Ja zamontowałem w moim samurajku dalekosiężne lampy z wesema i pokusiłem się do nich o zestaw XENON 4300 HID z allegro za 98zł niestety troche mnie kosztowało pracy bo nigdzie nie ma informacji czy można przedłużac przewody z żarników czy z przetwornic i musiałem z tym troche powalczyć i dowiedzieć się co i jak natomiast efekt jest moim zdaniem zadowalający bo świeci duzo duzo lepiej niż seria lub zwykła żarówka :)
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-05-14, 20:32
Trochę więcej wilgoci i żarniki nie odpalają mam konwersję hid w lampach roboczych typu kostka zamontowanych na masce, dopóki nie porobiłem odpływów z lamp, to niejednokrotnie nie szło ich odpalić z powodu przedostającej się do środka deszczówki.
Parę lat temu taka rzeźba miała jakiś cień sensu, przy obecnej cenie i dostępności chińskich ledów, szkoda zawracać sobie dupę.
Mam tak zrobione od dwóch lat, też wesemy i HID-y wybierane na Allegro po cenie, ja się nie zdecydowałem na przedłużanie przewodów żeby ich nie rozszczelnić. przetwornice mam przymocowane w komorze silnika po obu strona chłodnicy i przez atrapę wyprowadzone przewody. Nie raz już przejeżdżałem przez brody i to tak że woda na maskę wchodziła i wszytko działa. Niestety wadą takiego rozwiązania jest to że Xenony się rozgrzewają i żeby świeciły pełną mocą trzeba chwilę poczekać więc fajnie działają jak się jedzie późno w nocy bocznymi drogami cały czas na długich.
Tomek w Wesemach jest dobre odpowietrzenie.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Parę lat temu taka rzeźba miała jakiś cień sensu, przy obecnej cenie i dostępności chińskich ledów, szkoda zawracać sobie dupę.
Dokładnie. Na pewno będą bardziej szczelne, mniej prądożerne i trwalsze... Bo homologacji i tak ani jedne, ani drugie nie mają (biorąc pod uwagę przeróbki Wesemów).
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-05-15, 10:44
Ale po co typowo dalekosiężne w samuraiu?
Samurai nie osiąga takich szybkości, żeby wykorzystać ich zalety, znacznie lepiej sprawdzają się lampy, które dają szerokie światło bliżej samochodu, niż takie, które świecą wąskim snopem hen daleko, szczególnie przy jeździe leśno-przeprawowej.
Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Mar 2014 Posty: 652 Skąd: wyszków
Wysłany: 2015-05-16, 14:00
co do wodoszczelności xenonów to w moim samuraiu ktoś je lepił na silikon i woda sie nie dostaje do lamp.
jest troche w lampach wilgoci ale żarnik sie nie palą a samochód czesto stoi zalany wodą po lampy.
ale jak bym miał teraz zakładać jakieś lampy to tylko ledowe bo xenony za bardzo sie nie sprawdzają.
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
też jestem zdania, że typowo dalekosiężne światła nie są konieczne w samuraju... A praktyce lepszy efekt uzyskuje rozproszone z dodatkiem światła skupionego średniego zasięgu... Osobiście używam takiego zestawu led, który daje bardzo zadowalające światło a do tego cena całego zestawu jest również bardzo akceptowalna...
żeby nie "klonować" postów...można przeczytać ostatni post w temacie o Moim Samuraju i zobaczyć jak duża jest różnica w oświetleniu w porównaniu do reflektorów oraz to, że dający dobre światło zestaw wcale nie musi kosztować majątku...
link do tematu gdzie jest w/w porównanie http://samurai.org.pl/vie...t=5694&start=60
[ Dodano: 2015-05-17, 19:04 ]
dodam że jako reflektory standardowe są zainstalowane z VW Golf I z bardzo dobrą żarówką H4 Osram Night Breaker Unlimited
_________________ Były rowery, quady i crossy w terenie...teraz się do Samuraja przesiadły dwa lenie :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum