Tym razem mam problem z silnikiem, po pierwsze słychać jakiś dziwny dźwięk którego do tej pory nie było, jak by stukanie, ale rytmiczne, w momencie gdy słychać ten dźwięk również można poczuć lekkie zatrzęsienie się silnika, samochód nie ma mocy w jeździe pod górkę dusi go, no i z rury wydechowej leci czarny dym, ale nie ciągiem tylko w momencie gdy słychać ten rytmiczny dźwięk z silnika. Co to mogło się stać?
Ja na twoim miejscu posprawdzałbym sprężanie na każdym cylindrze, kable świece, palec rozdzielacza, kopułka. Jak masz gaźnik to trzeba by było skład mieszanki sprawdzić.
Benzyna czy diesel? Chociaż czarny dym to mi bardziej do diesla pasuje, generalnie to nadmiar niespalonego paliwa, czyli praktycznie albo za duża dawka (najczęściej lejący wtrysk lub uszkodzona pompa) albo za małe sprężanie (najczęściej dmuchnięta uszczelka pod głowicą, wypalony zawór, pęknięta głowica) Słaba moc i drgania prawdopodobnie będą z tego, że jeden z cylindrów właśnie nie pali i przy obciążeniu jak jazda pod górkę zaczyna to być wyraźnie odczuwalne. Osobiście zacząłbym od zmierzenia kompresji. Wcześniej jeszcze trzeba by popatrzeć czy na pracującym silniku przypadkiem nie ma przedmuchów do wody.
BM
_________________ Suzuki SJ413 - "wielkie" małe auto
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum