Czołem - mam kłopot z silnikiem.
Ostatnio zauważyłem spadek mocy, oraz to że na wolnych obrotach nie chodzi 2 cylinder, ponoć załącza się na wysokich obrotach ale jakoś dla mnie tego nie widać za bardzo.
Nie wiem co to może być, a dzisiaj robiłem następujące testy:
Nowa świeca, nowy przewód wysokiego napięcia, kopułka zapasowa, zmierzone ciśnienie na cylindrze 13 ATM.
Bez zmian przy tych operacjach - nie chodzi.
Ponoć może być to jeszcze problem podpartych zaworów - ale nie chce rozbierać góry na darmo... lub też ktoś mówił że może gdzieś łapie lewe powietrze i nie działa jakieś podciśnienie...
Jak ktoś ma jakiś pomysł na sprawdzenie bez rozbierania - dzięki za wskazówkę.
Ps. Jakiś tydzień przed tym kiedy zauważyłem że nie chodzi 2 gar - czyściłem gaźnik sprayem do czyszczenia - ale raczej to nie to bo spadek mocy był przed tym i pewnie już wtedy nie chodził tylko nie zauważyłem bo latam 1 na miesiąc tym autem : (
Silnik ma pojemność 1298 + gaźnik autoamtyczne ssanie Aisan - piszę bo raczej gaźnik był w tych 1321 czy jakoś tak - ten mój jest z Belgii i nie wiem czy to nie wynalazek na rynek usa - produkcja Japonia rok 94.
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2015-08-10, 21:26
Kable na kopulce masz na 100% dobrze podlaczone?
Jesli gaznik by cuda robil to raczej na wszystkich garach.
Suzuki na 2ch cylindrach wydaje odglos identyczny jak maluch
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2015-08-10, 22:40
A luzy zaworowe wyregulowane? Operacja nie wymaga wielkiej ingerencji w silnik...
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
normalnie -psikasz w okloice kolektora dolotowego jak załapie gaz z dezodorantu to obroty w góre podobnie jak na samostarcie, tak smo sprawdzisz szczelność puszki, mozesz to zrobić samostartem albo czymś co ma dobry zapłon.
Szczerze to nie bardzo wieże że jest to wina luzów jak by musiały by być duże żeby tak pracował silnik. ja bym jeszcze cewke sprawdził. Szkoda że nie masz LPG bo to dobrze rozgranicza układ zapłonowy od gaźnika.
Cewka chyba jest ok - bo iskra na świecy z drugiego cylindra jest prawidłowa - odpinam przewód podłączam do drugiej świecy + do masy i strzela jak zapalarka do gazu : )
[ Dodano: 2015-08-14, 22:28 ]
Rozwiązana zagadka, niepotrzebnie rozbierałem pokrywę, ale zawsze się zajrzało...
problemem było podciśnienie - pęknięty wężyk, który akurat odchodzi z drugiego cylindra - po lewej stronie pod filtrem powietrza obok takiej zielonej kostki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum