Wysłany: 2015-11-03, 09:43 Światła mijania i długie
Witam
To mój pierwszy post w historii
Samurai 1.3, 1996. Mam problem ze światłami mijania i długimi. Gdy włączę światła mijania to raz się zapalą (załącza się przekaźnik) a raz nie, taka loteria. A gdy już mi się uda zapalić światła mijania i włączę światła długie to mijania gasną i nic się nie zapala ale kontrolka od świateł długich na desce świeci. Sprawdzałem przełącznik zespolony, rozebrałem go na moje oko wszystko w porządku. Ale dalej nie mogąc sobie poradzić z tym problemem kupiłem używany przełącznik zespolony z tego samego modelu. Gość zapewniał że przed rozebraniem przełącznik mu świecił, także wykluczam już problem z nim. Instalacja jest lekko przerobiona dołożone są halogeny z przodu i szperacz z tyłu. Halogeny mogły się załączać razem z długimi albo oddzielnie. Szperacz razem ze wstecznym albo wymuszony. Nie widzę tam żadnego zwarcia, po odpinałem od nich kable i dalej jest ten sam problem. Masa wygląda na OK. Czy ktoś miał podobną sytuację
A co do zasadniczego problemu elektrycznego ja bym zaczął od odpięcia udziwnień typu halogeny i szperacze i sprawdził jak to działa. Niestety jak wiązka oryginalna przerabiana to póki nie dojdziesz sam (!) jak to wygląda w całości będzie trudno coś podpowiedzieć. Próbowałbym też testować pojedyncze obwody mijania/długie z pominięciem włącznika i tak po kolei eliminował kolejne potencjalne usterki.
Pierwsze co się na usta cisnęło to sprawdzić masę(y) tych obwodów, ale zasugerowałeś że jest ok. Kable do obejrzenia, szczególnie w miejscach gdzie są jakieś przepusty porobione czy się nie przetarły itp.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
W Samuraju jest inaczej niż w większości aut, plus jest na stałe podłączony (przez bezpiecznik) do reflektorów, natomiast sterowanie krótkie /długie odbywa się przez zmianę masy. Więc sprawdzić czy dochodzi plus do reflektora i czy jest dobrze wpięty w kostce przy żarówce (czy ktoś coś nie po przepinał, ma być w tym miejscu gdzie większość aut ma masę), jeżeli OK to szukać dalej w kierunku przełącznika świateł, zwłaszcza czy jest dobra masa doprowadzona do samego przełącznika. Jakiekolwiek przetarcia i zmasowania kabli sterujących między reflektorem a przełącznikiem nie robią zwarcia tylko powodują świecenie reflektora.
BM
_________________ Suzuki SJ413 - "wielkie" małe auto
Sprawdzę jeszcze raz kable od lamp do przełącznika, ale dziwi to że raz się uda zawiesić mijania a raz nie, po załączeniu przekaźnik trzyma, a jak byłby gdzieś kabel poluzowany to by się raz na jakiś czas rozlaczyl?
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-04, 13:11
moziembl napisał/a:
W samcu w oryginalnej instalacji niema przekaźników świateł dlatego wypalają się przełączniki przy kierownicy.
Czyli u kolegi jest coś namodzone skoro jest przekaznik do mijania.
Pozostaje prześledzenie wszystkiego krok po kroku z miernikiem i ewentualny powrót do rozwiązania seryjnego.
podepnę się pod temat.
Świeci mi się kontrolka od długich (cały czas, nawet po wyłączeniu zapłonu) gaśnie jak włączę...długie
Gdzie szukać zwary? w liczniku? w przełączniku?
Wysłany: 2015-11-04, 21:33
Hałas napisał/a:
podepnę się pod temat.
Świeci mi się kontrolka od długich (cały czas, nawet po wyłączeniu zapłonu) gaśnie jak włączę...długie
Hałas,
Mam ten sam problem - chwilowo się poddałem, ale wydaje się to być problemem masy. Jak już zrobię tysiąc innych rzeczy to za nią się znów wezmę. A w międzyczasie może ktoś Cię uratuje :)
A kontrolka może świecić się bez kluczyka, bo i długimi mignąć bez stacyjki można. U mnie świeciła cały czas, gasła po właczeniu długich :)
Pozdrawiam,
_________________ szym
Ostatnio zmieniony przez szymszym 2015-11-06, 15:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-11-04, 21:47
Kolega Kobzi http://samurai.org.pl/viewtopic.php?p=44824#44824 miał ten sam problem, ale nie pochwalił się rozwiązaniem. Wcześniej w tamtym temacie pada kilka porad i sugestii i np jest taka że są trzy bezpieczniki - jeden do kontrolki, jeden do lewego światła i jeden do prawego. Może prócz masy bezpiecznik do sprawdzenia.
Kolega Kobzi logował się dziś więc może PW da jakiś trop jeśli problem rozwiązał.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Mój problem rozwiązany, po długich poszukiwaniach odpinaniu kostek, badaniu poszczególnych kabli, natrafiłem na nie stykajacy przewód + na łączeniu w przerobionej instalacji na przekaźnikach, taka pięrdola a przysporzyla mi nie lada nerwów. Dzięki za odpowiedzi
podepnę się pod temat.
Hałas,
Mam ten sam problem - chwilowo się poddałem, ale wydaje się to być problemem masy. Jak już zrobię tysiąc innych rzeczy to za nią się znów wezmę. A w międzyczasie może ktoś Cię uratuje :)
A kontrolka może świecić się bez kluczyka, bo i długimi mignąć bez stacyjki można. U mnie świeciła cały czas, gasła po właczeniu długich :)
Pozdrawiam,
Witam Panów,
Miałem ten sam problem... Przyczyną była żarówka od oświetlenia wnętrza :) Wyciągnięcie żarówki rozwiązało problem :))
Wysłany: 2015-11-11, 21:44
rafkon78 napisał/a:
Witam Panów,
Miałem ten sam problem... Przyczyną była żarówka od oświetlenia wnętrza :) Wyciągnięcie żarówki rozwiązało problem :))
a bo tam jest wspólne zasilanie dla zarówki w kabinie, tej kontrolki, zegarka, klaksonu i przeciwmglowego. I wszystko sterowane masą - ma się co popierniczyć. U mnie porzedni właściciel namotał z większością tych elementów. Po mału odkręcam, została kontrolka.
BTW.
Zna ktoś symbol żaróweczek z deski rozdzielczej? Musze sobie dokupić:)
U mnie podobna sytuacja, wyciągnąłem podswietlenie zegarka i kontrolka długich juz sie nie zapala. A światła sam przerobiłem na przekaźnik i dużo mocniej teraz świecą. Ogolnie dobrze było by całe sterowanie masą wywalić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum