Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Lut 2014 Posty: 208 Skąd: PAROLE
Wysłany: 2015-06-24, 15:51
ja rumun ciagnalem na tyl peksem od centralnego (zmierze srednice to ci podam)dostepny w wiekszosci sklepow hydraulicznych do chlodnicy wykorzystalem gumowe ori od amuraia
jak zakładałem te rury u siebie i w kilku innych autach, prawie mnie zlinczowano, ale od 2012 roku używam zwykłych rur zgrzewanych PP w Samuraiach.
średnica zewnętrzna 32, wewnętrzna chyba 25.
Nie ma z nimi nawet najmniejszych problemów i są mega tanie
Chomik a co z tymi wezami jest nie tak ? sporo osób ich używa i nie narzekają . Wracajac jescze do tych PP które używasz jak je łaczysz, nacinasz rowek, gumowe kolanko i obejma , czy jakoś na goraco je wyginasz i łaczysz ??
Generalnie to się wykorzystuje do instalacji hydraulicznych, maks temperatura robocza wskazywana przez producenta zazwyczaj, to ok 80,0C. Samo zgrzewanie jest banalnie proste, można wypożyczyć zgrzewarkę z Castoramy za symboliczne pieniądze. Dostępne są różne kształtki, przejściówki, złączki. Instalacja jest dość sztywna (nie jak stalowa, ale nie wygina się jak wąż gumowy). W instalacjach domowych żeby ograniczyć pracę rur na długości przy dłuższych odcinkach z ciepłą wodą zaleca się stosować rury z dopiskiem STABI / stabilizowane lub ograniczać maks proste odcinki bodaj do 4m i robić "dylatacje". Tyle teorii, praktyka Chomika pokazuje, że dają radę w samochodzie.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Chomik a co z tymi wezami jest nie tak ? sporo osób ich używa i nie narzekają . Wracajac jescze do tych PP które używasz jak je łaczysz, nacinasz rowek, gumowe kolanko i obejma , czy jakoś na goraco je wyginasz i łaczysz ??
ja nie piszę, że jest z nimi coś nie tak, bo tez zdarzało mi się je stosować. Trzeba tylko uważać na mocnych zgięciach, bo lubi się załamywać.
wracając do PP, to stabi mają mniejsze fi wewnętrzne od zwykłych (już nie pamiętam ile) dlatego stosuję te zwykłe bez żadnych wzmocnień.
Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Mar 2014 Posty: 652 Skąd: wyszków
Wysłany: 2015-06-25, 22:03
a to zastosowania takich rurek jeszcze nie widziałem w żadnym samochodzie
najwidoczniej słabo sie przyglądałem ale zastanowie sie nad takim rozwiązaniem
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum