Wysłany: 2013-06-24, 22:03 Mam sprzęgiełka czy nie mam? (foto)
Witam, chciałem zapytać jak to jest z tymi sprzęgiełkami, zrobiłem zdjęcie mojej piasty jak zmieniałem pochwę i mam tylko to co widać na zdjęciu (na to przychodzi jeszcze taka kopułka która była wypełniona smarem).
Z tego co widać to chyba nie mam tych sprzęgiełek....? Czy to dobrze czy źle? Jak zatem załączany jest przód? Automatycznie?
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-06-24, 22:21
To są zabieraki, które na stałe łączą półosie z piastami i odłączyć się ich nie da. Wystarczy dopiąć przód w reduktorze i już jest napęd 4x4
Jak używasz fury dużo na asfalcie, to możesz sobie założyć sprzęgiełka, jak tylko w terenie, to nie ma takiej potrzeby.
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2013-06-24, 22:21
Dobrze, czy źle? No po prostu przód nie potrzebnie mieli, nawet na asfalcie. To jest tak, jakbyś miał na stałe przekręcone sprzęgiełka, czyli wszystko się kręci, ale nie przekazuje napędu, dopóki wajchy nie przerzucisz. Przez to, że "kręci się przód", nie potrzebnie wyrabiają się krzyżaki i inne elementy napędu. Spalanie też powinno wzrosnąć.
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-05-26, 11:39
To ja dodam jeszcze swoje 0.03 pln:
Kup oryginały. Byle kompletne (pierścień Segera, śruby i podkładki stożkowe!) - po wyczyszczeniu sprawują sie podobno lepiej niż AVM a kosztują połowę albo mniej.
I jednak obstawiał bym oryginalne papierowe podkładki. Dziwię się, że Sam proponuje rozwiązanie niezgodne z manualem
Wysłany: 2015-05-26, 11:48
szymszym napisał/a:
Dziwię się, że Sam proponuje rozwiązanie niezgodne z manualem
Kolega mój zacny powtarzał, że dziwienie się jest immanentną cechą ludzi inteligentnych. W tym jednak wypadku wszystko zgodnie z manualem. Fig 17-5-6 i opis słowny
Cytat:
2. To facilitate installation apply sealing compound 366E (99000-31090) thin.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum