Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
brak Check Engine
rojber 
świeżak

Wysłany: 2015-05-10, 21:19   brak Check Engine

Panowie i Panie,

Na gazie jak i benzynie po odpaleniu silnik w Samuraju na ssaniu chodzi równo. Z czasem jak się nagrzewa obroty spadają do normatywnych i zaczyna się ich falowanie, widać to na poniższym filmiku:

https://youtu.be/AVy2X_EjWtE

Zgodnie z zaleceniami we wszystkich tematach o Check Engine zmostkowałem gniazdo diagnostyczne i... nic. Check się nie zapalił. Coś mnie tknęło i sprawdziłem czy w ogóle zapala się podczas odpalania, okazało się, że nie.
Wyciągnąłem licznik i okazało się, że po prostu w miejscu Check'a brakuje oprawki z żarówką więc coś jest na rzeczy. Wstawiłem w to miejsce inną oprawkę ze sprawną żarówka i nadal nic.

Pytanie do Was - czy można się gdzieś indziej wpiąć w jakiś sposób żeby sprawdzić błędy kontrolką Check Engine. Albo jak ją naprawić ;)

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2015-05-10, 21:52   

Może masz podmieniony licznik od gaźnikowca, poproś Kostuch'a to Ci powie co gdzie trzeba wsadzić żeby zaświeciło :-P

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

rojber 
świeżak

Wysłany: 2015-05-10, 21:56   

KRZYKKU napisał/a:
Może masz podmieniony licznik od gaźnikowca, poproś Kostuch'a to Ci powie co gdzie trzeba wsadzić żeby zaświeciło :-P

ale wtedy chyba nie działałby prędkościomierz... cała reszta kontrolek śmiga, poziom paliwa/temperatury wskazuje OK, obroty też... poczekam aż się Kostuch wypowie :)

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-05-10, 22:20   

A dlaczego prędkościomierz miałby nie działać - jest napędzany linką.
Możesz sobie sprawdzić na schemacie elektryki, który pin komputera albo wtyczki zegarów odpowiada za check i do niego się testowo podpiąć.
Z tego co pamiętam, to kontrolka ma stały plus, a jest sterowana masą.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-05-10, 22:49   

KRZYKKU napisał/a:
poproś Kostuch'a to Ci powie co gdzie trzeba wsadzić żeby zaświeciło :-P

Dżentelmeni nie zdradzają tajemnic alkowy :-P
Ale podobno na internecie można znaleźć takie filmiki na których pokazują co i komu trzeba wsadzić :lol:

Didymos dobrze pisze - sprawdzić na pinie komputera bezpośrednio.
Aczkolwiek miałem już przypadek że był zimny lut głęboko na płytce (i to w miarę świerzym komputerze od baleno).

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-05-11, 11:31   

To ja się podepnę pod temat:

U mnie dla odmiany check engine ciagle swieci 12tka (pewnie z tego powodu handlarz wywalil zarowke z deski, żeby klienta nie denerwowac, wrrrrr......). Kostka pod maską nie jest zwarta. Ale jak swego czasu usiłowalem ją zewrzeć spinaczem biurowym, to ten sie tak rozgrzał, że mi się do palców przysmażył. Ewidentnie zwarcie zrobiłem.

Czy ktośma jakiś pomysł jak temat ugryźć? Jakoś nie moge natrafić na dobry schemat dla mojego pojazdu (santana '99 na wtrysku oczywiscie).

Pozdrawiam,

rojber 
świeżak

Wysłany: 2015-05-11, 12:54   

kostuch napisał/a:
KRZYKKU napisał/a:
poproś Kostuch'a to Ci powie co gdzie trzeba wsadzić żeby zaświeciło :-P

Dżentelmeni nie zdradzają tajemnic alkowy :-P
Ale podobno na internecie można znaleźć takie filmiki na których pokazują co i komu trzeba wsadzić :lol:

Didymos dobrze pisze - sprawdzić na pinie komputera bezpośrednio.
Aczkolwiek miałem już przypadek że był zimny lut głęboko na płytce (i to w miarę świerzym komputerze od baleno).

Czyli generalnie szukam linii B13 przy wyjściu z kompa (przewód fioletowo-żółty) i mostkuję zaróweczką do masy - zgadza się?

[ Dodano: 2015-05-11, 12:59 ]
szymszym - sprawdzałeś te schematy?

http://www.suzukiclubuk.c...php?f=11&t=2097

Aksag 
rozgadany

Wysłany: 2015-05-11, 13:02   

szymszym napisał/a:

U mnie dla odmiany check engine ciagle swieci 12tka (pewnie z tego powodu handlarz wywalil zarowke z deski, żeby klienta nie denerwowac, wrrrrr......). Kostka pod maską nie jest zwarta. Ale jak swego czasu usiłowalem ją zewrzeć spinaczem biurowym, to ten sie tak rozgrzał, że mi się do palców przysmażył. Ewidentnie zwarcie zrobiłem.

Czy ktośma jakiś pomysł jak temat ugryźć? Jakoś nie moge natrafić na dobry schemat dla mojego pojazdu (santana '99 na wtrysku oczywiscie).

Pozdrawiam,

Wystarczy rozpiąć kostkę przy bezpiecznikach taka biała jedno pinowa :-D i będzie świecił tylko przy odpalaniu.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-05-11, 13:33   

Rojber,

dzieki za linka, ale takiego cudaka jak mój (np. 4 przewodowa pierwsza lambda, obecna (kiedys) druga za katalizatorem) nie widze. A skąd wziąłeś schemat, który wkleiłeś? Wygląda ciekawie.

Aksag,

nie mam pod ręką auta, żeby łeb pod deskę wsadzić, ale takiej kostki nie kojarzę...
Do czego ona służy?

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-05-11, 14:14   

Aksag napisał/a:
szymszym napisał/a:

Pozdrawiam,

Wystarczy rozpiąć kostkę przy bezpiecznikach taka biała jedno pinowa :-D i będzie świecił tylko przy odpalaniu.

Jeżeli piszesz o takiej białej męsko-żeńskiej wsuwce, to nie.
Generalnie "miganie" można aktywować na trzy sposoby:
1. Zwierając spinaczem kostkę koło akumulatora
2. Wsadzając bezpiecznik serwisowy w skrzynkę
3. Łącząc wiszące pod kierownicą dwie lużne końcówki
Wszytkie te metody po prostu zwierają pin komputera do masy

Kostka występowała chyba zawsze.
Gniazdo bezpiecznika i/lub wsuwki w zależności od nie wiem czego.
Dlatego czasem występuje problem typu "kostka nie zmostkowana a check miga" - po prostu ktoś pedantycznie uzupełnił brakujący bezpiecznik albo połączył rozpięte wsuwki :lol:

@szymszym
Ostatnie wypusty samuraia miały zmieniony osprzęt/wiązkę - schemat (i sposób aktywacji migania) może się różnić od tych wcześniejszych.
Jeżeli masz gniazdo diagnostyczne, to masz to nowsze.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-05-11, 14:35   

Kostuch,

złącze diagnostyczne faktycznie mam. Udaje kształtem OBD 2, ale kable są tylko 2, więc jest to jakaś wariacja nt. OBD 1. Niczego do tego nie udało się podłączyć (nawet dość antycznego interfejsu suzuki).

Po czym mogę poznać te wsówki od checka pod deską?
No i jakim cudem zrobiłem zwarcie łącząc piny (wydaje mi się, że właściwe) kostki pod maską?

Dzięki za pomoc.

zed111
zapaleniec

Wysłany: 2015-05-11, 14:46   

to złącze diagnostyczne obsługuje tylko immo

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-05-11, 16:09   

rojber napisał/a:

Czyli generalnie szukam linii B13 przy wyjściu z kompa (przewód fioletowo-żółty) i mostkuję zaróweczką do masy - zgadza się?

Nie, bo komputer daje do kontrolki sygnał masą. Na jeden pin żarówki dajesz plus, a drugi łączysz z B13.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-05-11, 16:48   

szymszym napisał/a:
Kostuch,

złącze diagnostyczne faktycznie mam. Udaje kształtem OBD 2, ale kable są tylko 2, więc jest to jakaś wariacja nt. OBD 1. Niczego do tego nie udało się podłączyć (nawet dość antycznego interfejsu suzuki).

Po czym mogę poznać te wsówki od checka pod deską?
No i jakim cudem zrobiłem zwarcie łącząc piny (wydaje mi się, że właściwe) kostki pod maską?

Dzięki za pomoc.

Jest szansa że mój interfejs się podłączy. Ale tak jak pisałem - nigdy nie miałem w rękach tak młodego samuraia.

Wsuwki poznaje się po tym, że jak się je połączy, to miga check :lol:
U mnie wiszą z wiązki między kierownicą a pedałami i kuszą żeby je połączyć.

A jakim cudem zrobiłeś zwarcie? Takim, że mogli zmienić układ pinów w kostce. A jeszcze nie spotkałem się z manualem do młodych roczników. Kto wie co tam namieszane jest w instalacji :roll:

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-05-11, 21:31   

Kurcze, mi nic nie wisi między kierownicą a pedałami. Musowo ktoś to połączył :)

Kostuch, jeśli to nie zbyt intymne pytanie: W której części naszego pięknego kraju wątek swój przędziesz? Zastanawiam się czy jest potencjalna szansa nawiedzić Cię i zaznać Twojego interfejsu. Znaczy nie osobiście zaznać, tylko za pośrednictwem mojego samuraia ;)

Pozdrawiam,

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-05-12, 10:44   

szymszym napisał/a:
Kurcze, mi nic nie wisi między kierownicą a pedałami. Musowo ktoś to połączył :)

Kostuch, jeśli to nie zbyt intymne pytanie: W której części naszego pięknego kraju wątek swój przędziesz? Zastanawiam się czy jest potencjalna szansa nawiedzić Cię i zaznać Twojego interfejsu. Znaczy nie osobiście zaznać, tylko za pośrednictwem mojego samuraia ;)

Pozdrawiam,

Co za zbieg okoliczności - też jestem z (okolic) Warszawy :lol:
Można spróbować się pointerfejsować w wolnej chwili.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-05-12, 10:51   

Szymszym - dużo czekolady weź! Tylko ustal najpierw w jakim opakowaniu ma być :D

Cieszę się za każdym razem jak popyt natrafia na życzliwą rękę rynku!

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-05-12, 15:42   

Kostuch,

znakomicie. Bardzo chętnie sie spotkam w dogodnej dla Ciebie chwili (PW).

Sam,

oczywiście, tylko ustale poprzez w/w PW z zainteresowanym czy woli 0.5 czy 0.33. O pardon, czy 100g czy 250g :)

pozdrawiam,

rojber 
świeżak

Wysłany: 2015-05-31, 12:40   

Wracam do tematu:

Po zmostkowaniu B13 i plusa mam stałe zasilanie, lampka na kablu świeci się światłem ciągłym. Brak u mnie terminala diagnostycznego przy bezpiecznikach, kostka pod maską nie zmostkowana, kostka pod kierownicą rozłączona (nie mogę znaleźć drugiego kabla, mam tylko jeden).

Po odpaleniu lampka gaśnie.

Na desce Check Engine się nadal nie zapala... Wychodzi na to, że Check Engine nie wskazuje żadnych błędów, tak?

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-05-31, 17:56   

A żarówkę w desce sprawdziłeś?

Odpowiedz do tematu