Witam. Mam problem z przodem. Mianowicie jadąc tak ok 50 km /h dostaje takich wibracji że nie jestem w stanie utrzymać kierownicy. Luzy które wyczulem to lekki luz na zwrotnicy prawej może ok 1mm, zaznaczę że koła 30 i dystanse 25 mm czy takie objawy może dać ten luz. Dzięki z góry za pomoc. Pzdr
Ostatnio zmieniony przez Myszon 2015-11-26, 10:39, w całości zmieniany 1 raz
W pierwszej kolejności wyczyść dobrze felgi(obie strony), a koła do wyważenia.
Jak nie pomoże to:
Sprawdź luzy na wahaczach, wszystkie tuleje, końcówki drążków.
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2015-11-02, 19:50 Re: Wibracje przodnie koła
gazo10 napisał/a:
Witam. Mam problem z przodem. Mianowicie jadąc tak ok 50 km /h dostaje takich wibracji że nie jestem w stanie utrzymać kierownicy. Luzy które wyczulem to lekki luz na zwrotnicy prawej może ok 1mm, zaznaczę że koła 30 i dystanse 25 mm czy takie objawy może dać ten luz. Dzięki z góry za pomoc. Pzdr
Napisz coś więcej:
Czy wibracje pojawiają się dopiero przy około 50 km/h??
Czy są od samego początku i wzrastają współmiernie do szybkości??
Czy np. po szybkim krótkotrwałym depnięciu w hamulce ustępują natychmiast??
Czy próbowałeś jechać szybciej i np. wtedy nie było wibracji??
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Wrz 2015 Posty: 36 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2015-11-02, 19:56
Ja mam coś podobnego ale tylko czasami i podnosiłem przód do góry chyba ze 20 razy i niby nic aczkolwiek po dokładnych oględzinach doszedłem do wniosku ze to minimalny luz zwrotnicy lewej i praktycznie niewyczuwalny luz na końcówkach drążka poprzecznego ale już niema takiego oporu co nowa końcówka
Dodam że też mam 30" i dystanse 38mm na felgach 8,5" et-23.
Łożyska zwrotnic zamówione wraz z kpl. uszczelniaczy i drążek poprzeczny chyba zrobię nowy bo stary juz kilka razy prostowalem i juz nie trzyma sztywności
A i możesz sprawdzić jeszcze czy aby napewno w felgach nie zalega Ci blotko bo to też może być powodem
_________________ samurai wtrysk, spring, federal 30x9.5 R15 i trochę innych modyfikacji
Wysłany: 2015-11-02, 20:09
Jak dla mnie z tego co piszesz to wychodzi luz na zwrotnicy lub drążkach kierowniczych czy samej przekładni ewentualnie może łożyska koła.
Jak by były felgi krzywe lub brudne to by bycie było cały czas od samego początku do końca i hamowanie czy przyśpieszanie by nie pomagało.
Wysłany: 2015-11-02, 20:35
A czy mógłby takie objawy generować zużyty przegub??
Ostatnio w robocie mieliśmy taki przypadek w busie przednionapędowym, że był walnięty przegub wewnętrzny przy skrzyni i objawy były identyczne wibracje pojawiały się po przekroczeniu około 40 km/h i wzrastały wraz z rozpędzaniem się, po zdjęciu nogi z gazu wszystko ustawało, po dodaniu gazu bicie powracało. Przy hamowaniu nic nie biło i nie ściągało. Wyważaliśmy koła i nic dopiero okazało się, że uszkodzony przegub generował takie bicie.... ale było ono rytmiczne wzrastało wraz z prędkością i nie ginęło po przekroczeniu pewnej prędkości.
a ja miałem takie wibracje jak wywalone było to połączenie przeciwzderzeniowe był tam luz ok 2 mm i waliło kierownica jak wściekłe. Wcześniej to naprawiałem śrubkami zamiast tymi kołeczkami plastikowymi ale po roku wywaliło śrubki więc to zespawałem a drążek w komorze silnikowej wymieniłem na jimny czyli też przeciwzdeżeniowy I po kłopocie
Ten efekt (death wobble) to suma wszystkich "udoskonaleń", które robi się w zawieszeniu.
Po prostu układ wpada w rezonans przy określonej częstotliwości i robi się padaczka.
Też tak mam czasami.
Leczy się to wszystkimi możliwymi sposobami - kasowanie luzów, świeże gumki, amorek skrętu, zwiększenie kąta wyprzedzenia zwrotnicy, etc.
U mnie pomogło np. ustawienie drążka skośnego bardziej w poziomie i ciaśniejsze założenie zwrotnic (usunięcie podkładki z pod sworznia) - pewnie zaczęło działać jako amortyzator drgań.
Czasami przy takiej padaczce wystarczy dopompować powietrza a czasem nic nie pomaga...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum