pomyślałem o takim rozwiązaniu:
Wstawić półośki od szerokiego mostu.
W ,,odpowiednim" miejscu uciąć pochwę postu.
W dodatkowo zakupionej pochwie mostu szerokiego uciąć w ,, tym samum miejscu" jednak pozostawiając więcej o stosowne 5cm na stronę.
Wówczas zespawać wymagane elementy.
Dodatkowo można od razu zrobić wzmocnienie mostu.
Ewentualnie wykorzystać całą pochwę szerokiego mostu kombinując z okienkiem dla włącznika blokady mostu.
Co o tym sądzicie.
Acha, BŁAGAM - nie podajcie w tym temacie rozwiązań z innymi dobrymi mostami jak np. od Vitary, Toyoty, Patrola itp. Po prostu skoncentrujcie się na podanym przeze mnie moście.
Dziękuję i pozdrawiam
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-04-19, 22:19
Samo przełożenie blokady to pikuś, nawet da się to zrobić prościej niż spawając pochwę z kawałków, ale jest jeden problem, który ciężko przeskoczyć - przedłużenie frezu pod przesuwkę na oryginalnej półosi z szerokiego mostu jest w zasadzie niemożliwe, bo nie ma z czego frezować.
Oczywiście można dorobić nowe półosie na zamówienie, ale zdecydowanie taniej wyjdzie zmieniać częściej tylne łożyska
Okazuje się, że tak jak mówisz, pozostawienie stanu obecnego, ewentualnie w przypływie chwili, zrobienie odciążenia mostów z wyznaczeniem długości na dany moment.
No to szybko temat zamykamy.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Nie poszerzaj auta, załóż z przodu felgi trójkąty normalnie a z tyłu odwrócone. Szerokość przodu z tyłem w miarę się wyrówna i łożysk nie będziesz nadmiernie eksploatował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum